Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Router nie podlacza 3go komputera

jaszczur90 28 Oct 2009 22:48 1014 14
  • #1
    jaszczur90
    Level 10  
    Witam. Posiadam router NetgearDG834GT. Mialem do niego podlaczone 2 laptopy bezprzewodowo i stacjonarny kablem. Kupilem sieciowke z Pentagramu i teraz nie moge podlaczyc stacjonarnego bezprzewodowo z Routerem. wyskakuje komunikat ze nie mozna podlaczyc z siecia i bo go odrzuca i problem lezy po stronie sieci.. a na poczatku dzialal i nie wiem co sie stalo.. jak odlacze laptopy to chyba zadziala ale pewny nie jestem.. co robic?? z gory dzieki za wszelka pomoc.
  • #2
    key
    Level 22  
    Witam,
    Trochę opieszale opisałeś swój problem. Może masz ustawione filtrowanie adresów MAC, lub nazbyt mocne szyfrowanie w stosunku do karty w komputerze stacjonarnym?
  • #3
    jaszczur90
    Level 10  
    szyfrowania nie mam w ogole bo nie jest mi potrzebne. a gdzie sprawdzic to filtrowanie? na poczatku sie polaczyl z routerem ale potem odlaczylem router i przenioslem go dalej i wlaczylem laptopy.. one bez problemu podpiely sie pod router i internet jest. a stacjonarny nie moze.
  • #4
    Darrieus
    Level 38  
    Ale jaki komunikat wywala ? Nie może uzyskać adresu IP czy jak ?
    Stacjonarny podłączasz kablem czy po wifi ?
  • #6
    Darrieus
    Level 38  
    Sam tego Netgeara konfigurowales czy kłos ci to robił.
    Wygląda na filtrowanie MAC albo zly klucz WPA. Ale co jest źle wie tylko ten kto konfigurował Netgeara.
  • #7
    on117
    Level 27  
    Na zdjęciu nie widać żadnych ustawień i innych zakładek, to co widać opisałeś w pierwszym poście. Również przydatne będą screeny z zakładki wireless w routerze. Jeszcze możesz ustawić zarządzanie połączeniem przez Windows jeżeli to pomoże.
  • #8
    jaszczur90
    Level 10  
    http://img337.imageshack.us/img337/7795/wireless.jpg -ustawienia routera
    http://img217.imageshack.us/img217/2294/54158817.jpg
    http://img402.imageshack.us/img402/3390/47584754.jpg
    http://img62.imageshack.us/img62/2217/80603398.jpg
    http://img337.imageshack.us/img337/4272/20062156.jpg
    reszta to ustawienia karty sieciowej.
    wlasnie poprzez windowsa wyskakuje ten blad, podczas laczenia przez oprogramowanie z karty po prostu nie laczy sie. ciekawi mnie dlaczego jak byl tylko PC wlaczony to sie podlaczyl a jak przestawilem router do sasiedniego pokoju i wlaczylem laptopy to sie nie laczy ;/
  • #9
    on117
    Level 27  
    W Available Network zaznacz sieć NETGEAR i kliknij Add to Profile.
  • #10
    jaszczur90
    Level 10  
    Mam to zrobione i dalej nie laczy.
  • #11
    on117
    Level 27  
    Zmień w Advanced Channel Plan z FCC na ETSI. Wyłącz narazie Turbo Mode. Kliknij w routerze na Setup Access List i zobacz czy nie masz ustawione, które MAC mogą mieć dostęp.
  • #12
    jaszczur90
    Level 10  
    w Settup access list juz mam MAC ze stacjonarnego. zmienilem to i sytuacja jest taka:
    1. gdy podlacze te karte do USB z przodu kompa to sie polaczy
    2. jak z tylu to zatrzymuje sie na "Pobieranie adresu sieciowego". a wolalbym zeby byla z tylu bo przynajmniej nie bedzie jej tak latwo uszkodzic
  • Helpful post
    #13
    on117
    Level 27  
    Jaki jest poziom sygnału z jak połączy się z przodu? Jak masz przedłużacz na usb to włącz go z tyłu i kartę połóż gdzieś dalej od komputera, na wierzchu.
  • #14
    jaszczur90
    Level 10  
    kupie przedluzacz i zrobie jak powiedziales. serdeczne dzieki. temat zamkniety
  • #15
    key
    Level 22  
    tylko kup dobry, bo będziesz miał nowy kłopot z zasilaniem karty ;-)