Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ATmega8535-problem

smalski 23 Jun 2004 14:46 1128 6
    smalski
    Level 17  
    Witam
    Uzywam bascoma do programowania AVR-ow.
    Wczesniej pracowalem na 2313 i wszystko bylo ok
    Teraz przerzucilem sie na ATMega8535.Przelaczylem w chip na mega8535.Kwarc ustawilem taki jaki jest czyli 11059200.

napislem prosciutki kod z wait(migajacy led). Ustawilem wait na 1 sekunde.Tyle ze odstepy miedzy mignieciami sa 11 sekund!!!
    Co sie dzieje??!!
    Bielsky
    Level 21  
    A czy przestawiłeś fuse-bity tak, żeby procesor korzystał z kwarcu zewnnętrznego?
    (atmega8535 fabrycznie mają ustawione korzystanie z wewnętrznego oscylatora ustawionego na 1MHz, mniej-więcej pasowałoby do tego co się dzieje)
    smalski
    Level 17  
    A jak mam to zrobic w bascomie????
    smalski
    Level 17  
    Masz racje!!!
    Chodzi bez rezonatora i to co sekunde.
    Jak mam to choterstwo w bascomie wylaczyc??
    smalski
    Level 17  
    Ok doszedlem jak przestawic fusebita.Tylko,ze ustawilem chyba nie ten.CZy fusbita ustawia sie tylko raz?CZy mozna ponownie go przestawic?
    Bo teraz bascom nie moze zidentyfikowac procka.
    ozzon
    Level 15  
    Programować bity można wiele razy. U ciebie zostały pewnie zaprogramowane bity zabezpieczające odczyt. Niestety blokują one także odczyt sygnatury. Musisz jakoś wymusić kasowanie układu bez odczytu sygnatury, to się odblokuje (o ile procek jeszcze jest żywy). Niestety nie znam BASCOMa, i nie wiem jak to w nim zrobić.

Wojtek
    Bielsky
    Level 21  
    Mogłeś wybrać jakieś błędne ustawienie zegara, niekoniecznie zablokować odczyt.
    W takich wypadkach często pomaga podanie zewnętrznego sygnału zegarowego z jakiegoś generatora.
    Poczytaj jak się to robi w dokumentacji atmegi.