Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z instalacja SAT - multiswitch

23 Paź 2009 22:18 7561 5
  • Poziom 11  
    Witam.

    Mam problem z instalacją na mulitiswitch-u. Mianowicie kupiłem nowy Multiswitch OPTICUM OMS 5/6P oraz KONWERTER OPTICUM PREMIUM QUATTRO LNB LRP-02F , niestety po poprawnym podłączeniu wszystkich przewodów LOW/H LOW/V HIGH/H HIGH/V oraz anteny naziemnej. Sprawdziłem sygnał na wyjsciach podłaczajac tuner bezposrednio i przez gniazdo SAT/R/TV. NIestety po podłaczeniu do dwóch róznych dekoderów nie udało mi sie znaleźć sygnału siła sygnału jest bardzo niska a jakość zerowa. Antena ustawiona była poprawnie bo sprawdzałem na pojedyńczym konwerterze połaczonym bezposrednio do tunera . Czasza anteny 90. Jakość sygłału telewizji naziemnej był bardzo słaba na wyjsciu tak jakby miał bardzo duże tłumienie. Jest to moja 2 instalacja na multiswitchu(pierwszy robiłem na MS-TERRA) i z pierwsza nie miałem żadnych problemów. Jestem elekroonikiem ale tutaj mam problem nie mam pojecia jak sprawdzić co jest uszkodzone czy multiswitch czy konwerter. A nie bardzo mam u kogo sprawdzic co nie działa.
    Moze macie jakieś wskazówki co moge zrobić i jak uwentualnie sprawdzić , posiadam oscyloskop czy da sie coś pomierzyć i ustalić usterke ??
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Moderator na urlopie...
    Odepnij antenę naziemną od multiswitcha.
  • Poziom 11  
    Dziękuje za info nie wiedzialem ze tego typu konwerter można podlaczac bezpośrednio jeszcze dzisiaj będę próbował dam znać . Pozdrawiam

    Dodano po 2 [minuty]:

    telesat1 napisał:
    Odepnij antenę naziemną od multiswitcha.
    to już zrobiłem i podlaczylem w to miejsce terminator 75 ohm ale czy z nim czy bez niego nie ma to wpływu na sat , najpierw sat chce odpalic a pózniej będę myślał co z naziemna w poprzedniej instalacji musiałem dołożyć wzm antenowy przed multiswitchem

    Dodano po 27 [minuty]:

    Po podpieciu bezposrednio widac ze moc sygnału na kazdym wyjsciu konwertera jest rzedu 90% niestety dzisiaj nie dam rady zamontowac konwertera w czaszy anteny wiec nie sprawdze czy odbiera ale ju cos wiem ze konwerter raczej bedzie sprawny bo z samego mutiswitcha nie było prawie wcale mocy sygnału.

    Proszę poprawić pisownię .
    Regulamin p.15 - GKVIDEO
  • Poziom 11  
    Posiadam instalację wykonaną na multiswitchu TMS-5/8 5WE/8WY TRIAX - link do teko konwerter QUATRO-GOLDEN INTER i działa wyśmienicie, do instalacji mam przyłączone 3 odbiorniki poprzez gniazda TV/SAT marki OSPEL, dodatkowo do multiswitcha podłączona jest antena naziemna TELMOR - DIGITmax HD/P25.
    Obraz czysty jak łza !!! jestem elektronikiem gdybyś miał dodatkowe pytania, chętnie udzielę odpowiedzi.
  • Poziom 11  
    Problem rozwiązany , odesłałem multiswitch na reklamacje serwis zadzwonił do mnie ze rzeczywiście był uszkodzony. Widać było po odebraniu ślady naprawy mianowicie coś było klejone klejem na ciepło , rozebrałem urządzenie od strony zasilacza. Najwidoczniej nie było dobrego połączenia elektroniki z zasilaczem bo ktoś obciął przewody i polutował na krótko do kołków na płytce zasilacza a wszystko zalał klejem termicznym. Pewnie sam bym tez do tego doszedł ale nie chciałem rozbierać urządzenia zaraz po zakupie. W każdym razie wszystko śmiga bez problemu ... dziękuje za podpowiedzi