Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Vectra 2.0i + Lpg '95 problem z temperaturą

djmostek 26 Paź 2009 16:07 7138 38
  • #1 26 Paź 2009 16:07
    djmostek
    Poziom 13  

    Witam! Otóż jest taki problem, iż podczas postoju (po np. godzinnej jeździe po mieście) temperatura silnika znacznie wzrasta - tak, że po 3minutach postoju wskazówka temperatury cieczy chłodzącej lokuje się w poniższym miejscu
    Opel Vectra 2.0i + Lpg '95 problem z temperaturą, po czym włącza sie wiatrak chłodnicy zbijajac temperaturę do pozycji tak jak niżej
    Opel Vectra 2.0i + Lpg '95 problem z temperaturą. A potem kolejne trzy minuty (nagrzewanie) i zbijanie. Czym to moze byc spowodowane? Czyzby czujnik temepratury był nieco zwodniczy, bo przeciez jak nagrzewa mi sie do pozycji pierwszej to nie leci żadna para spod maski...

  • Fibaro
  • #2 26 Paź 2009 18:23
    amm212
    Poziom 17  

    na poczatek wymien tarmostat moze sie za malo otwierac

  • #3 26 Paź 2009 18:37
    tomason2580
    Poziom 10  

    Kolego dość niedawno miałem podobny problem. Okazało się że termostat za mało się otwierał i nie puszczał dobrze obiegu na chłodnice dlatego płyn w małym obiegu uzyskiwał dużą temperaturę i stąd wskazania na czujniku. Na postoju jest to dodatkowo utrudnione bo nie dość że mało płynu jest puszczane na duży obieg to jeszcze nie ma pędu powietrza który by to schłodził. Proponuje wymianę termostatu jak kolega wyżej.

  • #4 26 Paź 2009 20:00
    djmostek
    Poziom 13  

    I rozumiem, że trzeba to czym prędzej zrobić bo inaczej silnik podczas kilku razowych (dłuższych) postajach będzie się nagrzewać do niebezpiecznych temepratur co przyczyni sie do wypalenia jego elemntów?

    PS. Jak jade np. 120km/h stale przez np. 30 minut to temperatura płynu chłodzącego (wg wskazań) znacznie spada poniżej 90*C nawet do 20*C.

  • #5 10 Lis 2009 19:58
    djmostek
    Poziom 13  

    Witam, zmieniłem dziś termostat, doprowadziłem do zalania płynem i odpowietrzenia układu i nadal to samo zjawisko:

    Gdy stoje dłużej niż minute w miejscu to temperatura dochodzi do czerwonego pola, a podczas szybkiej jazdy temperatura spada do 50-60 stopni Celcjusza...

    Jakieś sugestie? Co moze byc zatem uszkodzone...

  • Fibaro
  • #6 10 Lis 2009 21:34
    marck1
    Specjalista od sprzętów RTV

    Wymień czujnik temp. - ten przy termostacie.
    Tak na marginesie - jak Ty odczytałeś te 20°C.

  • #7 10 Lis 2009 22:18
    djmostek
    Poziom 13  

    20*C na oko = strzałka była bardzo nisko
    Rozumiem,że wiatrak chłodnicy załącza się na podstawie temperatury podanej przez czujnik temperatury tak?
    I drugie pytanie gdzie dokladnie znajduje sie ten czujnik?

  • #8 10 Lis 2009 23:12
    marck1
    Specjalista od sprzętów RTV

    No to masz dobre oko, strzałka na niebieskim polu to 60°C (jak sie lekko ruszy).
    Wiatrak załącza czujnik, ale ten w chłodnicy. Ten o którym mówię to czujnik tylko do miernika temp. Jest w okolicy termostatu - odchodzi od niego jeden przewód (z reguły czarny) z wsuwką. Domyślam się, że to silnik C20NE.

  • #9 11 Lis 2009 10:36
    djmostek
    Poziom 13  

    Dokładnie,C20NE

    Dodano po 7 [minuty]:

    i z tym 20 to pomylka chodzilo mi oczywiscie o temp 60*C

  • Fibaro
  • #10 11 Lis 2009 11:45
    gimak
    Poziom 35  

    A prozaiczne pytanie, jak wygląda chłodnica od strony wlotu chłodnego powietrza, czy nie jest zaklejona pozostałościami po owadach.

  • #11 11 Lis 2009 12:08
    Usunięty
  • #12 11 Lis 2009 13:16
    djmostek
    Poziom 13  

    A czy przypadkiem w C20NE czujnik nie jest wkrecony juz w obudowe termostatu?

  • #13 11 Lis 2009 13:49
    marck1
    Specjalista od sprzętów RTV

    Pewnikiem jest.
    Opel Vectra 2.0i + Lpg '95 problem z temperaturą

  • #14 11 Lis 2009 13:58
    djmostek
    Poziom 13  

    czyli to są ppotencjalne elementa do wymiany. Pierwszy to jest czujnik temepratury silnika?

  • #15 11 Lis 2009 14:42
    marck1
    Specjalista od sprzętów RTV

    Czerwonym kółkiem i strzałką się nie sugeruj, bo to nie o to chodzi. Wymień ten czujnik od miernika.

  • #16 12 Lis 2009 15:08
    djmostek
    Poziom 13  

    Czujnik wydaje sie byc dobrym. Chyba przyczyne znajduje w chlodnicy. Bowiem wlasnie sie dowiedzialem(od poprz. wlasciciela) ze zmienil ja dwa lata temu na jakis tani zamiennik i podejrzewam ze kiepsko u niej zwydajnoscia i slabo chlodzi na postoju, a podczas jazdy szybko oddaje cieplo.

  • #17 12 Lis 2009 19:54
    marck1
    Specjalista od sprzętów RTV

    A może czujnik w chłodnicy jest nie taki jaki powinien być, lub chłodnica od silnika 1,6.

  • #18 13 Lis 2009 20:42
    djmostek
    Poziom 13  

    Właśnie chłodnica do 2.0, ale tani zamiennik.. Tylko nie wiem czemu nie potrafi utrzymać ciepła, bo ze gorzej chlodzi to zrozumiałe.. Troche mnie martwi to niedogrzanie, bo zatankowalem 20l gazu ostatnio, przejechane 94km i juz zostalo moze ze 3-4 litry...

  • #19 13 Lis 2009 20:50
    Usunięty
  • #20 13 Lis 2009 20:52
    djmostek
    Poziom 13  

    Rzeczywiście, przepraszam, mój błąd ;) Zatem gdzie szukać źródła niedogrzania przy wyższych prędkościach?

  • #21 13 Lis 2009 20:55
    wirtual2
    Poziom 10  

    Witam Cię kolego. Czy już poradziłeś sobie z tym nie dogrzanym silnikiem?
    Jeśli nie to podaj dokładniejsze dane: o jaką prędkość Tobie chodzi oraz w jakiej temperaturze powietrza to sprawdzasz.

  • #22 13 Lis 2009 21:04
    djmostek
    Poziom 13  

    NIestety nie, cały czas szukam przyczyn i powodów...

    E: Jadąc ok 90-100km/h, w temperaturze powietrza ok. 0-5*C (coś w tym przedziale) temperatura zamiast utrzymywać się na poziomie około 90*C to stoi na kresce zaraz po niebieskiej (ok. 70-75*C). No i tak jak już wcześniej wspominałem, jak np. wjeżdżam do garażu, stawiam na minute, dwie samochod przed nim włączony, żeby wypakować zakupy, potem wjeżdżam (troche tam kręce w środku, z minute) i podczas postoju nagrzewa sie do ok. 95*C, a jak sobie krece w garazu to do ok. 105*C po czym wlacza sie wiatrak i zbija temp. Taka sama sytuacja ma miejsce, jak np. stoje dluzej w miejscu lub w korku przed swiatłami (temperatura po szybkiej jezdzie z 75*C dobija do 105*C wlacza sie wentylator i zbija).

  • #23 13 Lis 2009 21:12
    wirtual2
    Poziom 10  

    Jak sprawdziłeś czujnik temperatury?

  • #24 13 Lis 2009 21:15
    djmostek
    Poziom 13  

    Prawde powiedziawszy, zaufałem zapewnieniom sprzedawcy, że jest sprawny... Jak sprawdzić poprawność jego działania (chodzi o ten przy termostacie oczywiście?)

  • #25 13 Lis 2009 21:24
    wirtual2
    Poziom 10  

    Nigdy ufaj tym co sprzedają części ponieważ im tak wygodniej. Ja testowałem w swojej Audi aż trzy przepływomierze i dwa czujniki. Jeśli nie masz jak sprawdzić to odwiedź dobry sklep w którym dadzą Ci możliwość włożenia i sprawdzenia innego. Mogą być dwie przyczyny: czujnik temperatury bądź termostat - sprawdzić można omomierzem jakie wskazuje wartości zimny i ciepły ( zanurzony np. w wodzie).

  • #26 13 Lis 2009 21:26
    djmostek
    Poziom 13  

    Termostat wymieniłem jakieś trzy dni temu, na nowiutki, oryginalny Wahlera. I sytuacja ta sama, z tym ze troszeczke wolniej sie grzeje na postoju do tych 105*C... Myślisz ze to czujnik temepratury moze zaburzac wartosci podczas szybszej jazdy?

  • #27 13 Lis 2009 21:28
    gimak
    Poziom 35  

    W poprzednim moim poście sugerowałem złą wymianę ciepła być może z powodu utrudnionego przepływu powietrza przez chłodnicę, ale teraz uważam, że przyczyną jest wadliwie działający termostat - po prostu nie stabilizuje właściwie temperatury, a czujniki tylko to odzwierciedlają.

  • #28 13 Lis 2009 21:32
    wirtual2
    Poziom 10  

    To pozostaję czujnik temperatury, jeśli miałbyś możliwość to wymień go na inny i zaobserwuj. A na postoju jaka średnio jest temp.?

  • #29 13 Lis 2009 21:33
    djmostek
    Poziom 13  

    ...Czyżby dwa nowe, WAHLERowskie z rzędu termostaty były popsute? wierzyć mi się w to nie chce... niebagatelnie mnie to kosztowało 2x48zł, a problem mam nadal nie rozwiazany..

  • #30 13 Lis 2009 21:36
    wirtual2
    Poziom 10  

    A jak jest z wentylatorem? Jak masz niską temperaturę czyli poniżej 90 stopni to działa wentylator? Jeśli tak to może być ostatnia rzecz czyli czujnik załączania wentylatora ( przeważnie jest w chłodnicy montowany na dole).

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson