Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Candy Holiday 800TL problem z obrotami

Ukasik 22 Oct 2009 01:47 1871 4
    Ukasik
    Level 2  
    Witam!
    Problem dotyczy obrotów bębna podczas prania i wirowania. Po krótkim czasie od włączenia programu, obroty bębna zwiększają się tak jakby pralka miała zaraz zacząć wirować. Przy zmianie kierunku obrotów pralka nie czeka na całkowite wyhamowanie bębna, tylko od razu z gwałtownym zgrzytem i piskiem paska zaczyna obracać w drugą stronę. Gdy przychodzi do wirowania, od razu próbuje wejść na najwyższe obroty co wiąże się z dużymi wstrząsami, obijaniem bębna o tylną ściankę i podróżowaniem pralki po łazience. Przy zmianie kierunku występuje to samo zjawisko jak opisałem wcześniej. Majster stwierdził, że może być to wina programatora, ale jakoś jego diagnoza nie przekonuje mnie do końca. Macie może jakieś pomysły i rady na ten problem?
    Z góry dzięki za odpowiedzi.
    karol5608
    Level 28  
    Wszystko wskazuje na programator, dokładnie obwód sterujący silnikiem. Ja osobiście próbowałbym podmienić przekaźniki i tyrystor od silnika na module. Jeśli nie pomoże to niestety tylko wymiana kompletnego modułu. Pozdrawiam
    Ukasik
    Level 2  
    Tak też właśnie myślałem o przekaźnikach. Na obudowie modułu tuż przy przekaźnikach są czarne przebarwienie, co by wskazywało na ich przegrzewanie się.
    Dzięki za sugestie.
    karol5608
    Level 28  
    Można by jeszcze zerknąć na prądniczkę tacho czy jest wszystko ok, bo może moduł dostawać zły sygnał o obrotach i też może się tak zachowywać. Pozdrawiam
    january wietrzyk
    Level 19  
    sprawdz czy niewykrecil sie magnes pod pradniczka tachometryczna