Witam, od jakiegoś czasu mój sprzęt się strasznie grzeje...
Może zacznę od parametrów:
NTT Corrino L617SU
Typ procesora: Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T6400, 2000 MHz (10 x 200)
Nazwa płyty głównej Clevo M7X0SU
Pamięć fizyczna: W sumie 3069 MB
Rozmiar pliku wymiany: W sumie 4954 MB
Pamięć wirtualna: W sumie: 8023 MB
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9300M GS 512MB
Parametry spisywałem z Everesta. Jeśli jeszcze coś potrzeba to piszcie, poszukam i doślę dodatkowe informacje.
Opis problemu:
Od jakiegoś czasu (trudno mi konkretniej powiedzieć od kiedy), mój sprzęt strasznie się grzeje. Dochodzi nawet do tego, że "parzy" przez obudowę.
W stanie "spoczynku" (otwarta tylko mozilla):
Procesor 65-68 °C (149 °F)
Procesor graficzny 82-85 °C (180 °F)
SAMSUNG HM320JI 41 °C (106 °F)
Napięcie rdzenia procesora 1.15 V
W "stresie" (uruchomiona jakaś wymagająca gra/aplikacja):
W ciągu kilku, dosłownie kilku minut temperatura rośnie do:
Procesor 75-88 °C
Procesor graficzny 90-105 °C
SAMSUNG HM320JI (nie pamiętam dokładnie ale też rośnie)
napięcia rdzenia nie sprawdzałem ale jeśli to istotne to mogę sprawdzić.
Na pewno nie jest to stanem normalnym...
Ostatnio gdy podczas gry uruchomiłem skanowanie temperatury doznałem szoku. Procesor graficzny 113 °C ! Szybko wyłączyłem grę i po kilku chwilach temperatura spadła do 86-88 stopni.
Temperaturę sprawdzałem SpeedFan'em, Everestem Home i Everestem Ultimate. Wszystkie trzy pokazują identyczną temperaturę więc to nie przekłamanie.
Komputer jest stosunkowo nowy. Ma niewiele ponad pół roku (kupowany w marcu). Oczywiście na gwarancji więc żadne grzebanie, ani inwazyjne sposoby nie wchodzą w grę (wszędzie plomby). Niestety w chwili obecnej komputer jest mi niezbędny do pracy na co dzień i oddanie go na gwarancję na dwa tygodnie lub miesiąc jest ostatecznością.
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc byłoby świetnie. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i czy da się coś z tym zrobić nie oddając kompa na gwarancję? Jakie są optymalne temperatury dla moich podzespołów?
Jeśli jakichś danych brakuje to przepraszam postaram się je jak najszybciej uzupełnić.
Może zacznę od parametrów:
NTT Corrino L617SU
Typ procesora: Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T6400, 2000 MHz (10 x 200)
Nazwa płyty głównej Clevo M7X0SU
Pamięć fizyczna: W sumie 3069 MB
Rozmiar pliku wymiany: W sumie 4954 MB
Pamięć wirtualna: W sumie: 8023 MB
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9300M GS 512MB
Parametry spisywałem z Everesta. Jeśli jeszcze coś potrzeba to piszcie, poszukam i doślę dodatkowe informacje.
Opis problemu:
Od jakiegoś czasu (trudno mi konkretniej powiedzieć od kiedy), mój sprzęt strasznie się grzeje. Dochodzi nawet do tego, że "parzy" przez obudowę.
W stanie "spoczynku" (otwarta tylko mozilla):
Procesor 65-68 °C (149 °F)
Procesor graficzny 82-85 °C (180 °F)
SAMSUNG HM320JI 41 °C (106 °F)
Napięcie rdzenia procesora 1.15 V
W "stresie" (uruchomiona jakaś wymagająca gra/aplikacja):
W ciągu kilku, dosłownie kilku minut temperatura rośnie do:
Procesor 75-88 °C
Procesor graficzny 90-105 °C
SAMSUNG HM320JI (nie pamiętam dokładnie ale też rośnie)
napięcia rdzenia nie sprawdzałem ale jeśli to istotne to mogę sprawdzić.
Na pewno nie jest to stanem normalnym...
Ostatnio gdy podczas gry uruchomiłem skanowanie temperatury doznałem szoku. Procesor graficzny 113 °C ! Szybko wyłączyłem grę i po kilku chwilach temperatura spadła do 86-88 stopni.
Temperaturę sprawdzałem SpeedFan'em, Everestem Home i Everestem Ultimate. Wszystkie trzy pokazują identyczną temperaturę więc to nie przekłamanie.
Komputer jest stosunkowo nowy. Ma niewiele ponad pół roku (kupowany w marcu). Oczywiście na gwarancji więc żadne grzebanie, ani inwazyjne sposoby nie wchodzą w grę (wszędzie plomby). Niestety w chwili obecnej komputer jest mi niezbędny do pracy na co dzień i oddanie go na gwarancję na dwa tygodnie lub miesiąc jest ostatecznością.
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc byłoby świetnie. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i czy da się coś z tym zrobić nie oddając kompa na gwarancję? Jakie są optymalne temperatury dla moich podzespołów?
Jeśli jakichś danych brakuje to przepraszam postaram się je jak najszybciej uzupełnić.