Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

3 kanałowa LED mini-iluminofonia

oj 26 Jan 2011 18:26 91330 100
Altium Designer Computer Controls
    MISIEK271
    Level 11  
    oco chodzi z tymi triakami i optotriakami to jest cos w rodzaju przekażnika tylko tyle ze szybciej reaguje i zamiast cewki ma swiatło w srodku ? bo nie wiem jak to połączyć do tego ukladu z nord elektronik
  • Altium Designer Computer Controls
    Gorsen
    Level 11  
    Witam, czy taki układ będzie działać poprawnie?:)
    Chciałbym zrobić w tym 8 kanałów i każdy po 8 diod. (coś ala analizator widma).
    pathirrus
    Level 11  
    Witam. Gorsen wszystko da sie zrobić. Jeśli chcesz mieć więcej diodek na kanale to wymieniasz tranzystory końcowe na mocniejsze. Natomiast jeśli chcesz zrobić 8 kanałów i każdy na inną częstotliwość tez nie ma problemu. Dodajesz poprostu kolejne stopnie (analogicznie do tych co już są) i każdy kanał różni się tylko budową filtra (zmiana pojemnośco kondensatorów i zmiana rezystorów przy T1, T2 i T4) swoją drogą ja przerabiałem jeden kolorofon z trzech na 5 kanałów, i każdy na 13 diodek xD i u mnie jako tranzystory końcowe pracują BS108 ;]

Jeszcze co polecam to dodać regulację wzmocnienia (za pomocą potencjometru) na każdy kanał i ewentualnie można dodac tez regulacje ogólną (dzialjącą na każdy kanał)
    pozdrawiam
  • Altium Designer Computer Controls
    Gorsen
    Level 11  
    No to super!:P Teraz mam jeszcze kilka pytań :)
    1.Tranzystory końcowe to T4, tak?
    2.Zmiana rezystorów? Na wszystkich filtrach są takie same rezystory, więc o których zmianę chodzi?:P
    3.bs108 jest mocniejszy?
    4.Potencjometry w których miejscach dać?

Wprawdzie większości odpowiedzi się domyślam to jednak wolę, się upewnić bo moje doświadczenie jest tu znikome.
    pathirrus
    Level 11  
    a więc tranzysotry końcowe to T4 :)
    no skoro rezystory są stałe to za zmiane częstotliwości odpowiadają kondensatory same.
    zobacz soebie w opisie BC548 jakie ma parametry (prąd kolektora, maksymalna moc itp) im większy prąd tym więcej diod uciągnie. równie dobrze można zastosować tranzystor 2n2222 (na 8 diod ten tranzystor styknie).
    A potencjometry wrzucić przed R3, R7, R11 (rezysotry przed filtrem) :)

jak coś możesz podejrzeć kit AVT 2742
    Gorsen
    Level 11  
    Ok. A jak policzyć częstotliwości jakie chce uzyskać? Bo robiąc te filtry powyżej uzyskałem 3 zakresy: ~50Hz, ~70Hz, ~120Hz. Chyba powinny być dużo większe różnice... -.- coś jest nie tak, a złożyłem na 90% dobrze, tylko dałem bc547 (na 1 diode narazie)
    pathirrus
    Level 11  
    nie wiem niestety jak wygladąją wzory do takiego typu filtru (na tranzystorze)
    z tego co widze to są to filtry selektywne...(środkowoprzepustowe). Możesz metodą prób i błędów dobrać te kondensatory, przy czym założyć, że C1 = C2, C3=C4 i C5=C6. Dla filtru niskotonowego wartości tych kondensatorów są największe (kilka set nF), dla środkowych to takie pośrednie (kilkanascie nF) i dla wysokich częstotliwości najmnijesze wartości (typu kilka nF).
    Klimek115
    Level 10  
    Panowie przepraszam że odkopuje ten temat ale bardzo zaciekawił mnie schemat z pierwszej strony i zastanawiam sie jak przerobić ten schemat żeby zamiast zwykłych diod dać paski led ok.40cm na 12v ?
    Czy można usunąć rezystory R13, R15, R17 i pozmieniać wartości rezystorów R12,R14,R16 na 6,8k ? Oczywiście wszystko zasilane zasilaczem 12v.
    Dawid8786
    Level 2  
    Mam pytanko czy są kolorofony na 6 kanałów?
    dan1112
    Level 12  
    Dawid8786 napisał:
    Quote:
    Mam pytanko czy są kolorofony na 6 kanałów?

Fabrycznie? Chyba nie ale możesz kupić 2 kolorofony po 3 kanały.
    A zrobić 6 kanałowy to nie problem, na tej stronie (na górze) masz schemat kopiujesz 2 razy i obliczasz filtr RC dla każdego kanału.

Pozdrawiam
    Aro1962
    Level 10  

Witam, mam problem z doborem odpowiednich wartości kondensatorów przy filtrze. Zna ktos odpowiedni wzór zapisany na powyższych symbolach lub przybliżone wartości które należało by użyć przy budowie 7 kanałów ?