Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

vw sharan -webasto działa za bardzo

ub40 26 Oct 2009 23:59 10374 9
Automation24.pl
    ub40
    Level 11  
    Witam!
    Sharan 2001 diesel.
    Po dłuższych bojach udało mi się naprawić dogrzewacz. Powinien się chyba uruchamiać samoczynnie poniżej 5°c. Dzisiaj było ok. 10, a ta franca odpaliła. Wiem, że tu najczęściej pojawiają się pytania - co zrobić, żeby działało, a ja pytam - co zrobić, żeby czasem wyłączyć?
    Czy ma tu jakieś znaczenie ustawienie Climatronica (temperatura, kierunek nawiewu, włączenie lub nie funkcji ECON ?)
    Proszę o jakiś krótki instruktaż, bo do roboty jadę kilkanaście minut i boję się że po takich częstych a krótkich odpalaniach dogrzewacza - znów go diabli wezmą. Pozdrowienia dla wszystkich.
  • Automation24.pl
    l3l0
    Level 17  
    ub40 wrote:
    Witam!
    Sharan 2001 diesel.
    Po dłuższych bojach udało mi się naprawić dogrzewacz. Powinien się chyba uruchamiać samoczynnie poniżej 5°c. Dzisiaj było ok. 10, a ta franca odpaliła. Wiem, że tu najczęściej pojawiają się pytania - co zrobić, żeby działało, a ja pytam - co zrobić, żeby czasem wyłączyć?
    Czy ma tu jakieś znaczenie ustawienie Climatronica (temperatura, kierunek nawiewu, włączenie lub nie funkcji ECON ?)
    Proszę o jakiś krótki instruktaż, bo do roboty jadę kilkanaście minut i boję się że po takich częstych a krótkich odpalaniach dogrzewacza - znów go diabli wezmą. Pozdrowienia dla wszystkich.

nie ma prawa strzelic sam sie wylaczy schlodzi itd itp ...
  • Automation24.pl
  • Helpful post
    Ireek
    Level 15  
    Witam.
    Nie ma nic do rzeczy ustawienie climatronica, dogrzewacz złącza się przez czujnik na podszybiu, jeżeli czujnik jest zepsuty to będzie załączał się w każdej temperaturze lub nie załączy sie wcale. Podaję linka do stronki jak samemu można sterować włączeniem i wyłączeniem dogrzewacza: http://www.sgaf.de/node/253130 . Sam zrobiłem taki układ i działa bez zarzutu w każdej chwili można dogrzewacz włączyć jak i wyłączyć, oraz może działać standardowo poprzez czujnik na podszybiu.
    Pozdrawiam.
    l3l0
    Level 17  
    no dokladnie fajnie zrobione i od ciebie zalezy czy dogrzewacz ruszy :)
    ub40
    Level 11  
    Ireek!
    dzięki za odpowiedź i za stronkę. To nawet więcej, niż potrzebowałem.
    Podpowiedz jeszcze tylko, ten czujnik temperatury jest gdzieś w komorze silnika, czy na podszybiu pod kratkami. Czy to jest termik typu ON/OFF, czy jakiś zmiennooporowy i czy to z niego brany jest pomiar temperatury dla wyświetlacza na Climatroniku? Żeby wpiąć się w obwód czujnika, trzeba wychodzić z przewodami na zewnątrz, czy można znaleźć je pod deską?
    pytam o wszystko, bo urządzenie mam od niedawna, żadnych schematów instrukcji itp.
    Pozdrawiam
    stomat
    Level 37  
    Ten czujnik jest pod kratkami w okolicy kostki łączącej silnik wycieraczek. Jest to czujnik typ ON/OFF. Nie ma nic wspólnego z klimatronikiem. Trzeba raczej wyjść przewodami na zewnątrz, choć teoretycznie można znaleźć przewody w progu lub okolicy skrzynki bezpieczników.
    Ireek
    Level 15  
    Czujnik znajduje się na podszybiu od strony kierowcy tak jak napisał Stomat. Co do przewodów to można je znaleść przy progu od strony kierowcy. Jak znajdziesz czujnik to zobacz jakie kolory mają przewody przy wtyczce i takich przewodów szukaj w wiązce elektrycznej idącej w progu i przy skrzynce bezpiecznikowej (na jednym jest 12 V po włączeniu stacyjki). Jak znajdziesz przewody to wepnij się w nie i to cała robota.
    Pozdrawiam.
    danielj29
    Level 11  
    Ja u siebie zrobiłem wstawiłem włącznik od stacyjki gazu. Wpiąłem się w kable biegnące do czujnika i teraz jak włączam dogrzewacz to zapala mi się czerwona dioda na stacyjce od gazu. Porzyteczne bo wiesz kiedy jest włączony.
    Co do wskazań temperatury zewnętrzej klimatronica to czujnik znajduje się po przednią atrapą. Jak zdejmiesz zaślepki i ściągniesz grill to zobaczysz czyjnik. Po jego odpięciu z kostki na klimatroniku zamiasta temperatury będziesz miał dwie kreski.
  • Helpful post
    Ireek
    Level 15  
    Witam.
    U mnie wygląda to tak:

przy tak ustawionym przełączniku (0) dogrzewacz jest wyłączony całkowicie i nie włączy sie nawet gdy jest ujemna temperatura,

przy tak ustawionym przełączniku (I) dogrzewacz działa przez czujnik temperatury na podszybiu (czyli tak jak jest to zrobione orginalnie) i mam podgląd przy jakiej temperaturze zewnętrznej zadziała czujnik,

a gdy przełącznik ustawię tak jak teraz (II) to dogrzewacz działa cały czas niezależnie od temperatury zewnętrznej (czy jest ujemna czy dodatnia).
    Górna dioda służy do sygnalizacji czy dogrzewacz włączył się czy nie natomiast boczne diody służą do sygnalizacji położenia przełącznika jest to przydatne w nocy.
    Pozdrawiam.
    ub40
    Level 11  
    Wielkie dzięki dla wszystkich, którzy podjęli temat. Ireek, Twoje rozwiązanie jest OK! Przelazłem z przewodami na zewnątrz do czujnika i po bólu. Ciekaw jestem tylko, czy mój termik jest trefny, że załącza już przy +10°, a nie jak u wszystkich - poniżej 5°, czy też istnieją różne typy czujników - ale to już zupełnie inny temat.
    tak na marginesie, przy ostatnich temperaturach ( -15°, nawet mi do °głowy nie przyszło, żeby to ustojstwo choć na chwilę wyłączyć:D.
    Zamykam temat, pozdrawiam wszystkich...