Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterownik RS-232 ... 8 kanałów załącz / wyłącz

inventco.eu 30 Paź 2009 10:32 17919 41
  • Sterownik RS-232 ... 8 kanałów załącz / wyłącz


    Witam.
    Chciałem zaprezentować najnowsze dziecko :-)
    Jest to sterownik prosty czy nie to pozostawiam do oceny .
    Mózgiem jest Atmega8 - dlaczego ... bo ma nadmiar możliwości i lubię ten procek.

    Sterownik posiada 8 wyjść przekażnikowych służących do załączania i wyłączania urządzeń elektrycznych (w zależności od rodzaju urządzenia mogą byc to zarówno zasilane z sieci elektrycznej 220V jak i również mogą to być urządzenia zasilane prądem stałym np. 12V - od strony dołączanych urządzeń sterownik wpinany jest jako wyłącznik).

    Nowością jest to, że sterownik zapamiętuje stan wszystkich wyjść w pamięci EEPROM także po zaniku zasilania aktywowane są poprzednio aktywne wyjścia.

    Sterownik w podstawowej wersji komunikuje się poprzez złącze RS-232 z komputerem PC, gdzie za pomocą dołączonej aplikacji można sterować poszczególnymi wyjściami.

    W trakcie tworzenia jest nowa wersja aplikacji, która będzie zczytywać ze sterownika stan aktualnie aktywnych wyjść co umożliwiać będzie sprawdzenie stanu urządzenia w przypadku np. gdy urządzenie jest zamknięte w obudowie i nie ma możliwości odczytania statusu z diod sygnalizujących stan wyjść.
    Program może pracować na dowolnym porcie COM ! Korzysta z WinAPI.

    Jest to podstawowa wersja sterownika, którą można rozbudować o moduły komunikacji przez złącze USB , LAN lub Bluetooth.


    Program sterujący pracujący w systemie Windows można pobrać stąd: http://pel.net.pl/files/rs.zip

    natomiast instrukcję można pobrać stąd: http://pel.net.pl/files/sterownik_rs.pdf

    Umieściłbym na forum ale nie chcą się wysłać.

    Wygląd płytki i gotowego sterownika :

    Sterownik RS-232 ... 8 kanałów załącz / wyłącz


    Sterownik RS-232 ... 8 kanałów załącz / wyłącz

    Okno programu zaraz po uruchomieniu:

    Sterownik RS-232 ... 8 kanałów załącz / wyłącz


    W załączniku wsad do procka i płytka w KiCad.
    Schemat udostępnię każdemu kto napisze na PW, że chce
    Kodu nie udostępniam, gdyż pisany jest w komercyjnym CodeVision i jest moją własnością.
    Zmiany w programie do uzgodnienia.

    Pozdrawiam
    Marek


    W załączniku dodałem schemat . Jest to schemat uproszczony bo urządzenie powstawało na żywo :-) a w KiCad nie mam niektórych elementów ... np ULN 2803 (który pracuje w standardowej aplikacji) ... Nie miałem również przekaźników z wbudowaną diodą ... Także proszę traktować z przymróżeniem oka jeżeli są jakieś drobne błędy . Ogólny koncept schematu jest zgodny z projektem.

    Fajne! Ranking DIY
    Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz kartę SD 64GB.
  • PCBway
  • #3
    inventco.eu

    Poziom 29  
    Witam.
    Zgadza się można tak zrobić ale ... cena wzrasta a jeżeli układ ma być stosunkowo tani to po co rozbudowywać .
    Poza tym ten układ z czasopisma ma jedną wielką wadę ... często się myli (wystarczy poczytać na forum).

    Pozdrawiam
  • PCBway
  • #4
    xani
    Poziom 12  
    można zrobić dodatkowe wyjścia jako zwykłe sygnały logiczne a jak bedzie potrzeba sterować więcej niż 8 portami po prostu dorzucić płytkę z dodatkowymi przekaźnikami ;]
  • #5
    inventco.eu

    Poziom 29  
    Oczywiście, że można.
    Jak będzie ktoś potrzebował to chętnie dostosuję program do większej ilości wyjść.
    To urządzenie w założeniu miało mieć 8 wyjść i dlatego tyle ich ma.

    Pozdrawiam
    Marek
  • #6
    Urgon
    Poziom 36  
    AVE...

    Rozumiem...
    Mógłbyś zamiast ośmiu przekaźników na ośmiu liniach umieścić 8 rejestrów przesuwnych z zatrzaskami(np. 74HC595 - 0,60PLN za sztukę) i do każdego podłączyć przekaźniki. Odświeżając stany rejestrów w każdym przebiegu mógłbyś uzyskać dużą stabilność. Do tego możesz łączyć zatrzaski kaskadowo i w prosty sposób zyskać kontroler modularny. Zależnie od programu, częstotliwości zegara i ilości rejestrów powinieneś mieć czasy odświeżania około 1ms lub niższe. Na pewno byłoby to wydajniejsze wykorzystanie kontrolera. Sterowanie ośmioma przekaźnikami po prostu wydaje mi się zbyt prostym zadaniem dla Atmegi...
  • #7
    inventco.eu

    Poziom 29  
    Ano ....
    Toteż napisałem , że atmega dlatego , że ma naddatek "mocy" i ją lubię .
    Co do kosztów mnie Atmega kosztuje w hurcie niecałe 3 PLN . to po co mam się bawić w coś innego :-)

    Co do rejestrów całkowicie się zgadzam.
    Można jeszcze dodać "płynną" regulację na kilku wyjściach (ADC lub PWM) itd. itp ...

    Ale sterownik miał mieć 8 wyjść i takie było założenie.

    Pozdrawiam

    Marek

    p.s. dzięki za sugestie.
  • #8
    ANUBIS
    Moderator sekcji Technicznej
    Witam

    Czy można by zaprząc do współpracy z wyżej pokazanym projektem następujący układ :
    Link

    Link2


    i czy kolega armacomp mógłby coś takiego nam udostępnić .. mówie o opracowaniu ?

    Dlaczego pytam o takie połączenie ... bo RS232 to starowanie co najwyżej w obrębie jednego pomieszczenia a po LANie można by obsługiwać w całym domu /tzn umieścić urządzenie w dowolnym miejscu podpięte pod sieć /
  • #9
    inventco.eu

    Poziom 29  
    Można zaprząc.
    Już projektuję nową wersję , która będzie mieć mikro serwer www (inny CPU bo Atmega 8 ma za mało pamięci) lub telnetowy .
    Jak przejdzie pomyślnie testy to wrzucę na forum.

    Pozdrawiam
  • #10
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Płytkę robiłeś sam czy zlecałeś jakiejś "płytkarni"? Jeżeli to drugie- czy masz jeszcze kilka sztuk na sprzedaż?
  • #11
    inventco.eu

    Poziom 29  
    Płytkę robiłem sam.
    Jak potrzebna to mogę zrobic jeszcze jedną co do ceny zapraszam na PW.

    Pozdrawiam
  • #12
    MasterMatan
    Poziom 21  
    Witam, od dłuższego czasu sam chcę zrobić taki sterownik na ATMEGA8 lecz chcę użyć chipu FTDI aby od razu komunikować się przez USB. Program chcę napisać w BASCOM (ale nie wiem czy to wyjdzie z tym językiem). Moje urządzenie ma w założeniu obsługiwać 15 wejść/wyjść i pracować pod kontrolą programu na Linuksa (program w C++ z interface graficznym zrobionym w GLADE). Program zaś ma w założeniu włączanie wyłączanie danego urządzenia, uruchamianie/wyłączanie o danym czasie oraz zapisywać LOGi do pliku TXT. Co prawda nie wiem czy mi to wyjdzie ale spróbować zawsze można.

    Co do Twojego projektu bardzo mi się on podoba i na pewno skorzystam z niektórych rozwiązań. Pozdrawiam.
  • #13
    inventco.eu

    Poziom 29  
    Witam.
    Dzięki za tak pozytywną wypowiedź.

    Dlaczego miałoby Ci nie wyjść ?
    Bedzie działać ! Pokażesz gotowca na forum później.
    Nie wiem tylko dlaczego w Bascomie skoro znasz C ale to Twój wybór .

    Pozdrawiam
    Marek
  • #14
    MasterMatan
    Poziom 21  
    Nie znam C dla uC, nie wiem jakie są w tym różnice (między uC a PC) dla tego nie chcę ryzykować że tak powiem... Ale i tak najprawdopodobniej będę potrzebował pomocy, nikt przecież wszystkiego nie wie tym bardziej że uC to nie jest moja docelowa dziedzina, tak samo elektronika... Pozdrawiam
  • #15
    inventco.eu

    Poziom 29  
    W razie kłopotów pisz na PW chętnie pomogę .

    Pozdrawiam
    Marek
  • #17
    inventco.eu

    Poziom 29  
    Witam.
    Lakierem EnSolder firmy EnSyst ... dostępny na aukcjach internetowych.
    Niestety pędzelkiem bo nie miałem pistoletu i kompresora pod ręką .

    Pozdrawiam
  • #18
    melon
    Poziom 26  
    Projekt fajny ale aż się prosi aby wykonać go w standardzie RS485 co umożliwia jak wiadomo stosowanie dużych odległości nadajnik-odbiornik
  • #19
    inventco.eu

    Poziom 29  
    Witam.

    Jak już wspomniałem ... urządzenie (moduł) zaprezentowany w tym wątku miał byc taki jaki jest . Takie były jego założenia.

    Co do standardu RS485 ... jeżeli robiłbym go do warunków przemysłowych to tak zastosowałbym ten standard ... duże zasięgi można osiągnąć stosując sieć LAN ...

    Ale łącząc przyjemne z pożytecznym można zaopatrzyć się w takowy konwerter : http://www.integrityusa.com/converteritemw.asp?record=58 i już jest RS485 :-)

    Co do układu jak ktoś zleci to zrobię w wersji na RS485 lub RS422 ...

    Pozdrawiam
    Marek
  • #20
    adass
    Poziom 25  
    Nie mogę otworzć w eagle 5.6 wzoru płytki czy jest dostępna w pdf ?
  • #21
    radeon_95
    Poziom 10  
    Witam mam pytanie zupełnie z innej beczki , chciał bym zrealizować komunikację między uC (Atmega8) a Pc przez Rs232, nie chodzi mi o fizyczne przesyłani danych, a o logiczny algorytm , umożliwiający stworzenie ramki danych. Nie mam zbyt wiele czasu na odkrywanie od nowa ameryki, może ktoś ma doświadczenie lub jakieś wskazówki ?
  • #22
    Popak
    Moderator na urlopie...
    adass napisał:
    Nie mogę otworzć w eagle 5.6 wzoru płytki czy jest dostępna w pdf ?

    Proszę czytać trochę dokładniej
    Cytat:
    W załączniku wsad do procka i płytka w KiCad.
    :)

    Ogólnie projekt fajny i sam mam plany zrobienia karty przekaźnikowej tylko nie mogę znaleźć odpowiedniego programu na PC do sterowania FT245 Będę musiał zlecić napisanie programu. :|
    Ps. Mam pytanie do autora. Czy próbowałeś sterować sterownik z programu:
    "RelayTimer v1.0" ze strony: www.serialporttool.com

    Pozdrawiam
  • #23
    inventco.eu

    Poziom 29  
    Witam.

    radeon_95 - co do pytania o ramkę danych - nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi . Przecież standard RS232 to jest : n bitów startu , n bitów danych, n - bitów stopu , może jeszcze być parzystość i takie tam ...
    Ale to jest w zasadzie realizowane sprzętowo ...
    Poza tym podejrzewam, że nie o to Ci chodziło ...
    Opisz dokładniej ale najlepiej na PW .

    Plik schematu także jest w KiCad .

    DJpopak;) - Nie nie używałem tego programu. Ale to nie kłopot zmienić sposób komunikacji.

    Pozdrawiam
    Marek
  • #24
    krystii
    Poziom 16  
    Ustawienia do EEPROM zapisują się z każdą zmianą stanu któregoś z przekaźników? Jeśli tak to czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby gdyby zapisywały się dopiero po zaniku napięcia? Bo tak żywotność EEPROM z każdym przełączanie leci.
  • #25
    Jacek Grygorcewicz
    Poziom 11  
    Jak dużą ilość wyjść da się zrobić bezpośrednio z procka, potrzebuje na minimum 32 ale to chyba niemożliwe. Ps. nie miałem do czynienia jeszcze z tym prockiem.
  • #26
    tiggerek1982
    Poziom 14  
    Witam. Układzik starannie wykonany a co do propozycji , może dodać by i 8 (samo złącze w opcji) wejść tak by można było zmieniać stan przekaźników bez użycia programu na kompie. Ten kosmetyczny zabieg na pewno by rozszerzył możliwości zastosowania układu.
    Co do dodania modułu Ethernet do atmegi na elektrodzie jest parę wątków z tym tematem np: z modułem wiznet. Są i gotowe źródła w bascomie.


    Pozdrawiam
    Krystian
  • #27
    epoxer
    Poziom 13  
    Jacek Grygorcewicz napisał:
    Jak dużą ilość wyjść da się zrobić bezpośrednio z procka, potrzebuje na minimum 32 ale to chyba niemożliwe. Ps. nie miałem do czynienia jeszcze z tym prockiem.



    Za pomocą magistrali I2C (TWI) można podłączyć kilka portów 8 bitowych PCF8574 i spokojnie 32 bity możesz mieć jako I/O cyfrowe. Co do układu bardzo fajna konstrukcja, wszelkie wątki dotyczące upchania tam dodatkowych modułów (Internet itp) są wręcz nie potrzebne z uwagi na to, że autor prezentuje układ, który w pełni wystarcza do celów to których został zaprojektowany.

    Ps. Nie myślałeś może o wyprowadzeniu wyjść PWM ?
    Pozdrawiam
  • #28
    adass
    Poziom 25  
    Otwarłem przy pomocy KiCad plik z płytką i nie wiem jak zmienić ścieżki pod inne przekaźniki , pogrubić ścieżki lub dorysować .
  • #29
    inventco.eu

    Poziom 29  
    Witam.

    adass - poszukaj tutoriala to znajdziesz odpowiedź.
    ale wymiary sciezek masz w zakladce wymiary - sciezki i przelotki .

    epoxer - dzięki za informację o tym TWI ... nie muszę sam pisać :-) co do PWM ... moja wersja domowa posiada 2 wyjscia PWM niezależne ... ale to na razie jest w pająku :-) jak otrzyma "resztę" to wrzucę na forum.

    tiggerek1982 - jest taka możliwość . Ale to jak ktoś będzie chciał takową wersję to się zrobi :-)

    Jacek Grygorcewicz - jak już przedmówca pisał jest taka możliwość na TWI lub rejestrach zatrzaskowych (dość prosto mozna uzyskać nawet 128 i 256 wyjść).

    krystii - uład nie posiada zasilania buforowego ... także raczej nie da się zapisać po zaniku zasilania :-) . można dodać opcję zapisz ustawienia w programi i zapisywać tylko wtedy kiedy uzytkownik chce ... ale to inna sprawa ... a układ miał być taki jaki jest.


    Dziękuję za wszelkie pozytywne opinie i sugestie .

    Pozdrawiam
    Marek
  • #30
    vadis0781
    Poziom 10  
    Może spróbuj to samo ale sterowane z WM lub Symbiana poprzez Bluetooth :)
    dużo lepsze możliwości zastosowania - np. wł/wył oświetlenia przed domkiem, brama garażowa itp.
    Wszystko zależy od wyobraźni.pozdrawiam