Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Harman Kardon AVR 35 RDS włącza się i po chwili wyłącza

andreeas 29 Oct 2009 00:29 6414 14
  • #1
    andreeas
    Level 12  
    Witam wszystkich. Posiadam amplituner Harman Kardon AVR 35 RDS i mam z nim problem. Otóż po włączeniu w stan pracy amplituner włącza się na kilka sekund i wyłącza. W czasie tych kilku sekund można zmieniać wejścia, stroić tuner, nawet stacje łapie ale brak dźwięku. Sprawdzałem tranzystory końcowe i wszystko wskazuje że są dobre. Również nie stwierdziłem napięcia stałego na rezystorach emiterowych wzmacniacza. Może ktoś spotkał się już z podobnym problemem. Proszę o podpowiedź z góry za nią dziękując. Pozdrawiam
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    andreeas
    Level 12  
    Ale czy w przypadku uszkodzenia innych tranzystorów końcówki mocy to czy na wyjściu nie powinno pojawić się wtedy napięcie stałe?
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    to czy stale pojawi sie czy nie zalezy od topologii ukladow i od tego czy wlacza sie zabezpieczenie. Sprawdz wszystkie tranzystory tak jak radzi pasque-flower. Potem szukasz pozostalych elementow.
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    andreeas
    Level 12  
    Ale na żadnym z wyjść nie ma napięcia stałego.
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Co rozumiesz przez 'wlacza sie i wylacza'? Czy odbija mu przekaznik na na wyjsciu mocy, czy moze gra przez chwile a po chwili muzyka 'zamiera'Czy tez chodzi ci ze wylacza sie zasilanie ?(swiatla kontrolne gasna).
  • #10
    andreeas
    Level 12  
    Amplituner po kilku sekundach wyłącza się całkowicie tzn wyłącza przekaźnik zasilania trafa górnego. W ciągu tych kilku sekund brak dźwięku na wyjściach. Do kolegi pasque-flower, nie ma sensu chyba skupiać w tym momencie uwagi na tym gdzie ginie sygnał bo nie to jest tematem problemu. Problemem jest to że amplituner się wyłącza całkowicie co opisałem już na początku. Kiedy uda mi się ustalić przyczynę wyłączania to dopiero mogę się zająć ewentualnym brakiem sygnału jeżeli taki problem będzie miał miejsce.
  • #11
    djlj24
    Car audio specialist
    Jak jest zrealizowane pobieranie sygnału do układu protect? Być może stałego nie ma ale procesor dostaje przekłamane informacje o tym stanie i wyłącza wzmacniacz.
  • #12
    andreeas
    Level 12  
    A jak sprawdzić lub po czym poznać sposób realizacji pobierania sygnału do układu protect?
  • #13
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    zalatw sobie scheamat ideowy i spradz napiecia stale na procesorze. Moze jest to uklad komparacyjny, ktory porownuje napiecia odniesienia tak jak w przykladowo TL 594 i w momencie bledu zamyka sygnal wyjsciowy? Bledne napiecia stale, ktore dostaja sie na noge procesora wyzwalaja zabezpieczenie.
  • #14
    cardass
    Level 2  
    Tak przy okazji przestrzegam potencjalnych kupców przed zakupem sprzętu h/k.
    Miałem podobny problem ze swoim amplitunerem do KD - dwa razy odsyłany do autoryzowanego serwisu i wracał z tą samą usterką.Podobne historie miałem z cd /odtwarzanie płyt/.Szkoda słów... h/k to nie to co kiedyś...
  • #15
    Ryszard111
    Level 12  
    Na początek warto zdobyć schemat i posprawdzać napięcia zasilania, wszystkie, nawet te mniejsze, czy są właściwe i czy nie zmieniają się.