Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konsola ATEN CL1000 - problem z LCD >RTD2023L<

dj_volt 26 Oct 2009 15:16 1651 3
  • #1
    dj_volt
    Level 25  
    Witam!

    Mam problem z konsolą ATEN CL1000. Po włączeniu pojawia się logo, u góry ekranu pojawiają się szare poziome paski. Obraz z PCta podłączonego do konsoli jest widoczny jako kilka linii na samej górze ekranu, na dole widnieje logo które powinno zgasnąć zaraz po uruchomieniu :-). Poza tym po czasie kilkunastu sekund ekran się rozjaśnia aż do osiągnięcia pełnej bieli (obszar poza kilkoma górnymi liniami - tam nadal widać obraz z PC'ta).
    Moja diagnoza - uszkodzone odchylanie pionowe i być może coś na wzmacniaczach wizyjnych. Czy trafna? Mam małe doświadczenie w tej dziedzinie, może ktoś podpowie. Na płytce jest multiplekser odchylania - 74HC145D - może to on? Co może być przyczyną "wybielania" się matrycy?



    dodam, że uszkodzenie pojawiło się po tym jak padła karta graficzna do której podłączona była konsola.

    Dodam, że chodzi o konsolę do szafy RACK służącą administracji podłączonym do niej serverem. Nie jest to w żadnym wypadku konsola do gier!

    Dzisiaj zabrałem się ostro za robotę. Po wymianie multipleksera 74HC125 i inwertera 74HC14 idąc "po ścieżkach" doleciałem do układu RTD2023L. Podlutowałem pod nogi scalaka przewody od synchronizacji (Sync H na pin 5 i Sync V na pin 4). Efekt - więcej działających linii na matrycy.

    Czy RTD2023L jest gdzieś do zdobycia? Może ktoś znajdzie na starej płytce z monitora? Nadal nie wiem gdzie szukać przyczyny "wybielania" się matrycy.
  • #2
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    dj_volt wrote:
    Moja diagnoza - uszkodzone odchylanie pionowe i być może coś na wzmacniaczach wizyjnych.

    Zaraz, zaraz, tam jest panel LCD czy CRT? :wink:

    Zacznij jednak od sprawdzenia zasilania, również i dla RTD (3V3)
  • #3
    dj_volt
    Level 25  
    WojtasJD wrote:
    Zacznij jednak od sprawdzenia zasilania, również i dla RTD (3V3)


    Zasilanie OK, wczoraj wszystko wystartowało (podlutowałem synchro H i V na wejścia 74LCX14 siedzącego bezpośrednio przed RTD2023L). Dziś niestety - to samo.
    Pytanie pomocnicze - jaką amplitudę powinny mieć sygnały synchronizacji? Mam 4V na H i 450mV na V. Mierzone bezpośrednio na pinach złącza VGA z podłączonym przewodem z PCta.