Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

migająca kontrolka oleju skoda octavia 1,8 T

nicole_04 24 Oct 2009 16:39 9056 11
Automation24.pl
    nicole_04
    Level 2  
    witam
    mam następujący problem:
    po odpaleniu silnika kontrolka gaśnie , dopiero zaczyna migać przy obrotach 1800-2000
    a po przekroczeniu 2000 gaśnie, i tak w kółko jak spadną obroty do granicy 1800 to sie świeci ( na wolnych obrotach do 1800 jest ok
    czy ktoś miał podobny problem ,od czego mam zacząć
  • Automation24.pl
    luke-z
    Level 16  
    Zacznij od poziomu oleju w silniku...to tak na początek, żeby się przyzwyczaić do majsterkowania przy silniku. Z którego roku to auto, ile ma przejechane, czy jesteś pierwszym właścicielem od nowości?
    Dobrze byłoby sprawdzić czujnik ciśnienia oleju, a dla faktycznego sprawdzenia ciśnienia w układzie, podpiąć jakiś manometr. Jak biegły jesteś w mechanice?
  • Automation24.pl
    edekr
    Level 14  
    Wymień czujnik ciśnienia oleju. W skodzie Fabii miałem taki sam objaw. Sprawdz jeszcze czy ten czujnik nie jest zaolejony. U mnie wydostawał się przez niego olej. Gdyby było to ciśnienie oleju kontrolka nie gasłaby wcale. O sprawdzeniu poziomu oleju nie będe pisał bo rozumie , że to zrobiłeś przed napisaniem pytania na forum
    nicole_04
    Level 2  
    poziom oleju ok
    auto z rocznika 2000
    mam go od nowosci
    trochę dziwna sytuacja bo na wolnych obrotach do 1800 jest ok i po 2000 dalej jest ok pewnie to niema nic wspólmego ale wczoraj zakładałem instalację lpg i po wyjechaniu od nich mam problem
    mismar
    Level 10  
    Podłącz się pod komputer i sprawdź czy nie generują Ci się jakieś błędy. Miałem podobny objaw w Oplu.
    enauto
    Level 29  
    nicole_04 wrote:
    poziom oleju ok
    auto z rocznika 2000
    mam go od nowosci
    trochę dziwna sytuacja bo na wolnych obrotach do 1800 jest ok i po 2000 dalej jest ok pewnie to niema nic wspólmego ale wczoraj zakładałem instalację lpg i po wyjechaniu od nich mam problem

Podłącz VAG, prawdopodobnie będzie
    00513 - Engine Speed Sensor (G28)
    Anonymous
    Anonymous  
    trans-serwis
    Level 39  
    Zapewniam cię owik,że to nie jedyny przypadek miałem na tapecie A 6 z takim samym silnikiem i z gazem.
    Anonymous
    Anonymous  
    chodkii
    Level 13  
    podpiac manometr sprawdzic cisnienie i sprawa sie wyjasni gdybanie nic nie pomoze trzeba znac zasady działania dynamicznej kontroli cisnienia oleju zeby dywagowac w tym temacie to ja tyle jak spr cisnienie manometrem to sie wszystko wyjasni pomiar to ok 50 PLN
    krzyzakpol
    Level 10  
    Najprawdopodobniej będzie to czujnik ciśnienia oleju. Miałem identyczne objawy w oplu. Po wymianie wszystko w porządku. Cena czujnika z wymianą ok.30zł.
    yaaro
    Level 33  
    chodkii wrote:
    podpiac manometr sprawdzic cisnienie i sprawa sie wyjasni gdybanie nic nie pomoze trzeba znac zasady działania dynamicznej kontroli cisnienia oleju zeby dywagowac w tym temacie to ja tyle jak spr cisnienie manometrem to sie wszystko wyjasni pomiar to ok 50 PLN

ta wypowiedz rozwiąże problem,

sprawdź kable jak są ok to szukaj drugiego silnika.