Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z symulacją w pSpice 9.2

30 Paź 2009 15:55 1674 8
  • Poziom 9  
    Witam wszystkich

    Od dłuższego czasu próbuję rozwiązać pewien problem, ale nie mam pojęcia o co chodzi :| . Problem polega na tym, że przy próbie odpalenia symulacji w pSpice 9.2 wywala mi następujący błąd:

    V_VCC N00675 0 12Vdc
    R_R6 N00781 N01234 100k
    R_R1 N00732 N00702 51k
    C_C3 N02265 N00732 470n
    R_R8 N00860 N01435 1k
    V_V1 N02265 0
    +SIN 0 1 1k 0 0 0
    R_R2 N00781 N00732 330k
    R_R3 N00675 N00702 1k
    C_C1 N00860 N00833 100u
    R_R4 N00675 N00646 6.8k
    R_R5 N00833 N00781 1k
    C_C4 N01435 N01692 10u
    C_C5 N00675 0 47u
    R_R7 N00781 N01435 2.2k
    C_C2 N00702 0 47u
    R_R9 N00781 N01692 100k

    **** RESUMING marcin-SCHEMATIC1-marcin.sim.cir ****
    .END

    ERROR -- Less than 2 connections at node N01234
    ERROR -- Less than 2 connections at node N00646

    Załączam dodatkowo schemat, którego owy błąd dotyczy:

    http://img97.imageshack.us/img97/9206/schematw.jpg

    Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Z góry dzięki!
  • Poziom 34  
    Oporniki R4 i R6 jedną nóżką wiszą w powietrzu.
    Program nie widzi w ogóle tranzystorów z tego schematu i dlatego tak się dzieje.
  • Poziom 9  
    Heh dziwne, bo przecież są w bibliotece transistors w Spice. Orientujesz się czy problem można rozwiązać ściągając jakąś dodatkową bibliotekę?
  • Poziom 34  
    Trudno mi na to jednoznacznie odpowiedzieć.
    Dawno nie bawiłem się pspicem.
    Na początek spróbuj od nowa wstawić te tranzystory do schematu i na nowo je połączyć.
  • Poziom 9  
    Próbowałem już kilka razy i niestety dalej to samo :|...
  • Poziom 34  
    A próbowałeś zrobić jakąś inną najprostszą symulację z użyciem tych tranzystorów ?
    Jeśli efekt jest taki sam to pozostanie poszukać jakichś innych bibliotek.
  • Poziom 9  
    Tak próbowałem i różne dziwne rzeczy wychodziły, ale błędu Spice nie wywalał... Wrzuciłem owy układ do Multisima 10 i wszystko działa jak należy. Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Jeśli masz jakieś obycie z PSpice to może spróbuj napisać ten obwód tekstowo. Powinno działać, a i Twoja świadomość odnośnie dziwnych błędów w edytorze schematów wzrośnie. Moim zdaniem warto poświęcić temu troche czasu bo nie jest to wcale trudne. W internecie krążą zwięzłe opisy składni spice'a.
  • Użytkownik usunął konto