Posiadam Laptopa Firmy Samsung Model SA11 FS05PL mam na Partycji C: Win Xp Prof(20GB), na D: Viste Home Premium(90GB), na E: Dane(100GB) oraz na F:(ext3)[~9GB] i G:(swap)[4GB] Linuxa Ubuntu 9.04. Mam pewien problem ze sterownikami pod xp posiadam sterowniki pod bt,karte graficzna NVidia geforce 9200m gs, karte dzwiekowa realtek oraz hd,pod Lan oraz Wlan i kamerke internetowa. natomiast nie moge znalezc sterownikow do chipsetu pod win xp. Drugi moj problem to bootowanie windowsow. Gdy urochomie win xp wczytuje sie poprawnie natomiast jak zrestartuje laptopa i wybiore viste to uruchamia sie pokazujac czarny ekran resetuje sie laptop ponowne wybieranie systemow windows i w tym momencie wybieram ponownie viste i pokazuje mi sie lista wyboru uruchomienia win visty poprzez tryb awaryjny, awaryjny z siecia, awaryjny z wierszem polecenia, z ostatnimi dobrymi ustawieniami oraz normalnie, gdy wybiore uruchom system normalnie vista uruchamia sie poprawnie. tak samo mam jak z visty przechodze na xp x/ czy musze w ktoryms z tych systemow zmienic ustawienia bootloadera czy jak? Prosze o rade bo mnie to irytuje troche x/ mozna pisac do mnie na gg 2849281.Dziekuje za pomoc z góry