Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Woltomierz na Atmega8. 1,8-10v

Manio95 31 Paź 2009 14:43 25561 73
  • #1 31 Paź 2009 14:43
    Manio95
    Poziom 21  

    Witam.
    Jeżeli umieściłem w złym temacie to przepraszam i proszę o przeniesienie.
    Wiem że temat by już wałkowany ze 100 razy ale ja nie umiem znaleźć odpowiedz.
    A więc zrobiłem sobie zasilacze regulowany i chciałem do niego zrobić multimeter ale na wyświetlaczu 16x2 alfanumerycznym ponieważ taki posiadam i by mi pasował.Ale nie wiem jak to zrobić.Wiem że trzeba Atmega8 i to załatwię bez problemu ale.Ale niewiem jaki schemat,znalazłem wiele łatwiejsze trudniejsze ale nie wiem który będzie działać.
    Najlepiej aby był to jakiś łatwy schemat.Znalazłem coś takiego

    Woltomierz na Atmega8. 1,8-10v

    Ale czy to będzie działać?
    Jeszcze jedno jak programować tą Atmega8 bo znalazłem że w win 9x można z LPT bezpośrednio.Link
    Aha i jakiś "wsad" do tego Atmega8 bo również znalazłem dużo i nie wiem który jest OK.
    Jeśli by ktoś mógł wstawić jakiś już godowy "wsad" byłbym wdzięczny :D
    Aha i jeszcze jeśli by się dało beż utrudniania schematu zrobić amperomierz też by się przydał.
    Dokładność nie jakaś super.
    I żeby wskazywało nie pełne liczby na 12Volt tylko jedną po przecinku np 12,4volt.
    PS.Zakres od 0 lub około 1.5v do 10v.
    Bardzo dziękuje za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

    0 29
  • #2 31 Paź 2009 14:58
    atom1477
    Poziom 43  

    Tylko że to co padałeś to jest amperomierz a nie woltomierz.
    Do woltomierza potrzeba Ci zwykły dzielnik napięcia z dwóch rezyztorów.
    Np. 10k i 4k7.

    0
  • #3 31 Paź 2009 15:05
    Manio95
    Poziom 21  

    A mógłbym dostać jakiś schemat?
    Zależy mi na tym żeby było zasilane z 12 lub 5v bo tyle w zasilaczu mam.
    No chyba że prościej by dało bo mam jeszcze taki wyświetlacz
    Woltomierz na Atmega8. 1,8-10v
    ale ma i u góry i u dołu 9 nóżek.
    Nie wiem na którym wyświetlaczu prościej?

    0
  • #4 31 Paź 2009 15:52
    atom1477
    Poziom 43  

    Po pierwsze to na wejściu 7805 daj kondensatory 470uF i ceramiczny 100nF.
    Na wyjściu 100uF i 100nF.
    A teraz woltomierz: 10k jedną stroną do mierzonego napięcia, drugą do pinu ADC. 4,7k jedną stroną do pinu ADC (tego samego co wcześniej), drugą stroną do GND.
    Jak będziesz pisał w BASCOMie to łatwiej będzie obsłużyć ten wyświetlacz LCD który masz.
    Piny D4, D5 i D6 wyświetlacza LCD podłączył bym gdzie indziej bo inaczej nie będziesz miał wolnego pinu ADC.

    0
  • #5 31 Paź 2009 16:07
    Manio95
    Poziom 21  

    OK.A dało by się "zintegrować"Amperomierz i Woltomierz w jednym?
    Np.coś takiego Woltomierz na Atmega8. 1,8-10v ale na jednym Atmega8.
    A i więc gdzie mam te D4 D5 D7 podłączyć?
    Ale nie musi mieć 2 liczb po przecinku.

    0
  • #6 31 Paź 2009 16:15
    atom1477
    Poziom 43  

    Dało by się. Ale rezystor pomiarowy to ja dał bym na masie. Po pierwsze żeby napięcie na rezystorze było względem masy (Wtedy łatwiej wzmocnić. Bo ja bym dodał wzmacniacz) a po drugie żeby mierzyć prąd w dowolnym obwodzie a nie tylko w obwodzie 5V.
    D4, D5 i D6 podłącz gdziekolwiek. Może być do PD1, PD2 i PD3.

    0
  • #7 31 Paź 2009 16:16
    Manio95
    Poziom 21  

    atom1477 mógłbym prosić schemat tego Amperomierza z woltomierzem jeśli nie zrobi co to problemu?
    I jaka to ma byś ATMega ATmega8L-8PU czy ATmega8L-16PU??

    0
  • Pomocny post
    #8 31 Paź 2009 16:45
    atom1477
    Poziom 43  

    ATMega może być dowolna.
    Ale napięcia 1,8V to nie zmierzysz, chyba że stabilizator 7805 podłączysz do innego napięcia. Takiego któro nigdy nie spada poniżej 8V.

    1
  • #9 31 Paź 2009 16:51
    Manio95
    Poziom 21  

    Czyli jakie będzie minimalne napięcie jak nie 1,8?

    0
  • #10 31 Paź 2009 17:05
    atom1477
    Poziom 43  

    Bardzo wysokie bo z 8V.
    Ale wystarczy że zasilisz to z czegoś innego (z przed regulatora w swoim zasilaczu) i będziesz mógł mierzyć od 0 do 15V. A nawet napięcia ujemne by się dało zmierzyć po drobnych przeróbkach.

    0
  • #11 31 Paź 2009 17:08
    Manio95
    Poziom 21  

    No tak ale teraz ten schemat się dla mnie trochę skomplikował.
    Po co ten LM385?Da się bez niego?
    Aha i mogę użyć jakiś gotowy wsad z internetu?
    PS.zasilacz jest oparty o zasilacz komputerowy więc posiada napięcia 3,3v 12v i 5v.
    Napięcia ujemne niepotrzebne bo nie będę ich mierzyć.

    0
  • #12 31 Paź 2009 17:15
    atom1477
    Poziom 43  

    Można by teoretycznie się podłączyć pod 5V i pominąć stabilizator 7805, ale ja bym tego nie robił (nie wiadomo jak ze stabilnością tego a w razie jakiejś awarii jak pojawi się więcej niż 6V to coś pójdzie z dymem).
    ATMega do zmierzenia prądu potrzebuje co najmniej jakichś dziesiątek mV. Do dokładnego zmierzenia nawet całych woltów. Chyba nie kilku woltów straty na tym rezystorze pomiarowym? Jeżeli nie to ni obejdziesz się bez LM358.
    Wsad z internetu to być nie może. Na bank piny nie będą pasowały. Można piny inaczej podłączyć, ale i to nie koniec problemów bo jak zechcesz coś zmienić albo coś nie zadziała to nic z tym nie zrobisz. Musisz mieć kod źródłowy.

    0
  • #13 31 Paź 2009 17:17
    Manio95
    Poziom 21  

    A no właśnie ja nie pisałem jeszcze nic i nie mam o tym pojęcia więc chciałem użyć z internetu a teraz to już nie wiem co mam zrobić :(

    0
  • #14 31 Paź 2009 17:40
    atom1477
    Poziom 43  

    Poprosić o gotowca ;p
    A tak na poważnie to poczytać trochę o BASCOMie. Może to nie najlepszy wybór, ale do tego układu będzie najlepszy.

    Dodano po 1 [minuty]:

    A no tak. To jeszcze będziesz miał problem z zaprogramowaniem tego. Po na pewno nie masz programatora. I pewnie jeszcze do tego dysponujesz tylko portem USB, i to w laptopie z Vistą?

    0
  • #15 31 Paź 2009 17:43
    Manio95
    Poziom 21  

    Nie mam programatora bo przeczytałem że do atmega8 pod LPT z win 9x nie trzeba programatora bo podłączasz bezpośrednio a ja mam akurat win 98 i LPT w starym laptopie :)

    0
  • #16 31 Paź 2009 17:45
    atom1477
    Poziom 43  

    No tak. Ale bezpośrednie podłączenie to w sumie też coś jak probramator :D

    0
  • #18 31 Paź 2009 17:59
    atom1477
    Poziom 43  

    Wygląda na to że się nada.

    0
  • #19 31 Paź 2009 20:14
    Manio95
    Poziom 21  

    Ale jaki schemat? ten Woltomierz na Atmega8. 1,8-10v
    Bo ja widzę u niego mniej elementów.

    Dodano po 48 [minuty]:

    I jak programuje atmega to ma być podpięte zasilanie pod niego?

    Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

    Wiem że to głupie pytanie ale czy da się zaprogramować układ 8565r2 lub 8580R5 i wstawić zamiast ATMega8?Albo jakiś z commodore 64 bo z czego wiem jakoś powinno się dać ale nie jestem pewny.
    Bardzo dziękuje za odpowiedz.

    0
  • #20 31 Paź 2009 22:04
    atom1477
    Poziom 43  

    :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!: :shocked!:
    Z tymi układami 8565r2 i 8580R5 to przeszedłeś sam siebie!

    Dodano po 2 [minuty]:

    Podczas programowania ATMega ma oczywiście być zasilana.
    Ten schemat który podałeś jakiś dziwny jest. I nie ma tam pomiaru prądu.
    Napisz jakie bajery Ci potrzeba, to napiszę Ci (prosty) program.

    1
  • #21 31 Paź 2009 22:09
    Manio95
    Poziom 21  

    No dobra to już zrobiłem "programator" do atmegi teraz tylko ją kupie i i zaprogramuje wsad z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic620956-0.html
    Aha i ponawiam pytanie według którego schematu on składał swój układ?
    Bo według ww jest tam więcej części niż na jego układzie.
    Chyba że coś można wyciąć.
    Z ilu volt jest to zasilane bo nie znalazłem ale domyślam się że tak jak sam wyświetlacz z 5V.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Bajery.No żeby był amperomierz i woltomierz i nic więcej mi niepotrzebne.
    Mój wyświetlacz jest dwuliniowy więc jeśli się da to może w pierwszej pisać Volty a drugiej Ampery.

    0
  • #22 31 Paź 2009 22:12
    atom1477
    Poziom 43  

    Ja to w ogóle tam nie mogę znaleźć żadnego konkretnego schematu, więc nie wiem. Myślę że mój schemat nie jest zły. Tego inaczej prawie się nie dało zrobić.

    0
  • #23 31 Paź 2009 22:19
    Manio95
    Poziom 21  

    Ok zrobię według tego Twojego schematu ale jak z tym LM358 bo on u mnie jest nie do kupienia a na allegro droga wysyłka.
    I jeszcze nie wiem jednego co to jest J1??Sorry ale jeszcze się z czymś takim nie spotkałem.

    0
  • #24 31 Paź 2009 22:59
    atom1477
    Poziom 43  

    J1 :D?
    To jest złącze do programowania :D
    Ja wstawiam GoldPiny a Ty wstaw co uważasz za stosowne. Byle byś miał jak się z programatorem podłączyć.

    LM385 to podstawowa rzecz do jaka powinna być w sklepie.
    Jak nie będzie to może być LM324, uA741 czy co tam znajdą.
    Nawet TL07x czy TL08x to mogły by być skoro już mamy przetwornicę dającą -4V (ale zdecydowanie lepiej dać LM358).

    0
  • #25 01 Lis 2009 08:43
    Manio95
    Poziom 21  

    OK.To jeszcze poszukam LM385 i postaram się kupić.
    A czy jak programuje Atmega8 to ona musi być już na płytce??
    Chodzi o to że nie robiłbym tych GoldPinów lub innych na PCB tylko wstawiłbym podstawkę a potem wyciągał Atmega i do mojego programator wsadził(oczywiście z podłączonym zasilaniem).

    0
  • #26 01 Lis 2009 11:11
    atom1477
    Poziom 43  

    Nie musowo na płytce. Ale lepiej dla Ciebie będzie jak wstawisz te 5 GoldPinów, bo jak nie to nawet najmniejsza zmiana programu będzie bardzo kłopotliwa.

    0
  • #27 01 Lis 2009 12:02
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Manio95 napisał:
    OK.To jeszcze poszukam LM385 i postaram się kupić.
    A czy jak programuje Atmega8 to ona musi być już na płytce??
    Chodzi o to że nie robiłbym tych GoldPinów lub innych na PCB tylko wstawiłbym podstawkę a potem wyciągał Atmega i do mojego programator wsadził(oczywiście z podłączonym zasilaniem).


    Lepiej żebyś nie miał podłączonego zasilania jak będziesz wsadzał ATmega w podstawkę.
    Radzę kupię sobie książkę o podstawach elektroniki, a jak to opanujesz, to kup sobie książkę o mikroprocesorach np. o AVR. Zadajesz takie pytania, że w ogóle dziwię się, że ktoś Ci tu odpowiada. Zdaje się, że jest inny dział forum dla początkujących.

    0
  • #28 01 Lis 2009 16:00
    Manio95
    Poziom 21  

    O tym zasilaniu że nie może być podłączone to wiedziałem :)
    (to chyba oczywiste)
    Napisałem że jeśli zły dział to proszę o przeniesienie.
    Aha i jednak zrobię te goldpiny bo się przydadzą,a jak będę kupować atmega to kupie kilka i się trochę nimi pobawię w ramach nauki :)
    Atom1477 mógłbym wiedzieć czy napiszesz mi ten program?(wiem że takie głupie pytanie)
    Aha jakbyś mógł Wstawić kod źródłowy bo bym zobaczył jak wygląda i popróbował jakieś przeróbki aż w końcu napisał cały mój.

    0
  • Pomocny post
    #29 01 Lis 2009 19:01
    atom1477
    Poziom 43  

    Code:

    $regfile = "M8def.dat"
    $crystal = 8000000
    $hwstack = 32
    $swstack = 32
    $framesize = 32
    '-------------------------------------------------------------------------------
    Dim Adc_data As Integer
    Dim S As Single
    Dim L As Long

    Dim Text As String * 30
    '-------------------------------------------------------------------------------
    Portb = &B00000000
    Portc = &B00000000
    Portd = &B00000000

    Config Portb = &B00000010    'Pin OC1A
    Config Portc = &B00000000
    Config Portd = &B11111100    'Piny LCD


    Config Adc = Single , Prescaler = Auto , Reference = Avcc
    Start Adc


    Config Timer1 = Pwm , Prescale = 1 , Pwm = 8 , Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Disconnect
    Pwm1a = 127    'Generowanie przebiegu zmiennego do przetwornicy wytwarzającej -4V


    Config Lcd = 16 * 2
    Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.4 , Db5 = Portd.5 , Db6 = Portd.6 , Db7 = Portd.7 , E = Portd.3 , Rs = Portd.2



    Cls
    Cursor Off


    Do
      Adc_data = Getadc(0)
      S = Adc_data
      S = S * 1.52867                                           'To trzeba dobrać
      L = Round(s)

      Text = Str(l)
      Text = Format(text , "00.00")
      Locate 1 , 1
      Lcd "Napiecie: " ; Text ; "V"



      Adc_data = Getadc(1)
      S = Adc_data
      S = S * 1.05                                              'To trzeba dobrać
      L = Round(s)

      Text = Str(l)
      Text = Format(text , "00.00")
      Locate 2 , 1
      Lcd "Prad:     " ; Text ; "A"
    Loop
    '-------------------------------------------------------------------------------

    0
  • #30 01 Lis 2009 19:13
    Manio95
    Poziom 21  

    A moje pytanie bo czytałem że na końcu ma pisać End to jest niepotrzebne?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Ok na symulacji bardzo mi się podoba teraz jak najszybciej kupię wszystkie części i zabieram się do pracy :D

    Dodano po 6 [minuty]:

    A i jeszcze jedno głupie pytanie Ja na tym schemacie widzę napięci -4 skąd ja je wezmę???

    0