Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak ogrzewania Ford Focus 1.8 tddi 2000r. pomocy

lewizna24 22 Oct 2009 09:46 22746 5
Texa Poland
    lewizna24
    Level 2  
    Witam
    Mam problem z ogrzewaniem w moim focusie a mianowicie nie mam ciepłego powietrza ,dmuchawa działa bez zarzutów na każdym z biegów ,czasami przy większej prędkości da się wyczuć ciepłe powietrze ale przy próbie zwiększenia biegu nagrzewnicy znowu zaczyna dawać zimne powietrze .Rozebrałem cały układ nagrzewania i posprawdzałem wszystkie elementy mechaniczne i raczej nie tam trzeba szukać przyczyny .W lecie podobne rzeczy dzieją się z klimatyzacja czyli działa przez jakiś czas po czym przestaje chłodzić i leci nieschłodzone powietrze.proszę o rady co mogę zrobić z tym problemem.
  • Texa Poland
    hackermen
    Level 12  
    Powodem może być niedrożna nagrzewnica.
    Ja pamiętam w poldku odpiąłem dwa węże wchodzące do nagrzewnicy (ogrzewanie otwarte na full) zalałem cilit kamień i rdza (tego chyba nikt nie zaleca) odczekałem ok godzinki wypłukałem poprzez podłączenie wody po ciśnieniem, poskręcałem i wszystko hulało potem jak należy. Najprościej sprawdzić poprzez rozpięcie gumowych przewodów od nagrzewnicy nasunięcie ich na jakąś krótką rurkę (najlepiej miedzianą choć niekoniecznie). Potem odpalasz auto i jeśli temperatura na rurce przy rozgrzanym silniku jest taka sama jak np na chłodnicy to znaczy że na 100% niedrożna nagrzewnica. Jeśli będzie chłodna czy lekko ciepława powodem może być np. termostat (miałem tak w favoritce)
    Co do klimy to pewnie przydałoby się odwiedzić serwis klimatyzacji celem dobicia czynnika.
  • Texa Poland
    lewizna24
    Level 2  
    witam
    dzięki za odpowiedź lecz układ jest raczej drożny ponieważ to co opisałeś też już zrobiłem ,chodniczka od ogrzewania też została przeczyszczona i udrożniona.Termostat też został wymontowany i sprawdzony we wrzątku i raczej działa choć przerwa wynosi najwyżej 2mm nie wiem czy to dużo czy mało ale znajomy powiedział że ok.
    hackermen
    Level 12  
    a może u ciebie pompa wody ma oberwane łopatki?
    Zaobserwowałeś ja zachowuje się temperatura na wskaźniku?
    Jaka temperatura jest na chłodnicy jak "puści" termostat.
    lewizna24
    Level 2  
    Temperatura na wskaźniku jest w porządku żadnych wahań nie zauważyłem,nie wiem czy ten problem powstał niedawno czy było to od momentu jak go kupiłem ponieważ kupiłem go w maju i nie używałem ciepłego powietrza no ale teraz wiadomo jesień i trzeba grzać ,spotkałem się z opinią żebym spróbował wykasować błędy i problem może zniknąć jak nie to wymiana komputera.Sprawdzałem też tą chłodniczkę pod konsolą i ona się nagrzewa lecz nie za mocno
    hackermen
    Level 12  
    Jak temperatura silnika jest w porządku termostat puszcza jak należy to ja bym sprawdził tą rurką jaką temperaturę osiągnie jak będzie gorąca to przyczyną będzie nagrzewnica lub ewentualnie sterowanie nią a w focusie z tego co pamiętam to jest sterowania na lince.