Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Benq S73EG - 2 krotnie wysyłany do serwisu, dalej niesprawny

26 Paź 2009 22:14 1751 6
  • Użytkownik usunął konto  
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Poziom 14  
    Witam

    Generalnie objaw wskazuje na przegrzewającą się grafikę. Mam ten sam model i objaw był ten sam - pomagało zdjęcie dolnej pokrywy. Po zdjęciu chłodzenia okazało się, że producent dał ciała przy układzie chłodzenia i jak dobrze leży na procku i nawet ładnie przylega (minimalna ilość pasty termo-przewodzącej) tak przy grafice, między układem a radiatorem jest szczelina na ok 1mm. Ja u siebie problem rozwiązałem wkładając między radiator od GPU a GPU, przycięty kawałek miedzianej płytki o grubości 0,8mm, spolerowanej mechanicznie z obu stron (powierzchnia radiatora również) i w obu przypadkach nałożona pasta na bazie srebra (bardzo cienko między płytkę a radiator) i dosyć cienko między płytke a GPU.
    Benq S73EG - 2 krotnie wysyłany do serwisu, dalej niesprawny
    To wystarczyło aby komputer przestał sie restartować.
    Mam natomiast inny problem. Cały czas załączony jest wentylator. Aby sobie z tym poradzić, wywierciłem na jego wysokości otwory oraz poszerzyłem te które były juz wcześniej:
    Benq S73EG - 2 krotnie wysyłany do serwisu, dalej niesprawnyBenq S73EG - 2 krotnie wysyłany do serwisu, dalej niesprawny
    Niewiele to pomogło, mianowicie gdy ustawie grafikę na State #1 w ATI power play (najniższe taktowanie GPU, 210MHz) i procesor jest na sztywno ustawiona na 1,0GHz (Core Duo T5500, 2x1,66GHz, TDP 34W) to zdarza się, że wentylator nie załaczy/wyłączy się na jakieś 5-10 minut. Nie bardzo wiem co jeszcze mogę z tym zrobić :/
    Odczyt z everesta przy normalnej pracy dla minimalnych ustawień to:
    -CPU#1 22[C]
    -CPU#2 23[C]
    -dysk 44[C]
    -procesor ? 50[C] - przypuszczam, że to temperatura chipsetu i to on jest winny
    -napięcie rdzenia procesora 1,06V (max jakieś 1,36V).
    Benq S73EG - 2 krotnie wysyłany do serwisu, dalej niesprawny
    Nie mam pomysłu co zrobić, aby pozbyć sie tego problemu. Dodam, że nie interesują mnie podstawki chłodzące, mam system Windows 7 x64 (możliwe, że nie działa poprawnie opcja przy ustawieniach zasilania "CPU Cooling policy" ?).
    Jeszcze jedna sprawa: próbowałem instalować inne sterowniki, niz te, które posiada w sobie 7'ka, cos typu alternatywnych NGO itp - za każdym razem po instalacji wyskakuje mi bluescreen. nawet jeśli sterowniki działają na innych laptopach.
    Bios 3.25 - z takim go kupiłem, nowszego nie znalazłem
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    Tego kupiłem bardzo okazyjnie wg. mnie (wyniósł mnie niewiele ponad 750zł,w tym dysk 160GB, 2GB RAM) więc próbuje zrobić co sie da :)
    Aktualnie przymierzam się do wymiany radiatora na chipsecie (fabryczny to ok 42x42x3)
    Benq S73EG - 2 krotnie wysyłany do serwisu, dalej niesprawny , niestety ze względu na brak miejsca, ciężko wsadzić tam coś konkretnego. Mimo wszystko spróbuję wrzucić coś takiego:
    Benq S73EG - 2 krotnie wysyłany do serwisu, dalej niesprawny
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 1  
    Winh8r, mam pytanie. Czy udało Ci się naprawić w końcu swojego notebooka. Jeśli nie i nie pozbyłeś się go, deklaruję chęć odkupienia. Sam mam problem ze swoim i potrzebuję jednego komponentu z płyty głównej.

    Będę wpadał od czasu do czasu na to forum sprawdzić, czy odpisałeś.
  • Użytkownik usunął konto