Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki glosnik do suba samochodowego ?

bilu20 23 Jun 2004 14:42 1578 13
    bilu20
    Level 11  
    A wiec tak :

Szukam czegos taniego do subwoofera samochodowego, skrzynia nie moze byc za duza, bo to jest MATIZ :-(. Mysle o jakims glosniku ALPHARDA, bo sa dosc tanie, a niektore modele sa sprawdzone. Wzmacniacz ma 50 W samochodowy na 4 Ohm.

Jezeli ktos z was robil cos do auta na jakims tanim i wydajnym glosniku do 100 zl, max 120 zl to dajcie znac :-) Pozdrawiam !

Moze alphard Lw800 2x, tylko tandem, czy obok siebie ???...
    Falco76
    Level 25  
    Wzmacniacz do tandemu potrzebujesz minimum 2x70W. Jak zrobisz głośniki obok siebie to skrzynka wyjdzie ok.60L, a to już sporo jak na matiza. Zrób sobie na początek na jednym głośniku, zobaczysz jak gra. Będzie mało - to go później przerobisz.
    bilu20
    Level 11  
    nigdy nie jest za duzo, od razu wiadomo, ze bedzie za malo... :-) na stronie mcds'a jest zeczywiscie fajny projekt 2 x Lw 800 w tandemie, ale ja z elektronika nie mam za wiele wspolnego i moge miec problem ze zrobieniem wzmacniacza z przetwornica :-( Mam ten wzmacniacz samochodowy 4 x 50, wiec myslalem, ze jeden glosnik podlacze pod 50 W jednego kanalu, a drugi pod 50 W drugiego kanalu i w ten sposow rozwiaze problem "zsumowania kanalow"

poradzcie :-)
    tajemny
    Level 12  
    Podobno Alphard DW100K sprawuje sie bardzo dobrze jako sub samochodowy. O ile dobrze pamiętam skrzynia zamknięta ok 50l. Po więcej informacji odsyłam do akustyki.tk na stare forum (jak znowu zacznie działać). A cena głośnika to ok 75zł chyba (jest na allegro).
    bilu20
    Level 11  
    Falco76 wrote:
    Wzmacniacz do tandemu potrzebujesz minimum 2x70W. Jak zrobisz głośniki obok siebie to skrzynka wyjdzie ok.60L, a to już sporo jak na matiza. Zrób sobie na początek na jednym głośniku, zobaczysz jak gra. Będzie mało - to go później przerobisz.

Hmm Mi chodzi wlasnie o to, zeby nie wykonywac wzmacniacza, tylko wykorzystac ten, co mam... Jezeli puszcze 50 W RMS na jeden glosnik i 50 W RMS na drugi glosnik, przy czym oba beda w tandemie, to powinno byc dobrze ! Przeciez ten Alphard Lw800 ma tak naprawde ok 60W RMS, wiec tylko 10 W wiecej niz wzmacniacz, z kolei , jezeli zrobie wzmaka 2x 100 w na TDA7294 specjalnie do tego tandemu, to podniose sobie koszty i moc uzyteczna zwieksze tylko do 70 W na jeden kanal, bo tyle da mi TDA ...

Poradzcie prosze, chodzi mi teraz o ten naped do tego suba...
    irek2
    Level 40  
    Ciekawe czy ten twoj wzmacniacz ma prawdziwe 4*50W bo tyle samo pisza na radiach samochodowym a mimo to radia maja tylko 4*20W.
    Co do subwofera to mozesz wstawic dwa LW800 do zamknietej skrzyni 30-40litrow obok siebie. Albo wstawic je w polke jak wejda. I powinno byc ok.
    bilu20
    Level 11  
    Ten wzmacniacz to : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26593747 sadze, ze producent nie podal mocy PMPO, tylko muzyczna, wiec rms powinna byc o polowe mniejsza... nie mam zamiaru robic glosnikow w polce. ma byc na Tuba. trudno sprobuje w tandemie, a jak bedzie za slabo, to sie dorobi wzmacniacz... :-)

dzieki z apomoc
    irek2
    Level 40  
    Po co ci ten tandem??????
    Zastosowanie tandemu rozciaga tylko nieco czestotliwosc graniczna ale kosztem efektywnosci!
    W praktyce gra nieco inaczej ale znacznie ciszej niz dwa obok siebie. A symulacja na stronce MDCS to tylko teoria! Zasymuluj sobie Alpharda SW803Z w b-r w 20litrach. Symulator pokaze pasmo od 20Hz! Kupilem i zmierzylem, bajki symulator pokazal! Ale niektorzy lubia zyc w swiecie bajek...
    bilu20
    Level 11  
    zgadza sie, sa tacy, ktorzy lubia zyc w swiecie bajek, ale takim kims nie jestem ja :-) Bez wahania wstawilbym dwa glosniki obok siebie w jednej skrzyni, ale musialaby ona miec 60 litrow... :-( wiec bylaby to pojemnosc zbyt duza dla MATIZA. Wiec pozostaje mi zrobienie suba na jednym lw800. No to juz wole zrobic ten tandem...
    Falco76
    Level 25  
    Spokojnie tym wzmacniaczem pociągniesz tandem. Zrób 2xLW800 w skrzyni ok.30-32l i będzie ok. Woziłem taki w samochodzie tylko właśnie miałem za słabe końcówki, ale grał całkiem ładnie i co najważniejsze w miarę poprawnie.
    irek2
    Level 40  
    piotrek_bak pewnie pytasz o tego SW803Z. Juz nie raz pisalem ze gra cicho i malo dynamicznym baset. Glownie jest to buuuu buuuuu buuuu. Ale dosc nisko schodzi choc przy tej efektywnosci zupelnie tego nie czuc. Membrana wariuje a w uchach niedosyt dB.
    bilu20 napisalem ci ze dla dwoch LW800 wystarczy 30-40 litrow obudowy bez tandemu. Zreszta daj sobie spokoj z tandemem i wogole z dwoma glosnikami zrob suba na jednym i po klopocie.
    A zreszta tandem jest najlepsze ale z trzech glosnikow a nie z dwoch :)