Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha psr 630 keyboard wyłącza się

Piotrunio32 24 Oct 2009 17:06 5607 7
    Piotrunio32
    Level 11  
    Witam serdecznie
    Mam problem ponieważ keyboard wyłącza się sam, czasami bardzo często.
    Odniosłem wrażenie kiedy włączam (akompaniament) wtedy właśnie wyłącza się częściej.
    Sprawdziłem zasilacz i wszystko jest ok - daje 12V jak należy.
    Gniazdo zasilania w keyboardzie- łączy dobrze, nie przerywa (poprawiłem luty).
    Nie jestem zawodowym elektronikiem ale przejrzałem instrument b.dokładnie i wykluczam pęknięcia płytek lub brak styku taśm łączeniowych choć ich tam jest dużo.
    Jedynym elementem podejrzanym są prawdopodobnie dwa stabilizatory napięcia posiadają 5 wyjść i jeden z nich przykręcony do płyty z procesorami który się grzeje - ( model SHARP PQ05RF1), a drugi do obudowy aluminiowej który się nie grzeje.
    Mam pytanie czy jest taka możliwość aby ten stabilizator rozłączał urządzenie po nagrzaniu się? Gdyby to była ta przyczyna to dlaczego czasami potrafi grać długo i się nie wyłącza?
    Jak myślicie czy siadła już elektronika całkowicie?
    Elektronika w tym urządzeniu jest bardzo delikatna i mikroskopijna nie do końca wiem czy wolno tam używać lutownicy transformatorowej, czy można w ten sposób rozstroić ten instrument .
    Proszę was o porady i uwagi przy naprawie tego instrumentu.
    Proszę o poradę co jeszcze można sprawdzić?

http://sharp-world.com/products/device/lineup/data/pdf/datasheet/pq05rf1_e.pdf

Anonymous
    Anonymous  
    Piotrunio32
    Level 11  
    No tak nie sprawdziłem kondensatora elektrolitycznego , a jest tam taki o dużej pojemności (nawet go widać na zdjęciu) jak wymienię i będzie efekt to dam znać.:D
    Anonymous
    Anonymous  
    Piotrunio32
    Level 11  
    Zasilacz jest nie orginalny , jest to zasilacz polskiej prod. Tatarek 12V 2A 24 wat, nie stabilizowany.
    Pobór prądu przez instrument to 0,7 A wydaje się wszystko ok.
    Choć do końca nie wiem czy taki orginalny zasilacz powinien być stabilizowany?

Spróbowałem podłączyć baterię 12V 2,3 Ah Panasonica od kamery aby wykluczyć ewentualne przygody z zasilaczem.
    Niestety wyłącza się choć nie zawsze czasami działa długo, a czasami tylko chwilę.
    Czy słuchawki są włączone czy nie tak samo się zachowuje.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Piotrunio32
    Level 11  
    Udało się , zmieniłem zasilacz który nie przekracza wartości nap. 12V a grzejący się stabilizator przykręciłem do metalowej obudowy.
    Okazało się że ten zasilacz jednak dawał za duże napięcie powyżej 12V do 15V i to chyba było powodem awarii nie sądziłem że taka mała różnica napięcia może tak zaważyć.

Dziękuję za wszystkie porady.