Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Baza w excelu. Czy wyeksportowany wiersz można dowolnie formatować?

Kupricz666 29 Paź 2009 14:52 1880 11
  • #1 29 Paź 2009 14:52
    Kupricz666
    Poziom 9  

    Mam amly problem. otóz mam baze
    nazwa-ulica-miasto-email-telefon-etc..
    Chcialbym zrobic taka rzecz ze po wpisaniu najlepiej miasta w nowym arkuszu zeby wyskakiwały rekordy zwiazane z tym miastem. Ale zeby pokazywały wszystkie dane z wiersza o wyznaczonym kryterium.
    czy jest sposób jakiegos wyszukiwania, zeby po wpisaniu jakiegos rekordu wyskakiwal mi zały wiersz z wszystkimi danymi?
    Pyt2.
    czy wyeksportowany wiersz mozna dowolnie formatowac graficznie?
    Bardzo prosze o pomoc

    0 11
  • #2 29 Paź 2009 17:40
    jestam
    Specjalista Automatyk

    Funkcje 'Autofiltr' i 'Filtr zaawansowany' nie spełniają Twoich oczekiwań?

    0
  • #3 29 Paź 2009 18:51
    Kupricz666
    Poziom 9  

    No właśnie to nie daje takich rezultató jak oczekuje.
    czego jeszcze moge sprobowac? wyszukiwanie tez nie daje efektow.

    Dodano po 26 [minuty]:

    chcialbym zeby dzialalo tak jak filtr niestandartowy przy wyborze ale zeby to bylo w innym arkuszu. zeby cala baza nie byla widoczna pod filtrowaniem..

    Dodano po 1 [minuty]:

    zeby stworzyc arkusz co bedzie tylkok wyszuiwarką w tej bazie wg. kryterów

    0
  • #4 29 Paź 2009 22:13
    marcinj12
    Poziom 40  

    W tym wątku starałem się - dosyć szczegółowo ;) - wyjaśnić podobny problem. Możesz spróbować dostosować zawarte tam rozwiązanie do Twoich potrzeb. Musisz m.in. zmienić zapytanie SQL: u Ciebie to by mogło być coś w tym stylu:

    Code:
    Sql = "SELECT [nazwa], [ulica], [miasto], [telefon] FROM [Dane$] WHERE [miasto] = '" & Range("A2") & "' ORDER BY[nazwa], [ulica]"
    - gdzie w komórkę A2 wpisujesz miasto do wyfiltrowania

    0
  • #5 29 Paź 2009 23:55
    jestam
    Specjalista Automatyk

    Arkusz z danymi: nagrywasz makro, robiąc operacje jak niżej
    1. zakładasz filtr
    2. kopiujesz odfiltrowane dane do drugiego arkusza

    Na drugim arkuszu dodajesz przycisk którym aktywujesz nagrane makro

    Modyfikujesz makro tak aby parametry filtrowania były odczytywane z komórek arkusza a nie przyjmowane na stałe.

    Takie funkcje jak WYSZUKAJ.PIONOWO lub ADR.POŚR też mogą się przydać.

    @marcinj12: filtrowanie danych w Excelu przez napisanie makra, które będzie używać ADO do wykonania zapytania SQL na danych dostarczanych przez JET OLEDB z arkusza Excela, to gorzej niż sięganie prawą ręką do lewego ucha. Co nie znaczy że tak się nie da. Ale inaczej da się znacznie prościej.

    0
  • #7 30 Paź 2009 11:49
    Kupricz666
    Poziom 9  

    wlasnie to jest to mniej wiecej czego szukam :)
    Tylko jak to ruszyło nie mam pojęcia :/
    jestem green co do tego :? - ta ukryta pomocnicza :? :? :/ coz to
    i ta funkcja masakra nie kumancja totalna jak to moge zrobic? ogolnie jakos ogarniam tylko ze z excelem mialem malo do czynienia... Plz help

    0
  • #9 31 Paź 2009 11:44
    Kupricz666
    Poziom 9  

    Wszystko spoko ale jak to zastosowac w mojej bazie nie mam pojecia. caly czas cos nie tak, w funkcjach. same bledy. moze pokaze ta baze:
    ......

    Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

    nie moge dodac pliku :/
    daje tu :
    http://wrzucacz.pl/file/8661256985855

    0
  • #10 01 Lis 2009 09:01
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Kupricz666 napisał:
    przykladowo w D3 wpisuje obojetne co np. wup;bielsko;kod pocztowy; ulice; cześć tyko nazwy jednostki i wyskakuje mi caly woiersz z danymi z zarkusza 1

    Aż tak dobrze nie ma :) Jak w każdej bazie musisz "powiedzieć" czego i gdzie szukasz. Można by co prawda pokombinować z funkcjami FRAGMENT.TEKSTU, DŁ w kolumnie pomocniczej, kolumny też mają swoje indeksy ale wydaje mi się, że bez VBA tego nie zrobisz w ten sposób.
    Oczami wyobraźni "widzę" formularz, w którym wpisujesz tekst, wybierasz kategorię danych do przeszukania...

    Edit: Proszę tu "pyrlandii" nie przekręcać :) Nowy Tomyśl to też Wielkopolska...

    Baza w excelu. Czy wyeksportowany wiersz można dowolnie formatować?

    0
  • #11 04 Lis 2009 17:34
    Kupricz666
    Poziom 9  

    Mistrz, powiedz tylko jeszcze jak to zrobic?

    0
  • #12 04 Lis 2009 21:56
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    1. Utwórz formularz, w którym umieść:
    -pole tekstowe o nazwie "txtFind"
    -pole kombi o nazwie "cmbKat"
    -przycisk o nazwie "cmdOK"
    -etykietę o nieistotnej nazwie z dowolnym tekstem

    2. W kod formularza wklej zawartość załącznika.

    3. Można w arkuszu (Arkusz3) umieścić przycisk z kodem "NazwaFormularza.Show"

    0