Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

speedport w 500v, t com, dialnet 1mb, brak synchronizacji

164117 23 Oct 2009 14:19 4430 6
  • #1
    164117
    Level 2  
    Witam,
    tyle tu tematów podobnych, a ja dalej nie mogę sobie poradzić z tym routerem, ale po kolei:
    typ łącza to dialnet 1mb czyli usługa dialogu oferowana na łączach tp działająca w annexie a, czyli RJ11

    router to tcom speedport w 500v wyposażony w oba annexy a i b, wifi, 1xlan, chce go wykorzystać do jednego stacjonarnego via RJ45, laptopa, pda - wifi, wyczytałem mnóstwo postów z możliwymi konfiguracjami w końcu zdecydowałem sie na tę opisaną screenami, nie poustawiałem jeszcze dns ani dhcp gdyż router nie łączy się w ten sposób, więc wydaje mi się to na razie zbędne, kontrolka DSL świeci na czerwono, zaś ONLINE mruga na żółto, w statusie PPP otczytuje:
    PPP status
    PPP state: try to connect (waiting for PADO)



    Dodam również że w routerze jest najnowszy alternatywny firmware 3.5 obsługujący oba annexy oto i te moje wypociny, proszę bardzo o pomoc, wydawało mi się że nie sprawi mi to tyle kłopotu, jednak jak widać, naprawdę powoli rozkładam ręce próbowałem innych wartości, ale nie będę się rozpisywał.
    Jeszcze raz serdecznie proszę o pomoc, dodam może że posiadam również standardowy modem simens jeśli ktoś miałby koncepcje wykorzystania jakoś, może WAN...
    speedport w 500v, t com, dialnet 1mb, brak synchronizacji

    speedport w 500v, t com, dialnet 1mb, brak synchronizacji

    ewentualne błędy pisowni, przepraszam ale jestem dyslek-wszystko;)

    Moderated By DriverMSG:

    Post edytowałem - Regulamin pkt. 15. Kolejny post z takim niechlujstwem językowym, wyląduje w koszu.

  • #2
    netik1
    Level 2  
    możesz w sklepie komputerowym zrobić przejściówkę z rj11 na rj45 albo wpiąć kabel telefoniczny bezpośrednio w router ( ja wybrałem to pierwsze wyjście) w routerze pozostaw wszystkie opcje jak po restarcie zmień tylko nazwę użytkownika vpi i vci oraz anex na a i modulację na gdmt adsl1 czy coś koło tego:) vpi i vci uzyskasz u operatora. w tp jest to vpi 0 vci 35 ale w dialogu może być inaczej:)
  • #3
    Amadeuss-linux
    Level 2  
    nie trzeba żadnych przejśćiówek a wszystko śmiga na neostradzie jak huragan!
    Wpinasz zwykłą wtyczkę rj11 w gniazdo t-dsl
    cały trik polega na tym żeby odpowiednio wpisać i skonfigurować routerek.

    w DSL/WAN ustawiasz MTU na 1492
    wpisujesz DNS neostrady 194.204.159.1 i 194.204.152.34

    modulację ustawiasz na: G.DMt

    wszystkie zmiany oczywiście zatwierdź save&run
    potem zrób reboot
    i powinno śmigać:D
  • #4
    piotrkubin
    Level 12  
    Ja mam taki problem, chcę odpalić to urządzenie, ale chwilowo bez dsl, tzn. chcę podać mu internet poprzez WAN, w opcjach jest, że ten port jest DSL/WAN.

    Internet mam chwilowo po kablu, mianowicie tak:

    Na dachu mam antenę, kablem do pierwszego routera. Z tego routera idzie mi kablem do d-linka wi-fi, który mi rozdziela neta i teraz chcę speedportowi podać neta po kablu do portu DSL/WAN.

    Czy da się tak zrobić? Jeśli tak, to jak? Zaznaczam, że dla mnie sieć to kompletnie czarna magia i najchętniej bym prosił o ewentualną instrukcję, jak dla ignoranta sieciowego, najlepiej ze screenami.
  • #5
    piotrkubin
    Level 12  
    Pozwolę sobie zrobić post pod postem, żeby ktos zauważył moją prośbę. Mianowicie, mam już neta z orange (freedom) ale nie bardzo umiem sobie z tym poradzić... Na urządzonku dioda T-DSL świeci na zielono, dioda on-line świeci na pomarańczowo (przerywanie). W urządzeniu mam w zakładce HOME, że DSL status - connected, ale PPP state: try to connect. Internetu na kompie brak. Pomocy.

    Dobra, poradziłem sobie, ale teraz mam problem taki, że prawdopodobnie t-com bardzo mi spowalnia łącze, jest to możliwe?
  • #6
    kemotore
    Level 10  
    Może napiszesz jak dałeś sobie z tym radę?
    Właśnie stoję przed takim samym problemikiem.
    T
  • #7
    figa22222
    Level 10  
    Witam i pozdrawiam :)
    Mam ten sam problem nie synchronizuje mi się ten router z neostradą.
    Mam wgrany soft bitswitcher, poustawiane wszystko jak trzeba a dioda T-dsl cały czas świeci na czerwono.
    Nie mam przejściówki na T-dsl . Niby Amadeuss-linux napisał że nie trzeba ale u mnie na włożenie wtyczki telefonicznej modem wcale nie działa.
    Szukałam na Allegro ale nie mogę znaleźć takiej przejściówki z normalnego telefonu na T-dsl.
    Może ktoś wie skąd taką wziąć ? :( i czy to pomoże.
    Komputer - mam linuxa widzi ten modem widzi sieci bezprzewodowe i nawet się z nimi łączy ale nie wyświetla stron, czyli łączy się ale tylko z bramką jak rozumiem.