Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

migająca kontrolka oleju skoda octavia 1,8 T

nicole_04 24 Paź 2009 16:39 6614 11
  • #1 24 Paź 2009 16:39
    nicole_04
    Poziom 2  

    witam
    mam następujący problem:
    po odpaleniu silnika kontrolka gaśnie , dopiero zaczyna migać przy obrotach 1800-2000
    a po przekroczeniu 2000 gaśnie, i tak w kółko jak spadną obroty do granicy 1800 to sie świeci ( na wolnych obrotach do 1800 jest ok
    czy ktoś miał podobny problem ,od czego mam zacząć

    0 11
  • #2 24 Paź 2009 17:24
    luke-z
    Poziom 16  

    Zacznij od poziomu oleju w silniku...to tak na początek, żeby się przyzwyczaić do majsterkowania przy silniku. Z którego roku to auto, ile ma przejechane, czy jesteś pierwszym właścicielem od nowości?
    Dobrze byłoby sprawdzić czujnik ciśnienia oleju, a dla faktycznego sprawdzenia ciśnienia w układzie, podpiąć jakiś manometr. Jak biegły jesteś w mechanice?

    1
  • #3 24 Paź 2009 17:59
    edekr
    Poziom 13  

    Wymień czujnik ciśnienia oleju. W skodzie Fabii miałem taki sam objaw. Sprawdz jeszcze czy ten czujnik nie jest zaolejony. U mnie wydostawał się przez niego olej. Gdyby było to ciśnienie oleju kontrolka nie gasłaby wcale. O sprawdzeniu poziomu oleju nie będe pisał bo rozumie , że to zrobiłeś przed napisaniem pytania na forum

    0
  • #4 24 Paź 2009 18:19
    nicole_04
    Poziom 2  

    poziom oleju ok
    auto z rocznika 2000
    mam go od nowosci
    trochę dziwna sytuacja bo na wolnych obrotach do 1800 jest ok i po 2000 dalej jest ok pewnie to niema nic wspólmego ale wczoraj zakładałem instalację lpg i po wyjechaniu od nich mam problem

    0
  • #5 28 Paź 2009 00:03
    mismar
    Poziom 9  

    Podłącz się pod komputer i sprawdź czy nie generują Ci się jakieś błędy. Miałem podobny objaw w Oplu.

    0
  • #6 28 Paź 2009 00:34
    enauto
    Poziom 29  

    nicole_04 napisał:
    poziom oleju ok
    auto z rocznika 2000
    mam go od nowosci
    trochę dziwna sytuacja bo na wolnych obrotach do 1800 jest ok i po 2000 dalej jest ok pewnie to niema nic wspólmego ale wczoraj zakładałem instalację lpg i po wyjechaniu od nich mam problem

    Podłącz VAG, prawdopodobnie będzie
    00513 - Engine Speed Sensor (G28)

    0
  • #7 28 Paź 2009 00:41
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 28 Paź 2009 00:46
    trans-serwis
    Poziom 39  

    Zapewniam cię owik,że to nie jedyny przypadek miałem na tapecie A 6 z takim samym silnikiem i z gazem.

    0
  • #9 28 Paź 2009 01:07
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 01 Lis 2009 23:41
    chodkii
    Poziom 13  

    podpiac manometr sprawdzic cisnienie i sprawa sie wyjasni gdybanie nic nie pomoze trzeba znac zasady działania dynamicznej kontroli cisnienia oleju zeby dywagowac w tym temacie to ja tyle jak spr cisnienie manometrem to sie wszystko wyjasni pomiar to ok 50 PLN

    0
  • #11 02 Lis 2009 01:45
    krzyzakpol
    Poziom 9  

    Najprawdopodobniej będzie to czujnik ciśnienia oleju. Miałem identyczne objawy w oplu. Po wymianie wszystko w porządku. Cena czujnika z wymianą ok.30zł.

    1
  • #12 02 Lis 2009 07:37
    yaaro
    Poziom 33  

    chodkii napisał:
    podpiac manometr sprawdzic cisnienie i sprawa sie wyjasni gdybanie nic nie pomoze trzeba znac zasady działania dynamicznej kontroli cisnienia oleju zeby dywagowac w tym temacie to ja tyle jak spr cisnienie manometrem to sie wszystko wyjasni pomiar to ok 50 PLN


    ta wypowiedz rozwiąże problem,


    sprawdź kable jak są ok to szukaj drugiego silnika.

    0