Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie mogę ustawić portu UDP

R4f4ł 23 Paź 2009 22:00 2231 13
  • #1 23 Paź 2009 22:00
    R4f4ł
    Poziom 9  

    Mam router TP-LINK WR340G, i chciałem otworzyć dwa porty, jeden dla uTorrenta a drugi dla gry CS 1.6. Wypełniłem wszystko w Virtual Server (raczej dobrze) ale nadal nie mogę wysyłać plików torrent czy stawiać serwra w grze który inni by widzieli. Sprawdziłem za pomocą programu PFPortChecker czy porty są rzeczywiście otwarte i okazało się, że w obydwóch portach TCP jest otwarte a UDP nie i nie wiem czym to jest spowodowane. Więc wziąłem wyłączyłem Eseta, SUPERAnti Spywara, zapore windowsa i firewalla w routerze i nadal nic. Co robię źle??

    Odrazu napiszę jak wypełniłem ten Virtual Server.
    Service Port: tu wpisalem port (zrobiłem 2 reguły, w jednej 1 port, a w drugiej 2)
    IP Address: tu moje ip (sprawdzone z konsoli komendą ipconfig)
    Protocol: ALL
    Status: Enabled

    Common Service Port: a tu zostawiłem --Select One--

    0 13
  • #2 25 Paź 2009 08:08
    R4f4ł
    Poziom 9  

    Pomoże mi ktoś?? :(

    0
  • #3 25 Paź 2009 08:11
    EBC41
    Poziom 28  

    Daj screena z konfiguracji tego tp-linka, napisz jakie masz opcję wyboru w tym Common Service Port. I spróbuj zmienić protokół na UDP

    0
  • #4 25 Paź 2009 09:14
    R4f4ł
    Poziom 9  

    Nie mogę ustawić portu UDP

    Tzn. ja próbowałem zrobić tak, że tworzyłem dwie reguły dla jednego portu i w jednej było UDP a w drugiej TCP ale też nie działało.

    0
  • #5 25 Paź 2009 11:37
    EBC41
    Poziom 28  

    adresu ip nie musisz zakrywać bo i tak tam masz wpisane prywatne :P. A próbowałeś aktualizować fw??

    0
  • #6 25 Paź 2009 14:31
    R4f4ł
    Poziom 9  

    Firewalla? Nie, i raczej nie zaktualizuje bo pewnie ojciec nie pozwoli :/
    A jest taka możliwość, że usługodawca mógłby mieć problemy z tym routerem??

    @EDIT:
    Teraz wziąłem i włączyłem DMZ, tym się chyba otwiera wszytkie porty. I dalej UDP jest zamknięte :(

    0
  • Pomocny post
    #7 25 Paź 2009 17:09
    EBC41
    Poziom 28  

    ja mam na myśli nie firewalla tylko firmware w tp-linku. A dlaczego ojciec miałby nie pozwolić?? No i pewnie to właśnie firewall jest odpowiedzialny za ten stan rzeczy.

    0
  • #8 25 Paź 2009 18:54
    R4f4ł
    Poziom 9  

    Bo on woli żeby wszystko było tak jak jest, mówi żeby lepiej nic nie zmieniać bo jeszcze net przestanie działać -.-, o a jak sie wgra nowe firmware to wszystkie ustawienia się zmieniają na początkowe??

    @EDIT:
    Dobra, jutro chyba zadzwonię tam do sieci, do takiego jednego speca i zapytam się go o co może chodzić i wogóle dzięki za pomoc ^^, łap punkty.
    No chyba, że on nic nie wymyśli a ty na coś wpadniesz to pisz ;P

    0
  • #9 26 Paź 2009 16:43
    EBC41
    Poziom 28  

    no nie wiem czy ustawienia pozostaną po aktualizacji, bo nigdy nie miałem u siebie TP-Linka. W AirLive-ach jest tak że zostają, ale nic ci nie mogę zagwarantować. A z firewallem to żeby net przestał działać to musiałbyś mu dodać jakąś dziwną regułkę która by ci blokowała ruch, ew wywalić firefoxa z dozwolonych aplikacji. Wyłącz całkowicie go i sprawdź czy działa. A jak ojciec zadzwoni na tą pomoc techniczną to mu pewnie to samo powiedzą, różnica jest taka że za serwis dostawcy będzie musiał zapłacić, a elektrodę z lepszymi specjalistami (nie mam akurat siebie na myśli) masz za frajer :D

    0
  • #10 26 Paź 2009 16:51
    on117
    Poziom 27  

    Może port jest gdzieś dalej zablokowany, a nie na routerze. Sprawdź u kolegi który ma taką samą sieć.

    0
  • #11 26 Paź 2009 16:55
    EBC41
    Poziom 28  

    Sorry.. On117 ma rację. Nie sprawdzałem co to dokładnie za TP-Link i wydawało mi się że to jest router ADSL do neo... Już się poprawiam :) . Jeżeli jesteś w jakiejś małej sieci osiedlowej to być może nie masz publicznego adresu IP. A skoro nie masz publicznego adresu IP to nie jesteś widoczny od strony internetu. Jedyne co możesz na to poradzić to zgłosić się do admina czy by nie dał tobie takowego, ale szczerze wątpię czy się wytargujesz..

    I napisz jeszcze czy ci "inni" są w twojej sieci czy w internecie

    0
  • #12 26 Paź 2009 17:33
    R4f4ł
    Poziom 9  

    Tak jestem w osiedlówce, net mam z kablówki: http://www.teosat.pl/index.php?site=int_oferta (4 oferta) i w ofercie jest napisane, że jest stały publiczny adres IP. Jak tam do nich zadzwoniłem to powiedzieli, że trzeba tylko formularz wypełnić co oczywiscie zrobiłem i po kolejnym telefonie, żeby się dowiedzieć czy już przydzielili odpowiedź brzmiała "tak". Później nie mogłem sobie poradzić właśnie z ustawieniem tego routera to zadzwoniłem do administratora sieci i powiedział mi co i jak mam w routerze ustawić co oczywiście zrobiłem. No i od tygodnia męczę się z tym routerem. A do admina chyba jednak wykonam telefon tylko dopiero w czwartek :(

    No a kumpli w tym necie żadnych nie mam :(

    A jeśli chodzi o sieć domową, to u mnie są 3 komputery podłączone do tego routera. Mój przez kabel a 2 pozostałe przez Wi-Fi.

    0
  • #13 26 Paź 2009 18:36
    on117
    Poziom 27  

    Może blokują w kablówce ten port. Rozwiązaniem byłoby chwilowe podłączenie komputera bezpośrednio bez routera i sprawdzenie tego portu.

    0
  • #14 26 Paź 2009 19:14
    R4f4ł
    Poziom 9  

    Aha, to sprawdzę to najprawdopodobniej jutro i dam znać czy działa :)

    0