Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zniekształcenia w Jowiszu TC 500

grzesiekjac 22 Cze 2004 13:50 885 12
  • #1 22 Cze 2004 13:50
    grzesiekjac
    Poziom 13  

    Mam problem z Jowiszem TC 500. Obraz w pionie ma zniekształcenie w kształcie litery S i jednocześnie trzęsie się na boki.
    Co może być uszkodzone?

  • #2 22 Cze 2004 14:13
    jangiere
    Poziom 19  

    to wiekowy odbiornik. zacznij od kondensatorów po wtórnej stronie BZ, potem kondensatory w bloku BO. szukaj również zimnych lutów

  • #3 22 Cze 2004 14:43
    MORT
    Poziom 24  

    Jak Ci coś pomoze to zamieszczam schemat. Ja Jowisza nareperowałem w następujacy sposób. Padły tyrystory na odchylaniu a koszt jednego to granica 25 zeta wiec para 50 zeta. A za 40 zeta kupiłem działającego jowisza wiec nie wiem czy sie opłaca coś w nim grzebać :)
    ostrzeżenie za zamieszczanie schematów istniejacych w bazie. Schematów nie zamieszcza sie w dziale TV tylko tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=105015#105015 <zdzich42>

  • #4 23 Cze 2004 08:19
    grzesiekjac
    Poziom 13  

    Czy brak kondensatorów (dwóch w których są po trzy kondensatory 2x22n i 0,1u- takie czarwone) na wejściu nap. 220V może wywoływać taki efekt.

  • #5 23 Cze 2004 09:07
    jangiere
    Poziom 19  

    nie. szukaj w bloku odchylania! BO 2002

  • #6 30 Cze 2004 07:50
    grzesiekjac
    Poziom 13  

    Okazało się, że przyczyną tych zniekształceń nie były kondensatory. Zniekształcenia te pojawiały się tylko na programach 1-4, a na 5 było wszystko dobrze. Programator na programie 5 załącza VCR. Gdy załączyłem VCR dla pozostałych programów wszystko jest ok.
    Mam jeszcze jeden problem z tym telewizorem. Obraz jest za bardzo czerwony. Regulacja RGB nic nie pomaga. Jaka może być tego przyczyna?

  • #7 30 Cze 2004 08:35
    jangiere
    Poziom 19  

    przyczyn może być kilka: zła regulacja balansu bieli, uszkodzenie w torze R, wreszcie sam kineskop

  • #8 30 Cze 2004 08:53
    grzesiekjac
    Poziom 13  

    A jak to sprawdzić?

  • #9 30 Cze 2004 09:20
    jangiere
    Poziom 19  

    1. Balans bieli statycznej:R211,R229,R245 i R697(US2) przy minimalnych ustawieniach jaskrawości i kontrastu. wyciągnięta zwora Z351 na BS
    2. Balans bieli dynamicznej: R214,R218,R225 przy maksymalnych ustawieniach jas. i kont.
    w obu przypadkach nasycenie wyłączone

  • #10 30 Cze 2004 09:51
    grzesiekjac
    Poziom 13  

    To znaczy, że mam je sprawdzić czy za pomocą nich regulować (tylko co wtedy mam uzyskać)

  • #11 30 Cze 2004 09:59
    jangiere
    Poziom 19  

    masz uzyskać obraz czarno/biały bez zabarwień

  • #12 30 Cze 2004 16:45
    kordzio
    Poziom 18  

    Witam
    tak naprawdę to nie znalazłeś usterki VCR jest tylko zrobiony na 5 i tak ma być. Z tego co napisałeś wynika że uszkodzenie może być w MH2030 podobny objaw był z c 303 100p może uszkodzony jest Tda2593(a255d) chociaż jest to wszystko dziwne,sprawdź jeszcze R358 i R351 na bloku sygnałowym, co do kolorów to kolega opisał dokładnie co należy zrobić, jeżeli nie uda się wyregulować to zamień przewody na wzmacniaczach wizji i sprawdź czy to nie kineskop jeżeli zamienisz czerwony z zielonym i dalej będzie czerowony tzn.że zielony jest słaby,następnie zrób to samo z niebieskim,jeżeli będzie odwrotna sytuacja tzn że będzie mocniejszy zielony i niebieski to uszkodzenie masz na MW 2001 wymień potencjometry regulacyjne po tym czsie wszystkie prawie zmieniają swoją wartość i proste uszkodzenie a trzeba się naszukać .
    pozdrawiam

  • #13 02 Lip 2004 10:15
    grzesiekjac
    Poziom 13  

    Nie mogę odszukać R697(US2). Najwyższa numeracja na moim schemacie to 5xx. Chyba że już niedowidze. :oops:

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME