Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Benq FP71E+ - nie włącza się, niebieska dioda przez chwilę

27 Paź 2009 21:15 5446 10
  • Poziom 13  
    Witam serdecznie wszystkich elektrodowiczów :)

    Mam problem z monitorem Benq FP71E+
    Kilka dni temu podczas pracy po prostu się wyłączył i coś zaczął niemiło pachnieć :D

    Rozebrałem to ustrojstwo i zauważyłem przepalony bezpiecznik, wylany kondensator z urwaną jedną nóżką 450V 150µF ten od wysokiego napięcia na stronie pierwotnej przetwornicy. Uszkodzony był także tranzystor mosfet od tej przetwornicy (gdzieś mi przepadł ale najprawdopodobniej to taki: 2sk3264).

    Z elektrody ściągnąłem schematy do monitorów Benq (niestety do mojego monitorka nie było) i okazało sie że schamat przetwornicy jest dokładnie taki sam jak w monitorze FP71G.

    Uszkodzony tranzystor mosfet wymieniłem na W20NB50 (troche mocniejszy ale tylko taki akurat miałem)
    Niestety nie posiadałem kondensatora o parametrach odpowiadających oryginalnemu więc wymieniłem go na dwa połączone szeregowo.

    Kolejnym krokiem była wymiana bezpiecznika oraz odłączenie "płyty głównej" monitora (tej z mikroprocesorem).

    Podłączyłem sam zasilacz do sieci i od razu ruszył.

    Zdjęcie wnętrza monitora
    Benq FP71E+ - nie włącza się, niebieska dioda przez chwilę

    Między zasilaczem a płytą z mikroprocesorem jest złącze na którym są dostępne napięcia z zasilacza. Jest tam napięcie 5V oraz 3.3V zmierzyłem je i są ok.
    Jest tam także BRT_ADJ do ustawiania jasności podświetlenia ekranu, BL_ON do włączania/wyłączania podświetlenia (inwertera). Na końcówkę BL_ON przez rezystor 200Ω podałem przez chwilę napięcie +5V co spowodowało mrugnięcie podświetlenia matrycy z tego wnioskuję że inwerter jest ok.
    Są tam także linie VOL_ON i VOL_ADJ wiadomo do czego.

    Kolejnym krokiem było podłączenie płytki z procesorem i uruchomienie monitora.
    I tu niestety pojawił się problem ponieważ monitor się nie uruchamia.

    Po naciśnięciu przycisku POWER na chwilkę zaświeca się niebieska dioda ale zaraz gaśnie. Podświetlenie (inwerter) nie włącza się.

    Moim zdaniem to chyba ta płytka z procesorem padła.

    Jeżeli ktoś z Państwa wie jak naprawić monitor to bardzo proszę o rade.
    Dzwoniłem do serwisu BENQ z pytaniem o cenę tej płyty głównej ale nie chcieli nic powiedzieć. Czy można ją gdzieś kupić i jaka byłaby jej orientacyjna cena. Bo jak wyśle monitor do serwisu to pewnie zechcą tyle kasy co za nowy :).

    Bardzo proszę o pomoc

    Pozdrawiam Mateusz
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    mateuszciupka napisał:
    Po naciśnięciu przycisku POWER na chwilkę zaświeca się niebieska dioda ale zaraz gaśnie. Podświetlenie (inwerter) nie włącza się.


    Sprawdź stan/stabilność napięć z zasilacza podczas włączania monitora przyciskiem.
  • Poziom 13  
    Napięcia sprawdziłem oscyloskopem
    Czas na jaki załącza się monitor po naciśnięciu przycisku to około 45ms.
    Napięcie 5V podczas naciskania przycisku spada do 4V, następnie gdy dioda POWER gaśnie to powraca do 5V.
    Napięcie 3.3V podczas załączania obniża się o około 0.5V

    Na linii BL_ON jest cały czas poziom niski
    Na linii BRT_ADJ jest poziom niski a po załączeniu pojawia się przebieg trójkątny o amplitudzie ok 1V ze składową stałą około 0.8V

    Wcześniej mierzyłem te napięcia multimetrem i niestety nie pokazywał żadnych dużych zmian napięcia podczas włączania

    Czy te spadki napięcia które zmierzyłem są ok czy coś jednak z przetwornicą jeszcze nie tak ???????

    Nie wiem czy to ważne ale jak podłączam monitor pod 230V to można usłyszeć pracującą przetwornice (bardzo cichy pisk) jak monitor był sprawny to nie było go słychać ale teraz jest cały otwarty więc może dlatego. Podobny pisk wydobywa się z tanich zasilaczy impulsowych produkcji chińskiej np ładowarek do telefonów.

    Proszę o propozycje jakie jeszcze elementy monitora sprawdzić

    A jeszcze zapomniałem o napięciu na wejściu inwertera wynosi około 17,5V i podczas włączania rośnie do 22,5V a następnie powoli opada do 17,5V
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    mateuszciupka napisał:
    Czy te spadki napięcia które zmierzyłem są ok czy coś jednak z przetwornicą jeszcze nie tak ???????


    Można odłączyć płytke sygnałową i pobciązać "sztucznie" zasilacz.
    Podaj jeszcze wartość rezystancji (zmierzona) rezystora z źródle nMOSfeta, który wstawiłeś - STW20NB50.
  • Poziom 13  
    Na początek bardzo dziękuje za pomoc.

    Parametry tego tranzystora to
    TYPE STW20NB50
    VDSS 500 V
    RDS(on) <0.25Ω
    ID 20 A

    A wartość rezystancji pomiędzy nóżką Source tranzystora a minusem na mostku graetz'a wynosi 1,2Ω - 1,3Ω.

    Z obciążeniem sztucznym nie ma problemu tylko nie wiem jakie parametry ma ten zasilacz. Jakim prądem na każdej linii go obciążyć (czy 200mA czy 1A czy może jeszcze więcej albo to za dużo).
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Na początek w trybie natychmiastowym poszukaj nMOSfeta z dużo wyższym Vdss - chyba, że przy pierwszym mocniejszym obciązeniu chcesz zaliczyć wybuch.

    2SK3264 -> Vdss_max = 800V - w przetwornicach FlyBack - co sobie możesz sprawdzić osyloskopem - napięcie na drenie chwilami znacznie przekracza wyprostowane napięcie sieciowe...

    mateuszciupka napisał:
    A wartość rezystancji pomiędzy nóżką Source tranzystora a minusem na mostku graetz'a wynosi 1,2Ω - 1,3Ω.

    Zgadza się z paskami, schematem?
  • Poziom 13  
    W tej chwili niestety nie posiadam innego tranzystora mosfet ale jutro coś postaram się kupić.

    Ten rezystor między masą a źródłem mosfeta jest oznaczony jako 0,22Ω (czerwony czerwony srebrny złoty) ale mierze go i miernik pokazuje 1,2Ω. Wymienić go ?
    Z tego co wiem to odpowiada on za ograniczenie prądowe po stronie pierwotnej przetwornicy.
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Wymieniaj nie pytaj.
    Z podłączaniem zasilania bym się wstrzymał (póki nie będzie odpowiedniego tranzystora) ewentualnie można obniżyć napięcie sieciowe (autotransformator, ...)
    Monitor powinien zadziałać :wink:
  • Poziom 13  
    Rezystor wymieniłem i na momencik podłączyłem do zasilania bo do jutra chyba bym nie wysiedział :)
    Monitor jak nowy, śmiga że aż miło.

    Jutro kupie odpowiedni tranzystor i wymienię.

    Czy nadaje się tranzystor STW9NB90 ?????
    Czy zastosować coś innego np IRF ??

    Bardzo dziękuję za pomoc w naprawie.

    Bardzo zdziwiła mnie ta usterka bo jeszcze nigdy nie widziałem rezystora który zmieniałby swoja rezystancję.

    Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Może być ale lepiej poszukać coś tańszego w TO220, ten STW w TO247 da się wogóle przykręcić do tego radiatorka? (wysokość).
    Popraw od razu luty na kondensatorach (kostkach) między tranzystorami / transformatorkami inwertera.
  • Poziom 13  
    Witam
    Przyczyną awarii były następujące elementy:

    Tranzystor MOSFET po stronie pierwotnej przetwornicy (zasilacza) - STP7NK80ZFP
    Rezystor mierzący prąd (ograniczający) po stronie pierwotnej zasilacza 0,22Ω (był 1,2Ω)
    Kondensator po stronie pierwotnej zasilacza 150µF 450V

    Po wymianie tych trzech elementów monitor działa :)

    Dziękuje bardzo za pomoc