Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    olo-70
    Level 12  
    Prosze o pomoc!!!! Mam Hondę civic coupe z rocznika 96 (świeży import). Auto na 100% nie uderzone, jednakże po wymianie silnika (poprzedni zatarty). Silnik wstawiony taki sam, po przekręceniu zapłonu nie gaśnie kontrolka SRS. Poduszki są nietknięte, obawiam się, czy mogą sobie "strzelić" w najmniej odpowiednim momencie. Gdzie i jak mogę skasować kod usterki, oraz co sprawdzić, żeby być pewnym, że to tylko błędny kod. Akumulator był już odłączany i nic nie pomogło. Autko jest dla mnie i chciałbym, aby trochę posłużyło :-).
    marcin p
    Level 13  
    Witam.Poduszki bez powodu nie strzelają.Możesz spokojnie używać samochodu.Mam w warsztacie opis kasowania usterek poduszek,jutro to opiszę
    olo-70
    Level 12  
    Dzięki, słyszałem kiedyś po prostu wypowiedź "fachowca" z autoryzowanej stacji Fiata, że nie wolno jeździć z taką sygnalizacją, bo możliwe jest strzelenie poduszek bez powodu, stąd moje pytanie. Z analizy schematów rownież wynika, że nie powinno nic się stać, ale wolałem się upewnić.
    marcin p
    Level 13  
    Cześć.Hondy mają to do siebie że po odłączeniu akumulatora czasami zapala się kontrolka air bag .W swojej praktyce warsztatowej miałem już kilka takich przypadków. Podsyłam opis kasowania usterek.
    Trzeba odszukać złącze 2 pinowe żółte(jak dobrze pamiętam jest ono nad prawą nogą kierowcy) Kasowanie kodów. 1. zewrzeć styki złącza,włączyć zapłon,lampka air bag zapali się na sześć sekund i zgaśnie.2 przed upływem 4 sekund od zgaszenia lampki zdjąć zworę ze złącza,lampka ponownie zapali się.3.Przed upływem 4 sekund od ponownego zapalenia się lampki zewrzeć styki złącza,lampka zgaśnie 4.Przed upływem 4 sekund od zgaszenia lampki zdjąć zworę ze złącza.Lampka potwierdzi skasowanie kodów dwoma krótkimi błyskami.Jeśli błyski się nie pojawią to oznacza że procedura kasowania przebiegła nieprawidłowo,lub w systemie jest usterka.
    olo-70
    Level 12  
    Po niedzieli jak będę miał chwilkę czasu, spróbuję skasować i niezwłocznie powiadomię o efektach. Dzięki wielkie.
    olo-70
    Level 12  
    Witam ponownie, złącze znalazłem, ale nie jest ono nad prawą nogą kierowcy, jest zatknięte w panel bezpieczników. Nie jest podłączone i jest jak pisałeś żółte, czy to jest to, czy nie, nie chcę przypadkowo spaprać sprawy.
    olo-70
    Level 12  
    Dzięki, jutro zobaczę.
    tomtolo
    Level 11  
    Witam,
    chciałbym odświeżyć temat...

Honda civic - airbag

O które gniazdo (MES) chodzi?

Próbowałem z nr 1, ale po zwarciu styków i włączeniu zapłonu, kontrolka SRS nie gasła po 6s (wg instrukcji).
    tomtolo
    Level 11  
    Jeszcze nie sprawdzałem... ale dam znać jakie będą efekty.
    tomtolo
    Level 11  
    Udało się. Było to gniazdo z nr 1 (zdjęcie z mojego postu powyżej). Wcześniej widocznie niedokładnie mostkowałem. Dzięki!