Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekogroszek Czeski czy dobry??

mariusz83x83 22 Jan 2013 22:11 60620 39
Optex
    zyio
    Level 11  
    Ciekawy motyw z tym groszkiem, tylko jaką ma spiekalność? bo ekogroszki mają od 0 do 20 o ile pamiętam i przy wyższej zrobi się chyba skorupa ze szlaki powstałej przy spalaniu :)

Pytałeś o spiekalność na składzie gdzie kupiłeś groszek, czy miałeś szczęście? :)
  • Optex
    henzik11
    Level 11  
    Jeżeli chodzi o spiekalność, to niestety występują kalafiory na retorcie - w zależności od siły nadmuchu. Jednak kilka tygodni temu na próbę kupiłem ekogroszek oryginalny w workach foliowych i spiekalność była na podobnym poziomie.
    Wczoraj kupiłem 120 kg ekogroszku z innego składu po 960zł/tonę - i tutaj niespodzianka - ten się nie spieka, brak kalafiorów. Także z tego co zauważyłem, to wszystko zależy od opału. Zmierzam do tego, że ekogroszki nie są sobie równe, jeden się spieka inny nie.
    Sonko
    Level 1  
    Ekogroszek czeski spełnił moje oczekiwania. Maja go czeski firmy, słowackie jak i polskie. Ja skorzystalem z europawegiel, to zdaje sie akurat slowacka. Maja ten czeski wegiel i byłem zadowolony. Tak zwanych kalafiorow nie bylo. Jak ktos podchodzi patriotycznie do węgla to powiem, że polski mi też oferowali więc powinni też go mieć.

Proszę poprawić błędy pisowni.
    mod - mirrzo
  • Optex
    malinabend 1
    Level 22  
    No to sezon się zaczoł . Ponieważ moj sąsiad pali czechem z marketu i bardzo sobie chwali dziś zakupiłem 2 worki . Pale na retorcie około 10 lat a paliłem ; od pl eko po ukraine orzech do 80 mm [opłacalne] oraz miałem najgorszej klasy za 450 zł t [ mam tego w kotłowni ze 7t] Groszkiem 35 , miało-groszkiem , trociną Czyli mam doświadczenie jako takie. Po otwarciu worków jedno jest pewne a mianowicie że jest mokry jak diabli. [co potwierdza mój sąsiad] Przede wszystkim trzeba rozerwać worki , wysypać i dosuszyć za nim się go wsypie. Węgiel czarny bo mokry . Jak wysycha robi się brązowy .Trzeba suszyć . Wiadomo dla czego nie będę się rozpisywał . Cena 15 zł za worek 25kg. Po napisaniu tego posta sąsiad przerzucił mnie przez płot 2 worki ale po 20 kg też cena 600 zł t . Po otwarciu worów jeden gnój. Co do palenia dam znać za kilka dni jak doschnie
    malinabend 1
    Level 22  
    Więc tak jak obiecałem jestem po testach . Powiem krótko papier ,papier i jeszcze raz papier :cry: Trzeba zwiększyć podawanie w podtrzymaniu bo kocioł potrafi zgasnąć z braku paliwa ] Jeśli chodzi o cenę do wartości kalorycznej to ;lipa wart co naj wyżej 400 zł nie więcej.[Na pewno go nie kupię ani za 500 a tym bardziej za 600zł , za 630 zł mam eko ruski ok 21 kJ ] Wole najgorszej klasy miał za 430zł [ dużo popiołu][polski dobry miał ok 800zł] ale cena lepsza bo trochę więcej kalorii od brunatnego no i cena niższa . Co do spalania to pali się dobrze nie dymi popiołu też trochę zostaje . Podstawa to obowiązkowe suszenie zanim się go wsypie do zbiornika. Powiem więcej Ukraińskiemu i z rosji ,czy uzbeckiemu to do pięt nie sięga a co dopiero polskiemu . To tyle w skrócie A zapomniałem w zeszłym roku sąsiad dał zbadać go i mój ruski w laboratorium więc ruski miał 21kJ a czeski 18kJ . Ruski miał mieć 23kj a czeski 25kJ Więc wszyscy zaniżają :cry: Tak samo polski też zawyżają co najmniej o parę kJ Albo piszą ciepło spalania zamiast wartość opałową a to różnica czyli oszukują :cry:n Jedyny plus to nie występują spieki koksowe więc łatwość w spalaniu. Ale we wszystkich węglach nisko kalorycznych to zjawisko nie dotyczy

Dodano po 23 [minuty]:

henzik11 wrote:
    Jeżeli chodzi o spiekalność, to niestety występują kalafiory na retorcie - w zależności od siły nadmuchu. Jednak kilka tygodni temu na próbę kupiłem ekogroszek oryginalny w workach foliowych i spiekalność była na podobnym poziomie.
    Wczoraj kupiłem 120 kg ekogroszku z innego składu po 960zł/tonę - i tutaj niespodzianka - ten się nie spieka, brak kalafiorów. Także z tego co zauważyłem, to wszystko zależy od opału. Zmierzam do tego, że ekogroszki nie są sobie równe, jeden się spieka inny nie.
    Spiekalność zależy od opału ale można jej uniknąć poprzez właściwe ustawienia sterownika W każdym węglu Poprostu dajesz mniejsze częstrze porcje i dajesz więcej powietrza . Większośc dmuchaw jest nie wydolna więc trzeba mocniejszej dmuchawy :D To proste koks potrzebuje wiatru i tyle Paliłem groszkiem 35 wysoko kosującym mam dmuchawe 3x wydajniejszą od tych co montują w kotłach [wpa2 ] i nie ma problemu z koksem . Ludzie mają nie wydolne dmuchawy a jeszcze je dławią klapką i sterownikiem a potem płaczą że węgiel nie dobry bo koksuje .
    radkovski79
    Level 9  
    Mam skład opału w Wielkopolsce od 1993 roku i to wygląda tak, że mówię kaloryczność taka, jaka jest naprawdę i dobrze na tym wychodzę - klienta można oszukać raz.
    Co do czeskiego eko to ma on kaloryczność 19,800 MJ do MAX !!! 22,000 MJ i nie ma możliwości by miał więcej! Jeśli ktoś pisze inaczej to zwykle kłamie. Lub podaje zamiast kaloryczności ciepło spalania, co jest zupełnie innym parametrem.
    Są 2 kopalnie na Czechach, które to produkują. Węgiel różni się o max 1 MJ (oczywiście w ramach 18,900 do 22,000)
    Co do spiekalności - ją określa liczba Rogi - Ri - w tej chiwli najlepszym ekogroszkiem jest Groszek II z kopalni Wesoła ma on RZECZYWISTE parametry 28/04 RI<5 czasem nawet 0. W tej chwili posiadam go luzem i w workach worki pakuje sam foliowe po 25kg latem zatem towar w workach jest suchy. Obecne parametry tego eko to min 29,000 MJ Ar(popiół) max 3%.

Generalnie jeśli eko sie spieka to trzeba dać mniej powietrza.
    Przestrzegam przed skladywegla.pl oni maja max 22MJ
    Zauważcie, że piszą kaloryczność do 28MJ czyli jeśli towar ma 19 to też jest do 28! Sprytny chwyt choć nie jest uczciwy i pozwala im to uniknąć reklamacji.
    polecam www.prawdaoskladach.pl

Jeśli ktoś jest zainteresowany dobrym opałem proszę o kontakt.
    Mam w ofercie Eko polskie Jaret Plus, Retopal, Pieklorz, Wesoła a także czeski oraz rosyjski.
    Miał Eko Rokita (25-26MJ popiół 5%-7%!)
    Orzech WK - kop. Marcel 30 -32 MJ - obecnie 32MJ - 3% popiołu.
    Mogę wysłać paletę kurierem w każde miejsce w Polsce.
    Kaloryczność określona do każdego towaru minimalna. I daję 100% gwarancji że nie jest niższa - co można zbadać w niezależnej firmie - koszt ok. 150 zł a też sprawdzi się najlepiej w piecu.
    Tak naprawdę wszystko zależy od sprzedawcy.
    Mam też towar który się spieka i ma popiół 8-10% lecz kosztuje 130 zł mniej - i klient jest o tym informowany chce tańszy to ma taką możliwość - od Groszku z kop. Wesołej.
    Problem spiekalności rozwiązują też częściowo ruchome retorty.
    Ważny jest także typ węgla np. 32.1 to węgiel wysoko płomienny a 33. i 34 to koksujące.

Nie wiem czy mogę podać namiar na swoją firmę czy to jest zgodne z regulaminem forum.
    Moja www
    www.dzul.net
    malinabend 1
    Level 22  
    Na pewno się nie znasz na spalaniu ! Bo aby uniknąć spieków koksowych potrzeba więcej powietrza a nie mniej Po 2 Jeśli chodzi o wartość opałową badałeś ten węgiel czy twierdzisz na podstawie papierków z kopalni? Bo ja badałem I ci powiem 1 że nie ma już węgla ekogrochu 29kj i pisałem że czeski faktycznie ma max18 kj jak się go trafi a że piszą to tak sobie dla zachęty . Polskiego 30-32 kj to też marzenie ściętej głowy mają max 29 kj to sukces ps nas klijentów interesuje nie wartość max tylko faktyczna bo w twoim max 32kj morze być 23kj nie?
    Mack`
    Level 11  
    Witam. Palę ekogroszkiem czeski już 4 albo 5 zimę i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Jeśli ktoś palił polskim po czym zasypał zasobnik czeskim i odpalił piec na ustawieniach jak na ekogroszek polski i wymądrza się, że nie chce się zapalić albo gaśnie to jest durny durny i jeszcze raz durny. Oczywista sprawa, że parametry pieca trzeba przestawić, aby było więcej podawania itd. Rozumując jak Ci co palą polskim i są wrogo nastawienia na czeski to ja w takim wypadku powinienem mieć zużycie 2 razy większe niżeli polskiego.A co na polskim groszku piec macie czysty i nic się nie osadza na ściankach? Wątpię! Już w kilkudziesięciu piecach gdzie ludzie palą groszkiem polskim to samo jest na ściankach Zgadzam się, że idzie go około 20-30% więcej niżeli polskiego i więcej popiołu z czeskiego jest, ale ja w tym problemu nie widzę. Zdecydowanie widzę oszczędność paląc czeskim. W świętokrzyskim jest raptem parę składów którzy oferują czeski, a inne składy ewidentnie mówią, że nie oferują czeskiego,bo za mała marża i mają lepszą przycinkę na polskim. A najlepsze, że jak zapytałem się czy w ogóle mieli toto w ręce i testowali to oczywiście mówili, że nie ale tak słyszeli, że nic nie warte.
    Jak jak najbardziej polecam ekogroszek czeski i głęboko w d... mam te negatywne opinie :) z których się śmieje.
    Wojtun
    Level 9  
    Jeśli oczekujemy, że czeski będzie tak kaloryczny jak np. Pieklorz to lekka przesada, bo trudno płacić połowę ceny i nie zmieniać oczekiwań. W wyższych temperatur czeski się b.dobrze sprawdza, ale trzeba zmienić ustawienia, czyli skrócić czas i zwiększyć nawiew. Problem widzę tylko jeśli płacimy za 100% polskiego a kupujemy mieszankę.