Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozdzielenie ogrzewania co

krzysztof.mk 22 Oct 2009 16:03 2501 8
    krzysztof.mk
    Level 2  
    Witam , mieszkam w domu jednorodzinnym mam ogrzewanie gazowe sterowane termoregulatorem i kominek bez rozprowadzenia.Mam dylemat do rozwiązania , gdy pale w kominku to do dwóch pomieszczeń na parterze nie dociera mi ciepło (kotłownia i garaż który zaadaptowałem no pomieszczenie mieszkalne).Chce to przerobić i chodzą mi dwa rozwiązania po głowie .

Pierwsze jest proste ale drogie kupuje drugi piec gazowy do c.o., regulator, odcinam kotłownie i garaż robię w ten sposób niezależne ogrzewanie .

Drugi sposób jest znacznie tańszy ale mam go narazie tylko w teorii i nie wiem jak zadziała.do istniejącego pieca dokupuje drugi termoregulator zakładam w garażu ( w części słabiej ogrzewanej)Do kupuje dwa elektro zawory które montuje , jeden na rozdzielaczu który zasila kotłownie i garaż , drugi elektrozawór montuje na rurociągu który idzie na pozostałą część domu którą czasami ogrzewam kominkiem.dożucam do tego jeszcze przekaźniki do sterowania zaworami i piecem.

Według mnie wyglądało by to tak regulator pokojowy 1 daje impuls na przekaźnik ten z kolei otwiera elektro zawór i załancza piec. w przypadku regulatora nr. 2 wyglądało by tak samo. Ciekawe czy ktos juz tak robił.

https://obrazki.elektroda.pl/75_1256220569.jpg
    Anonymous
    Anonymous  
    krzysztof.mk
    Level 2  
    Dzięki za informacje , można gdzieś kupic juz gotowa automatyke ?
    Anonymous
    Anonymous  
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Możesz też równolegle wpiąć 2 takie same regulatory pokojowe. Dopóki oba nie wyłączą się, kocioł będzie śmigał. Pozostaje jeszcze zamontowanie głowic termostatycznych i odpowiednie usytuowanie regulatorów.
    krzysztof.mk
    Level 2  
    Dzieki za pomoc , termogłowice mam już zamontowane teraz chce dokupic drugi regulator pokojowy i zrobić automatyke . Myśle że w przyszłym miesiącu już będzie śmigało.
    Ad_am
    Level 12  
    Ja mam od kilku lat układ 2 obwodów, parter i piętro, na do każdej kondygnacji pompa obiegowa i tani termostat Auraton z wbitymi na tydzień nastawami temperatur. Pewnie bardziej elegancko byłoby mieć jedną pompę obiegową i 2 elektrozawory, ale robiłem za bazie tego co już miałem, zresztą działa to przyzwoicie.
    Do tego mam mini-rozdzielnicę sterującą na dwóch przekaźnikach R2M, załatwia mi to załączenie kotła gazowego. Kondensacyjnego. Tzw. znawcy tematu zaraz mnie oskarżą o marnotrawstwo energii, konieczność sterownika pogodowego itd., ale u mnie kocioł przechodził poprzedni sezon z nastawą pomiędzy 40 a 50°C, zmienianą ręcznie może 4 razy. To niech mi ktoś policzy ile więcej bym zaoszczędził mając układ sterowania za następne pare(naście) setek...
    Nie neguję sensu - jak gdzieś dopadnę opis protokołu Bosch-Heatronic to chętnie sam coś popełnię. Robiłem pogodówkę na 10 piętrowy obiekt więc się nie boję...
    krzysztof.mk
    Level 2  
    Od tygodnia już testuje układ który opisywałem , jestem zadowolony z działania układu .