Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

hyundai accent 1.5 12v nie pali

Kkaazzaakk 21 Oct 2009 17:15 6284 10
  • #1
    Kkaazzaakk
    Level 10  
    Witam! Mój problem z samochodem hyundai accent 1.5 12v rocznik 1996 przedstawia sie następująco otóż hyundai nie chce zapalić ale gdy już zapali to chodzi normalnie aż do zgaszenia silnika po czym znowu odpalić nie chce ;/. Hyundai posiada instalacje gazową, ale nie zarówno na gazie jak i na benzynie odpalić nie chce .... nie mam pojęcia co może być tego przyczyną ... samochód był już u mechanika ale chyba dość niekompetentnego bo usterki nie usunął .... samochód nie jest mój tylko kolegi ale on nie ma się już siły z tym bawić i zaproponował mi dobrą cenę za niego .... prosze o szybką pomoc, gdyż zależy mi na czasie ...

    Dodano po 18 [minuty]:

    czytałem o tym sporo i jedyne co nasuwa mi się na myśl to czujnik położenia wału ??
  • #2
    Kkaazzaakk
    Level 10  
    mam nowe informacje na temat uszkodzenia : otóż na pewno nie jest to wina silnika bo silnik był wymieniony, kupiony na allegro, zamontowany w warsztacie i na tym silniku zachowuje się tak samo jak na poprzednim .... nie chce odpalić a jak odpali to chodzi ok aż do zgaszenia ....
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • #4
    Kkaazzaakk
    Level 10  
    do miło z twojej strony ... gdyby sie dało oddałbym ci jego chęć do niepalenia ... :) a poważnie co może być w nim nie tak, macie jakieś pomysły ??
  • #5
    Kkaazzaakk
    Level 10  
    witam ponownie ... samochód jest już w moim posiadaniu :) dowiedziałem się że jest on po wymianach pompy paliwa i czujnika temperatury. Podłubałem troche przy nim (czyściłem styki, wymieniłem przekazniki itp.) i jeszcze tego samego dnia jezdziłem(palił za każdym razem). Następnego dnia schodze rano do garażu żeby go odpalić i znowu nie odpalił .... pokręciłem 4 razy, podniosłem maske ... znowu docisnąłem styki, wymieniłem przekazniki miejscami ... wchodze do samochodu, kręce i zapalił bez problemu ....dzisiaj też rano nie chciał zapalić ale już nie miałem czasu na zabawe z nim bo musiałem na uczelnie jechac ( ale tak myśle że może to tylko zbieg okoliczności że po poruszaniu kablami i przełożeniu przekaznika odpalił) .... co moze byc przyczyną jeśli nie te kable ?? Pozdrawiam
  • #6
    Kkaazzaakk
    Level 10  
    już pali temat kwalifikuje do zamkniecia ....
  • #8
    Kkaazzaakk
    Level 10  
    ....wtyczka do czujnika położenia wału .... - nie stykała ...
  • #9
    mflaku
    Level 11  
    Witam
    Podobny problem z Accent r.98 1.3
    Broblem polega na tym ze auto po przejechaniu okolo 2km gasnie i nie chce odpalic. Robi sie tylko tak na biegu jalowym (np. gdy dojezdzam do swiatel i zatrzymuje auto, wtedy gasnie) Dopeiro po oklo 20min gdy silnik ostygnie auto odpala od razu.
    Dwine jest to ze nie zawsze sie tak dzieje, moge jezdzic pare dni i wszystko oki a na nastepny dzien objawy powracaja.
    Auto bylo u mechanika, na kompie nie wyskoczyly zadne bledy.
    Po przeczytaniu wiele tematow na tym forum podejrzewam ze felerny moze byc przekaznik pompy paliwowej lub czujnik polozenia walu.
    Co wy o tym sadzicie jak mozna to sprawdzic zanim wtopie kase w te czesci
  • #10
    ryszard-888
    Level 10  
    Podłączę się do tematu, bo mam też problem z paleniem.Trochę inaczej to u mnie wygląda bo zapala na dotyk, tylko jak przygazuję to zdycha. Jak go powoli wkręcam na obroty pompując pedałem gazu, to wejdzie na wysokie i i chodzijak chcę znowu z wolnych dodać gazu to zdycha. Wymieniłem przepływkę, kable zapłonowe, świece i dalej to samo. Może ktoś już spotkał się z tym problemem, albo wie co może być?
  • #11
    fuelinyourblood
    Level 35  
    obydwoje sprawdzcie cisnienie paliwa, a mflaku czy masz iskre