Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bosch KKE 3601/02 nie chce się włączyć agregat

andreeas 29 Paź 2009 00:23 4318 5
  • #1 29 Paź 2009 00:23
    andreeas
    Poziom 12  

    Witam. Posiadam lodówko zamrażarkę Bosch KKE 3601/02. Mam problem z jej uruchomieniem. Po włączeniu do prądu uruchamia się sygnalizacja dźwiękowa i świeci kontrolka alarm, na wyświetlaczach miga aktualna temperatura lodówki i zamrażarki. Po próbie wyłączenia wyłącznikiem samej lodówki, ( mikro wyłącznikiem po prawej stronie, wyłącznik główny włączony, wyświetlacz zamrażarki świeci ), agregat uruchomił się i lodówka rozpoczęła chłodzenie. Po wyłączeniu wyłącznikiem głównym i ponownym włączeniu znów alarm i nie pracuje, wyłączenie i włączenie mikro wyłącznikiem uruchamiało agregat. Niestety teraz agregat nie chce się włączyć. Wymontowałem moduł sterujący i nie stwierdziłem uszkodzeń, wszystkie diody sprawne, jedynie co do triaków nie mogę mieć pewności ale zwarte nie są. Proszę o podpowiedź gdzie szukać przyczyny i jak ją usunąć. Z góry dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam

    0 5
  • #2 05 Lis 2009 02:38
    andreeas
    Poziom 12  

    Znalazłem dwa czujniki temperatury jeden od lodówki, a drugi od zamrażarki. Oba wydają się być sprawne, przy temp 20 stopni C wykazują opornośc ok. 1 k ohm, po obniżeniu temperatury czujników opornośc wzrasta do 2,2 k ohm. Wyczytałem że w lodówce powinien być jeszcze czujnik parownika ale nie wiem gdzie go szukać. Może ktoś orientuję się w którym miejscu go szukać?

    0
  • #4 05 Lis 2009 22:17
    andreeas
    Poziom 12  

    Znalazłem trzeci czujnik z tyłu umieszczony w plastikowej obudowie i tu o dziwo czujnik jest sprawny. Oporność po wyjęciu 800 Ohm i reaguje na zmiany temperatury. Teraz to już nie wiem co jeszcze może być problemem. Podłączyłem żarówkę 60 W zamiast agregatora w obawie aby go nie uszkodzić. Zauważyłem że po włączeniu lodówki i skasowaniu alarmu żarówka błyska tak jakby chciał się uruchomić. Zdarzyło się nawet że przez kilka sekund włączyła się pełną mocą ale samoczynnie zgasła. Może jeszcze ktoś ma jakiś pomysł.

    0
  • Pomocny post
    #5 05 Lis 2009 22:22
    wiesiekba
    Specjalista AGD

    Wstaw w miejsce czujnika parownika rezystor 1kΩ i wtedy sprawdź jak się zachowuje.

    0
  • #6 13 Kwi 2012 19:56
    andreeas
    Poziom 12  

    Problem został rozwiązany. Po ponownym, szczegółowym przelutowaniu płyty głównej lodówka działa. Dziękuję za pomoc. Zamykam temat

    0