FDP? co to?
PWM - tak, ja potrzebowałem wyjscie 0-40 V, nie potrzebna mi była duża dokładność, działa to na tej zasadzie, że po prostu kluczuje poprzez tranzystor napiecie zasilajace. Przy impulsach o wypełnieniu 50% jest połowa napiecia zasilajacego czyli 20 V, czy wypełnieniu 75% jest 30 V. elementy w filtrze były raczej przypadkowe... jest 100u + 10 kilo, w zasadzie nie sprawdzałem w zadnen sposob na ile napiecie wyjsciowe jest stabilne, dla mnie wazne było, ze działa poprawnie.
Proponuje Ci zrobic cos takiego jak na schemacie, przepraszam za jakosc, ale narysowałem to przed chwilka od reki w paincie. Na baze T1 idzie sygnał z PWM (miedzy baza a prockiem przydałby sie jeszcze rezystor), C1+R1 usredniaja napiecie. Rx sproboj dobrac tak, zeby przy całkowiecie zatkanym T2 płynoł prad 4mA, a R2 tak, zeby przy całkowicie otwartym tranzystorze płynoł prad 20mA. Rx oczywiscie nie trzeba stosowac, ale bez niego bedzie koniecznosc programowego ustawiania dolnej granicy (trzeba by pilnowac, zeby prad nigdy nie spadł ponizej 4mA). Kilka uwag: w zasadzie to wymysliłem to od reki, Prad płynacy przez petle zalezy od rezystancji "obciazenia" (tego co jest na wyjsciu) trzeba to uwzglednic przy obliczaniu Rx i R2, nie wiem też jak bedzie z liniowoscią takiego rozwiazania, jesli ma to działac dokładnie, to w miejsce "+" zasilania tej czesci dobrze by było podac jakies napiecie odniesienia (znaczy jak najstabilniejsze). co do R1 i C1 to najlepiej chyba dobrac eksperymentalnie (znaczy moze nie najlepiej, ale ja zawsze tak dobieram.... w pewnych sytuacjach na pewno najszybciej)
Załączniki:
-
bez tytułu.jpg
(12.71 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.