Witam!
Mam bardzo mało czasu i bardzo mało mogę ludziom pomagać, np. na Elektrodzie. Nasi najlepsi profesjonaliści mają bardzo dużo czasu i chęci do pomocy o czym świadczy liczba napisanych przez nich postów sięgająca wielu tysięcy, gdzie bardzo chętnie i wylewnie dzielą się z nami, skromnymi składaczami, swoją wiedzą, pomysłami, udzielają cennych wskazówek i porad, oraz naprowadzają błądzących na prawidłowe rozwiązania problemów elektronicznych. Mimo to podobnie jak ja, twierdzą, że mają mało czasu. Zadziwiające, prawda?! Ma tu na myśli zarówno kolegę
Motronic na którego odpowiedź z niecierpliwością wszyscy czekamy, kolegę
elek555, również kolegę
Dar.El i innych niewymienionych z powodu braku miejsca, z wieloma tysiącami postów na koncie.
Próbowałem w tym temacie pokazać kolegom przykładowe rozwiązanie zasilacza laboratoryjnego
SN1533 mojej konstrukcji. Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że nasi najlepsi profesjonaliści mają o kilka klas lepsze rozwiązania, prostsze i bardziej wyrafinowane. Problem w mojej ocenie polega na tym, że o ile do krytykowania jest wielu chętnych, to do ujawnienia swoich rozwiązań nieliczni mają odwagę, bo zawsze istnieje ryzyko surowej i ostrej oceny przez innych kolegów. Mało tego, Ci, którzy pokazują nam tu swoje projekty, to niedoświadczeni, początkujący na Elektrodzie, z mniej niż 150 postami! Do tego należy dodać ryzyko oskarżenia o plagiat, bo wystarczy użyć podobnych elementów - przy konstrukcjach z kilkudziesięciu elementami nie trudno o przypadkowe podobieństwo lub zastosowanie podobnych rozwiązań układowych.
Ujawnienie dla innych użytkowników portalu Elektroda fajnych rozwiązań naszych najlepszych profesjonalistów jest jak najbardziej korzystne dla wszystkich zainteresowanych. W końcu polacy nie gęśi i swój język mają, polacy nie są też tumanami i własne opracowania mają! (i nie muszą korzystać z oklepanych i przestarzałych konstrukcji z electronics-lab). Dla mnie osobiście korzyść będzie prawie żadna, bo mam naprawdę sporo zasilaczy i następny nie jest mi potrzebny, zyskam tylko satysfakcję.
Podając bez punktów gotowe moje rozwiązania np. w postaci schematów, nie zarabiam na nich żadnych punktów na Elektrodzie ani nigdzie indziej. Pieniędzy również nie. Zysk więc ze sprzedaży jest zerowy bo nie ma produktu do sprzedaży i to raczej rozdawnictwo gratis ciekawych dokumentacji. Także tranzystory wysyłam kolegom gratis, tym, którzy zgłaszają się na mojego maila (te MOSFETY z kanałem P, na dzień dzisiejszy mam 18 zgłoszeń i zachęcam niezdecydowanych. Wystarczy podać mi swój adres!).
Zyski ze sprzedaży będą, jak twórca danego rozwiązania wdroży je do produkcji i zacznie sprzedawać. Ja nie mam zamiaru kopiować żadnego rozwiązania kolegi
elek555 i go sprzedawać bo to i plagiat i świństwo i dla mnie obraza, bo stać mnie na własne opracowania!
Szkoda wiec, że pod pretekstem "
Nie dzielisz się ze mną kasą ze sprzedaży więc tyle ma Ci wystarczyć" najlepsze opracowania nie ujrzą światła dziennego na Forum Elektrody, ze szkodą dla tysięcy zainteresowanych, obojętnie czy tu, w tym temacie, czy w nowym temacie kolegi
elek555. Może jednak kolega
elek555 przemyśli swoje stanowisko w tej sprawie i je zmieni dla dobra użytkowników Elektrody na pozytywne, oczywiście w nowym temacie?! Bardzo proszę!
Pozdrawiam!
Bartłomiej Okoński
P.S. 1 Przeglądając wszystkie zaprezentowane na Elektrodzie zasilacze z przerażeniem odkryłem, że żaden nie został przetestowany pod kątem stabilności pracy za pomocą
dynamicznego aktywnego obciążenia - podstawowego testu każdego typu zasilacza. Jak to możliwe, żeby nikt nie zwrócił na to uwagi? Dlaczego nie ma tu, na Elektrodzie, żadnych opisów tych, w sumie prostych testerów?
P.S. 2 To nie do uwierzenia, ale nie znalazłem nigdzie na Elektrodzie opisu pomiaru tłumienia tętnień, jednego z najbardziej podstawowych testów każdego zasilacza. Musiałem się pomylić.
Proszę o linki "prostujące" moje wnioski.
Moderated By Artur k.:Inżynier konstruktor powinien sam zaprojektować swój układ, a nie posiłkować się rozwiązaniami innych. Jakakolwiek roszczeniowa postawa wobec użytkowników forum nie będzie akceptowana. Za następny taki post udzielę ostrzeżenia.