Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pytanie o junkersa ZSC 24-3 MFK

KiweK 29 Oct 2009 00:16 3690 11
Buderus
    KiweK
    Level 10  
    Witam
    Mam pytanie odnośnie Junkersa ZSC 24-3 MFK czy jest w nim opcja nastawienia czasu grzania wody w zasobniku tzn. żeby cały czas sie nie grzała tylk o ustawionej godzinie.

Jeszcze zastanawaim sie nad 2-funkcyjnym Junkers ZWC 24-3 MFK do tej pory miałem tez 2 funkcyjny jestem przyzwyczajony do czekania na ciepłą wode

w której opcji by mi zużywało mniej gazu.
    Junkers wybrałem ze wzgledu na serwis.
    Miał byc kondensacyjny ale staneło na konwencjonalnym
  • Buderus
    systemgaz
    Level 23  
    Do zakupu kotła warto dorzucić regulator pokojowy. Serwisant Junkersa uruchamiający kocioł powinien ustawić regulator na optymalną pracę kotła. Zaoszczędzisz w ten sosób trochę kasy. Co do serwisu: klient -szczęśliwy posiadacz - jak liść na jesieni, kiedys spadnie do serwisu... :)
    12B
    Level 21  
    W samym kotle takiej opcji nie ma , ale jeśli do kotła podłączy się automatykę to już można sterować czasowo i temperaturowo podgrzewaniem wody.
  • Buderus
    KiweK
    Level 10  
    12B wrote:
    W samym kotle takiej opcji nie ma , ale jeśli do kotła podłączy się automatykę to już można sterować czasowo i temperaturowo podgrzewaniem wody.

Automatyka masz na mysli regulator pokojowy ??
    12B
    Level 21  
    Regulator pokojowy: FR110, lub regulator pogodowy FW100 ( lub FW200, FW500 w zależności od systemu c.o.)
    KiweK
    Level 10  
    Jaki byście polecili zasobnik do tego pieca, 100 litrowy albo mniejszy o ile jest.
    systemgaz
    Level 23  
    Dobór pojemności zasobnika cwu zależy od:
    1. Ilosci odbiorów cwu
    2. Oczekiwań domowników komfort dostepu do cwu.
    3. Ilości osób - domowników.

Przy średnim komforcie dostępu do ciepłej wody użytkowej wygląda to tak:
    1-2 osoby - zasobnik 100 litrów
    2-3 osoby - zasobnik 120 litrów
    3-4 osoby - zasobnik 160 lirów

Producenci mają gotowe zestawy kocioł, zasobnik i regulator. Przejrzyj sobie strony internetowe producentów może na coś się zdecydujesz.
    KiweK
    Level 10  
    Czy duża jest różnica poziomów miedzy tymi modelem Junkersa ZSC 24-3 MFK a JUNKERS CERACLASS 24kW oprocz ceny i czy w nim tez można sterować podgrzewaniem wody w zasobniku za pomocą programatora czy dołożyc i kupic excellence'a. No i tu już mam z zasobnikiem.
    Czekam na opinie
    pozdrawiam
    KiweK
    Level 10  
    mirrzo wrote:
    kup excellence'a

a czy ten zasobnik co jest przy ceraclass zwykłym może byc do exscellens'a
    czyli nie opłaca sie brać tego ZW.
    Czy w zużyciu gazu też są jakieś różnice miedzy tymi dwoma modelami ?
    Pozdr
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Kocioł to jedno, a zasobnik to drugie. Mówimy o kotle, więc polecam Excell...
    Zasobnik dowolny, a zużycie gazu, w zależności od ustawień.
    Poczytaj ulotki, a dowiesz się, czym różnią się te dwa kotły między sobą.