Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cement + Kruszywa + Domieszki / Produkcja = Problem :)

gucio1341 28 Oct 2009 18:56 1519 3
    gucio1341
    Level 2  
    Witam

mam parę pytan

a) jak zrobic sterowanie 3 silosami by kazdy mial dozownik, miernik cyfrowy
    b) jak zrobic miernik mieszalnika do gęstości, ciepła
    c) jak zrobić miernik "kranu" by nie wylewało sie z form

Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje :)
    mawi2
    Level 26  
    Ja stawiam PLC z panelem dotykowym - jednostka zarządzająca. Dozowanie kruszyw podajnikami do jednej wagi. Dozowanie Cement do drugiej wagi, dozowanie dodatki - trzecia waga. Dozowanie wody poprzez przepływomierz i jeśli klient ma kasę - pomiar dwoma /jedną/ sondą wilgotności zanurzoną w mieszalniku. Nie rozumiem pytania c. Czy chcesz wylewać określoną ilość betonu do formy i chcesz mieć to powtarzalne ? Sprecyzuj. Pozdrawiam. Gdybyś miał pytania daj znać również na priva. E-maile odbieram zawsze a na Elektrodę nie zawsze mam czas.
    gucio1341
    Level 2  
    tak chciałbym by było miernik wylewania do form, cykl powtarzający sie. Jaki może być koszt zaprojektowania i zrobienia pozdrawiam, dziekuję
    mawi2
    Level 26  
    Witam. Wylewanie do formy w zależności od typu /rodzaju formy i sposobu rozprowadzania towaru. 1. Nałatwiej - formę stawiamy na wadze. Problemy: Syf do okoła wagi , łatwość zniszczenia wagi, nie do wykonania przy zagęszczaniu wibratorem. 2. Czujnik mierzący wysokość pryzmy cementu wpadającego do formy - mało prezyzyjne. 3. Zastosowanie zbiornika /wagi/ pośredniego do którego zrzucany jest wymieszany beton i dozowanie odejmujące. - dodatkowy spory koszt, dodatkowe miejsce. W praktyce towar jest zrzucany do wózka lub zbiornika pośredniego bez wagi i z tego zbiornika beton podawany jest do formy przez operatora który pilnuje procesu. To moje pomysły, pewnie są jeszcze inne rozwiązania może ktoś coś podpowie. Pozdrawiam.