Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Viessmann Vitodens-200W. Duże zużycie / straty palnika?

vojtek111 16 Jan 2012 09:29 55423 115
    aadamuss
    Level 20  
    Dlatego dziwi mnie to, że robił to serwis. Powinien to robić instalator który robił instalacje.
    evolution1
    Level 12  
    Instalacja w miedzi, instalacje robiła firma a pierwsze uruchomienie serwis. Mniejsza o to ważne ze teraz działa. Forum nie jest do narzekań tylko do radzenia i pomagania bo mod się wkurzy.
    Pozdrawiam.
    evolution1
    Level 12  
    evolution1 wrote:
    Podlogowke przykrecilem na 1(skala do 5), moc ustawiona na 70%, krzywa 1.3, poziom 0, temperatura dzien 20 noc 16. Po dobie od ustawienia wynik to 6m3 ( przedtem 10/11). Aktualnie na dworze 1 stopien a na piecu 45. Wiecej zobaczymy po nastepnych kilku dniach.

Znow musze wrocic na forum, jak wczesniej pisalem zmienilem ustawienia w/g waszych porad i spalanie przy temp zewn okolo 1 st wskoczylo na 6m3 z 10/11. Po kilku dniach spalanie wzroslo do srednio 15m3 na dobe!!! Co moze byc przyczyna? Temp. na zewnatrz podobne a spalanie raz wyzsze.
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Może podłogówki aż tak nie przykręcaj. Szkoda, że nie masz podłogówki z automatyki kotła.
    Na podłogę można ustawić krzywą grzewczą w granicach 0,2 do 0,6.
    Spróbuj zmniejszyć krzywą na grzejniki nawet do 1,0. Jeżeli jest ocieplony budynek i w miarę duże grzejniki to da radę.
    Spróbuj utrzymywać w miarę stałą temperaturę przez całą dobę.
    Przez noc podłoga się wystudzi i aby później ją znowu rozgrzać do wymaganej temperatury to masz straty.
    evolution1
    Level 12  
    Od dzis tak sprobuje: krzywa 1.0, grzejniki na regulatorach na 5 (caly czas tak mam), podlogowka na 1 i stala temperatura 20 st. Po jakim czasie zauwaze efekty bo codzien sprawdzam licznik i wacha sie pomiedzy 13 a 16 m3
    Tylko jak ustawic cwu, na automatycznie czy indywidualnie? Kiedy jest oszczedniej?
    Anonymous
    Anonymous  
    evolution1
    Level 12  
    Konserwacji ani przegladu pieca jeszcze nie bylo, mam go od wrzesnia wiec chyba jeszcze za wczesnie. Jesli chodzi o c.w.u. to ustawiłem na 40 st i cyrkulacje i wode na automatycznie, nie wiem czy tak czy ustawic konkretne godziny?
    Anonymous
    Anonymous  
    evolution1
    Level 12  
    Miałem wcześniej piec na ekogroszek, jakies 7 lat i w zeszlym roku zmieniłem na gaz.

fotka czesci instalacji ktora wychodzi z pieca
    Viessmann Vitodens-200W. Duże zużycie / straty palnika?

przewody na prawo ida do instalacji podłogówki
    Anonymous
    Anonymous  
    evolution1
    Level 12  
    Niestety nie sa zaizolowane w scianach :-( zbyt drogie jest naprawienie tego błędu.
    Anonymous
    Anonymous  
    evolution1
    Level 12  
    Przy mrozach ktore teraz wystepuja zuzycie 15/16 m3 na dobe. Ustawienia krzywa 0,9 poziom -0,2. Temperatura w domu 20stopni. W nocy 18. Mam jeszcze pytanko czy wylaczenie trybu przeciwzamarzaniowego przyniesie jakies korzysci? I jak to wylaczyc?
    Tyle dobrze ze jest ostre slonce na solarze i c.w.u. ma wieksza temp od nastawionej wiec nie dogrzewa z gazu.
    Anonymous
    Anonymous  
    aadamuss
    Level 20  
    Akurat w ostatnie dni mam ciepło od slonca bo słońce jest :-) od dwóch miesięcy po raz pierwszy :-)
    evolution1
    Level 12  
    Solar z zestawu viessmanna podpiety pod sterownik pieca vitodens 200w. Od kilku dni slonce jest ostrzejsze niz w lato. c.w.u. podgrzewa slonce, w poniedzialek temp w samym solarze miala 57 stopni a woda podgrzana w zbiorniku 45! Czujnik czujnikiem ale fizycznie sprawdziłem rurki idace z solara do zbiornika, gorące! Wiec bylo tak ze na dworze -11 a w solarze 57.

http://www.youtube.com/watch?v=XukOgXBsDlY
    sznekulec
    Level 9  
    Witam

piec viesman vitodens 200-w 19kw jak sie nie myle powierzchnia domu 158m ,40m garaz( damfosy na 2 w garazu, w domu 3-5) ,krzywa grzewcza 1,4 fabrycznie po pierwszym sezonie zmienilem na 0,8, temp dzienna 21 nocna 17,dwa razy dziennie grzana woda do 50 stopni,cyrkulacja ustawiona na -automatycznie,pierwszy sezon grzania 2800 m3 gazu,teraz wychodzi mi 9-13m3 na dobe ,budynek ocieplony welna 15cm,strop zeranki( parterowka),duzo przeszklen,pytanie czy to ok( chodzi o spalanie) czy zmniejszyc moc palnika ,bo niewiem na ile jest ustawiony fabrycznie a w sumie juz przeglad musze zrobic,zawuazylem ze piec od 21 do 7 rano w trybie temp.nocnej zuzywa 4m3 gazu, godz grzania 7-9,11-13,15-17,19,21
    evolution1
    Level 12  
    Ja mam moc na 70% i zuzycie jest w tym sezonie do 15m3 na dobe ( pow. 280 metrow). Noc mam od 21-6. Wode grzeje 6-8, 12-13, 18-21. A krzywa 1.1 Dzien 20 noc 17.
    wspak
    Level 11  
    Ja póki co kombinowałem krzywą grzewczą. Moc jest na 100%.

Ustawiłem krzywą dla grzejników na 0.8 i offset -5, natomiast krzywą dla podłogówki na 0.2 i offset -2 (o ile dobrze pamiętam). Ustawiłem taki offset gdyż chciałem aby piec nie grzał jak na zewnątrz jest ciepło powyżej +5st do +10st. Wcześnie włączyłem CO bo 1.10.2012, kiedy bywało że noce były mrożne, a dni powyżej +10st.

Temp dla grzejników ustawiona na 21st dzień i 20st noc. Dla podłogówki na 22st noc i dzień.

Spalanie mam obecnie na poziomie 9m3/dobę. Przy wyższych temperaturach około 0st C było na poziomie 7m3. Od 1 listopada do 19 stycznia zużyłem 583m3 gazu ziemnego. (W tym jest około 1,5m3 gazu na dobę grzania CWU - bo tak wychodziło latem)

Dom 130m2 użytk plus garaz, kotłownia 26m2. Cały parter w podłogówce plus łazienki na górze. Grzejniki tylko na górze (odkręcone na maxa) i w garażu (temp wyciągana +10stC).
    Piec Vitodens 200 19kW.
    adob
    Level 1  
    pablozw wrote:
    Po podłączeniu analizatora spalin i regulacji CO2 do dolnej granicy minus 1%. Znikł problem taktowania odpaleniami.

Mam ten sam problem. Co trzeba zrobić aby tak ustawić piec?
    injured
    Level 8  
    Odświeżam temat.

Od 2015 r zmagam się z nieefektywnym startem palnika, przez co po uruchomieniu palnika temperatura szybko wzrasta i piec gaśnie.
    Parametry pieca i przepływ wody został wyregulowany prawidłowo, niestety oryginalny sterownik wg mojej opinii jest nieprawidłowo ustawiony.

Może ktoś rozwiązał już problem tzw. "taktowania" pieca w vitodens 200w ?

Na wzór tego chciałbym stworzyć własny sterownik do sterowania pieca na podstawie parametrów, które wysyła piec.
    minimaxi
    Level 15  
    Posiadam 200W 19kW, ogrzewam w 3-4 oknach godzinowych, natomiast mam problem z częstym taktowaniem przy silniejszym wietrze, gdyż wtedy jakimś cudem ten kocioł ignoruje wszelkie ustawienia i wchodzi na stałe na ok. 65% wydajności. To powoduje szybko przegrzewanie układów i wyłączanie i załączanie co kilka minut -rośnie ilość załączeń do >200/dobę. Czy zauważyliście u siebie to i rozwiązaliście ten problem?
    Joorg
    Level 2  
    Witam na forum.
    Jeżeli chodzi o podniesienie mocy pracy palnika podczas wietrznej pogody, to jest to prawidłowa praca kotła. Dzieje się tak w celu ochrony pracy palnika. Ja posiadam Vitodens 200-W 26kw, który podczas normalnej pracy może zmodulować moc do minimum 9%, natomiast gdy wieje wiatr do komina, moc nie schodzi poniżej 29%. Jeśli przy takiej minimalnej mocy nie ma odbioru ciepła przez instalację, to będzie kocioł taktował. Pozdrawiam
    minimaxi
    Level 15  
    Joorg wrote:
    Witam na forum.
    Jeżeli chodzi o podniesienie mocy pracy palnika podczas wietrznej pogody, to jest to prawidłowa praca kotła. Dzieje się tak w celu ochrony pracy palnika. Ja posiadam Vitodens 200-W 26kw, który podczas normalnej pracy może zmodulować moc do minimum 9%, natomiast gdy wieje wiatr do komina, moc nie schodzi poniżej 29%. Jeśli przy takiej minimalnej mocy nie ma odbioru ciepła przez instalację, to będzie kocioł taktował. Pozdrawiam
    Joorg a co tzn? W jaki sposób kocioł odczuwa taką potrzebę przeregulowania bo zastosowałem przeróżne osłony a i tak to nie pomaga. To, że tak sie dzieje to wiadomo, ale na podstawie jakich parametrów i jak temu zapobiegać to nie wiem.
    Joorg
    Level 2  
    Viessmann wymyślił taki unikalny patent polegający na tym, że jeśli czujnik w kotle wykryje w kanale zaysajacym pulsowanie powietrza, to podnosi moc palnika w celu jego ochrony przed spaleniem. Niestety jest to tak czuły system, że reaguje nawet na niewielkie pulsowanie. Problem ogólnie wałkowany i trudny, wielu właścicieli taka sytuacja doprowadza do furii, natomiast Viessmann twierdzi, że jest to prawidłowe działanie kotła. Jeden z użytkowników był już tak zdesperowany, że przebudował całkowicie kanał spalinowo- powietrzny i wtedy dopiero problem ustał. Na priv wyślę Ci linka do dyskusji na ten temat, warto poczytać od początku