Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Czy da się w Sharpie LC-46XL2E odblokować MPEG2/MPEG4 H.26?

rubens 25 Oct 2009 18:41 14491 11
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Posiadam Sharpa LC-46XL2E z wbudowany tunerem DVB-T.
    Kolega ma Sharpa LC-46DH77E z wbudowany tunerem DVB-T MPEG2/MPEG4 H.264.
    Obydwa Tv mają identyczne menu dotyczące odbioru telewizji cyfrowej naziemnej.
    Obydwa TV "łapią" te same cyfrowe stacje naziemne.
    W moim TV pojawia się głos oraz komunikat że odebrano niekompatybilny sygnał.

Oczywiście jest to normalne bo mój TV nie ma możliwości odbierać MPEG2/MPEG4.

Pytanie jest następujące:
    Skoro obywa TV mają identyczne tunery, identyczne menu, obydwa łapią te same stacje cyfrowe naziemne to czy jest możliwość wgrania softu / zmiany jakiegoś parametru w menu serwisowym abym i ja mógł się cieszyć MPEG2/MPEG4?
    szaszkin
    Level 12  
    To samo pytanie odnośnie SHARP LC-37D653E AQUAS jak odblokować odblokować MPEG2/MPEG4 H.264
    Modułu CI kompatybilnego nie sposób znaleźć, czy nie prościej prze programować o ile takowy soft istnieje, bo Tv z Poziomu Menu ma taką funkcję, zresztą podejrzewam że pewnie wszystkie TV. z Sharp otrzymałem odpowiedź że tyko zewnętrzny cyt : Jedyna możliwość odbioru telewizji cyfrowej naziemnej, nadawanej w kompresji MPEG4, jest poprzez dekoder zewnętrzny MPEG4.
    To po co w ogóle slot na moduł CI ?
    Dziś dla testu prze prowadziłem skanowanie naziemnej cyfrówki i z Katowic do Bielska pozom sygnału 99% jakość 77% (na starej analogowej)oprócz wizji i fonii wszystko jest, szkoda ze nie można załatwić tematu softem- wszak to kodek (skoro w kompie możliwe to program każdego TV jest oparty na jakimś systemie min dos)>> lub modułem CI, a następne urządzenie i pilot to zgroza. Wynika z tego że ktos mądry może napisać odpowiedni program o wartości porównywanej z CI, skoro dało się rozpracować tuner sat to może TV także , problem w ich ilości :| :cry:
    zegar 32
    Level 15  
    Nie ma możliwości w tym odbiorniku odbierać MPEG4.Nie ma do tego układów.Zmiana softu zaś nie jest panaceum na wszystko.A po co slot ?Ten tv nie był sprzedawany tylko w Polsce.Są kraje które korzystają z MPEG2 .
    egon42
    Level 37  
    szaszkin wrote:
    To po co wogóle slot na moduł CI ?
    .
    O to trzeba było zapytać w Sharp-ie.Też gdzieś czytałem odpowiedz Sharp-a na zapytanie o mpeg4 to konkluzja tego była taka że przecież tv jest zgodny ze specyfikacją czyli mpeg2 klient wiedział co kupuje to co on teraz chce, o mpeg4 w Polsce mówi się od ładnych 6 lat to trzeba było się zastanowić przed zakupem a jak chce mpeg4 to niech sobie kupi nowy Tv.
    irekr
    Moderator
    Wbrew pozorom slot CI jest istotnym złączem.

MOŻNA w taki odbiornik, posiadający dekoder MPEG2 włożyć w to miejsce transkoder MPEG4/MPEG2, ale podstawowym celem tego złącza jest możliwość dołączenie modułu karty dostępowej.

- w sieciach kablowych są operatorzy którzy wydają swoim abonentom moduły dostępowe z kartami, które należy włożyć do odbiornika; taki odbiornik - o ile ma możliwość odbiory sygnału DVB-C - może odbierać cyfrowe przekazy TV Kablowej bez oddzielnego dekodera i pilota.
    - niektóre zintegrowane odbiorniki DVB/C-S-T maja przy pomocy tej karty możliwość ustawienia dostępu warunkowego dla sygnału satelitarnego - również bez oddzielnego dekodera (w Polsce jak dotąd opcja chyba nigdzie nie wykorzystywana),
    - zainstalowanie modułu dostępowego w odbiornikach DVB-T daje możliwość odbioru sygnałów kodowanych nadawanych naziemnie.

OBECNIE programy nadawane w DVB-T w Polsce nie są kodowane, jednak - wg informacji pojawiających się dość skąpo w mediach - tylko pierwsze multipleksy będą "darmowe", następne maja być multipleksami płatnymi.
    System DVB-T umożliwia jednak wprowadzenie warunkowego dostępu no wykorzystując system opłacania abonamentu, abonent otrzymuje wówczas kartę dostępową z Poczty Polskiej (operatora systemu opłat Abonamentu RTV) i warunkiem JAKIEGOKOLWIEK odbioru - także SATELITARNEGO! - jest opłacenie abonamentu. Technicznie jest to dziecinnie proste i obecny system ewidencji opłat abonamentowych jest do tej opcji przystosowany.
    Pozostaje kwestia polityczna, czy taką opcje uszczelnienia wprowadzić.
    Swego czasu w UK usiłowano wprowadzić system płatnej naziemnej TV cyfrowej, jednak system został totalnie zignorowany i projekt upadł. Jednak w UK ściągalność abonamentu jest nieporównywalnie wyższa niż w Polsce (90% w stosunku do mniej niż 45%)
    W realiach polskich "uszczelnienie" systemu abonamentowego zwróci się w ciągu kilku godzin, gdyż wprowadzony konsekwentnie jest skuteczne niemal w 100 %-tach.
    Obecnie obowiązujące prawo (Dz.U. z 2005 r. Nr 85, poz. 728) pozwala na takie rozwiązanie bez zmian ustawowych.

Dlatego każdy odbiornik współcześnie eksploatowany powinien mieć złącze CI.
    szaszkin
    Level 12  
    egon42 wrote:
    szaszkin wrote:
    To po co w ogóle slot na moduł CI ?
    .
    O to trzeba było zapytać w Sharp-ie.Też gdzieś czytałem odpowiedź Sharp-a na zapytanie o MPEG4 to konkluzja tego była taka że przecież tv jest zgodny ze specyfikacją czyli mpeg 2 klient wiedział co kupuje to co on teraz chce, o MPEG4 w Polsce mówi się od ładnych 6 lat to trzeba było się zastanowić przed zakupem a jak chce MPEG4 to niech sobie kupi nowy Tv.

Tylko bagatela 3 lata wstecz równica w cenie TV z MPEG2 a MPEG4 była około 1000 zł , co obecnie stanowi koszt od 2/3 do 1/2 nowego TV i to nawet LED.
    Czy zmiana głowicy TV rozwiązała by sprawę ? Co technicznie blokuje taką przeróbkę.
    Znalazłem update do tego TV lecz nic pewnie nie wniesie , a nie wiadomo jak wykonać kopię obecnego img ,dla Linux kernel 2,6 dokładnie jak w dekoderach satelitarnych, którego własnych przeróbek jest multum , a na tym systemie jest oparte oprogramowanie.
    Swoją droga nie wierze aby to było długo gratis, tyko pomoże w namierzeniu nie płacących abonament :cry:
    egon42
    Level 37  
    Mpeg4 to nie kwestia głowicy tylko kwestia całkiem innego procesora który umiał by obrobić format mpeg4 to tak jak by kolega miał laptopa z procesorem Pentium 2 a teraz był by potrzebny z Pentium4.
    spacer1
    Level 10  
    Swego czasu w UK usiłowano wprowadzić system płatnej naziemnej TV cyfrowej, jednak system został totalnie zignorowany i projekt upadł. Jednak w UK ściągalność abonamentu jest nieporównywalnie wyższa niż w Polsce (90% w stosunku do mniej niż 45%)
    W realiach polskich "uszczelnienie" systemu abonamentowego zwróci się w ciągu kilku godzin, gdyż wprowadzony konsekwentnie jest skuteczne niemal w 100 %-tach.
    Obecnie obowiązujące prawo (Dz.U. z 2005 r. Nr 85, poz. 728) pozwala na takie rozwiązanie bez zmian ustawowych. No jesteś mocny oby tylko opieka zdrowotna taka była jak normy "UNII

Dodano po 3 [minuty]:

A Tak poważnie już wcześiej informowałem na innym forum telefonowałem do shsrp poland i powiedziano mi , że pracuje firma nad nowym softem. Też mam mp 2 mówiąc krótko pojechałem w maliny......pozdrawiam
    gatmar
    Level 10  
    Mam Sharpa LC-37D65E i wpadłem na pomysł, żeby wyposażyć go w moduł HD oferowany przez telewizję "n".
    W sklepach euro kosztuje 199 zł i jest podobno HD. Napisałem przezornie do Sharpa. Oto cytat z odpowiedzi:
    Również z uwagi na rozwiązania sprzętowe, nie jest możliwe dekodowanie sygnału MPEG 4 do standardu MPEG 2 za pomocą kart CI w żadnym z odbiorników TV SHARP.
    W tym przypadku jedyną możliwością odbierania naziemnej telewizji cyfrowej jest podłączenie zewnętrznego tunera, który często oferuje również możliwości nagrywania programów.
    Myślicie, że warto jednak spróbować? Wiem, że tuner można kupić nawet taniej niż za 199, ale ja nie chcę kolejnego pudła w domu...
    Wolałbym dać 300 za możliwość odbioru DVB-T na moim telewizorze, a nie przez zewnętrzny tuner.
    A czy nie ma urządzeń zewnętrznych transkodujących? Takich, które przekodowywały by zadane sygnały z MPEG4 na MPEG2 i podawały sygnał przez wejście antenowe? Taka proteza by mnie urządzała.
    Bizon198000
    Level 9  
    Ja mam Sharpa lc-32d44e, który posiada MPEG 2 jak włączę naziemną to obrazu nie ma leci tylko fonia i wyskakuje mi komunikat "brak obrazu". Nie rozumiem dlaczego jest to taki problem ze zrobieniem karty CI która będzie działała na tym i innym telewizorze marki Sharp. Mój telewizor ma 3,5 roku i nie wyobrażam sobie zakupu póki co nowego. A dodatkowego pudła i pilot na pewno nie chcę.Jakby ktoś wiedział jak można rozwiązać ten problem proszę dać znać. Dziwne,że karty CI MP4+ działają na innych telewizorach , które też nie mają MPEG4 a tu kicha!:/
    mori_mj
    Level 14  
    Najprościej i najszybciej tuner DVB-T podłączany pod scart-a lub hdmi ( np: WIWA HD50) Lokuje się go z tyłu i "pudła" nie widać.
    Bizon198000
    Level 9  
    Może pudła nie ma ale pilot już dodatkowy jest:/