logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnat Phantom monoblock zabezpieczenie protect cały czas

ssseba 26 Paź 2009 10:31 2136 3
REKLAMA
  • #1 7176342
    ssseba
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam, a więc: po spaleniu kilku tranzystorów irf wymieniłem wszystkie, tranzystory w końcówce mocy sprawne ,diody prostownicze wymienione wszystkie, włączam i protect, nic sie nie grzeje nie pali, wylutowałem diody żeby sprawdzić czy problem w przetwornicy czy w końcówce i dalej protect - pytanie czy po wylutowaniu diod prostowniczych odłączam jakby cały układ wzmacniacz (bo przecież odcinam zasilanie) i gdyby problem był we wzm to by protect nie świecił tylko zielona? Jeśli tak (tzn. problem w przetwornicy)to dalej wylutowałem wszystkie tranzystory irf - czyli odciążyłem scalaka 494 Ap (taki orginalnie) - dalej protect, czy szukać usterki w scalakach a są 3: 1. wspomniany 494, 2. 4558D, 3. P 521 GS. Sprawdziłem też wszystkie tranzystory jakie są na płytce oraz wszystkie diody - ok. Nie posiadam żadnej dokumentacji tego wzmacniacza ani scalaków (jakie nap. na wyjściach w trakcie prawidłowej pracy) więc pracuje w ciemno. Co radzicie?
  • REKLAMA
  • #2 7179023
    ssseba
    Poziom 13  
    Już naprawiłem. Temat można zamknąć.

Moderowany przez damiancz:

Tyle tylko że jeśli zadałeś pytanie na forum aby twój post miał wartość , to wypadało by podać też tutaj rozwiązanie.

• REKLAMA
  • #3 7183243
    ssseba
    Poziom 13  
    ok, wymieniłem 494, 4558 na 358 i 521 wlutowałem po 1 irf i po 1 diodzie prostowniczej (na + i na -) i podłączyłem zasilanie i po chwili protect zmienił się w zieloną diodę - więc działa. na pewno był uszkodzony 494 bo na nóżce 9 i 10 teraz sa napięcia po ok 5v (a było na 9 = o,5v na 10 = 5v) nie wiem czy wymiana pozostałych miała wpływ na działanie protect ale ja wymieniłem i już. jeszcze uwaga dla mających podobny problem - w tym wzmacniaczu protect i normalna praca są na 1 diodzie (podwójna czerwona przełącza się w zieloną) i żeby nastąpiło przełączenie z czerwonej na zieloną (pod warunkiem że wszystko jest ok) to MUSI być podane podane zasilanie na "blok" wzmacniacza bo układ protect jest w pewnym momencie "łączony" z tranzystorami tip 42c które musza mieć podane zasilanie aby działały - aby się upewnić co do mojej teorii to jak już wzm.. działał jeszcze raz wylutowałem diody prostownicze i podłączyłem i protect świecił cały czas. jeżeli coś dla kogoś jest nie jasne służę dalszymi wyjaśnieniami, powodzenia. aha koszt 3 kładów scalonych 10 zł. (nerwy i w... - bezcenny).

Popraw post używając klawisza Pisownia. damiancz
  • #4 11617421
    Special_K
    Uczeń
    Witam. Wymieniłem końcowe tranzystory oraz wszystkie w przetwornicy (irfz44), diody również są sprawne. Kiedy podaje zasilanie świeci czerwone po 3 sek zaczyna migać i załącza się zielona, lecz po następnych 5 sekundach prąd wzrasta niesamowicie a wszystkie irfz44 są już bardzo ciepłe. Czego to może być wina? kiedy włączyłem później drugi raz to gdzieś w okolicach gdzie zaznaczyłem pojawiło się trochę dymu (lecz też dopiero po chwili tak jak za pierwszym razem kiedy prąd wzrósł) i natychmiast wyłączyłem. Magnat Phantom monoblock zabezpieczenie protect cały czas
REKLAMA