Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak zasilania pompy paliwa punto 1.9 jtd

pawel0311 31 Paź 2009 17:11 5008 7
  • #1 31 Paź 2009 17:11
    pawel0311
    Poziom 2  

    Witam,
    ostatniego czasu po zgaszeniu nie dał się uruchomić. Zacząłem sprawdzać od początku czyli zasilanie pompy paliwa. Nie dochodzi napięcie. Podłączyłem pompę do zapalniczki i tak jeżdżę.
    Sprawdziłem wyłącznik uderzeniowy i jest ok. Wszystkie przekaźniki są sprawne.
    Co daje sygnał do włączenia pompy ?
    Na dodatek, po 2 dniach jazdy przestał odpalać. Odpala dopiero na tym samostarcie.
    Czujnik wału wymieniony i jak kręcę to łapie na około 4 obroty wału i zdycha.
    Jak odpalę na samostarcie i po rozgrzaniu silnika jak daje gaz do dechy to leci dym czarny z białym. Płynu nie ubywa.
    Nasuwa się teoria czy padł wtrysk ? Nawet zaczęła się świecić lampka silnika.
    Czy ktoś miał takie problemy z tym silnikiem ?

    0 7
  • #2 31 Paź 2009 18:09
    mig29_1979
    Poziom 19  

    Sterownik silnika daje sygnał do włączenia pompy. Z zacisku 85 przekaznika pompki idzie przewód do sterownika na pin 24. Sprawdz wtykę od sterownika może tam coś nie gra albo sam sterownik uszkodzony.

    2
  • #3 31 Paź 2009 18:32
    pawel0311
    Poziom 2  

    Czy w momencie zrobienia tego "dodatkowego"zasilania do pompy sterownik mógł się "zrypać" aż tak że, nie daje paliwa na wtryski podczas rozruchu ?
    Czy padnięty jeden wtrysk może być przyczyną nieodpalania ? Jak już pisałem, podczas dodawania gazu poleci czarny z białym i tu moje podejrzenie że, jakiś wtrysk "leje".
    Trzecie pytanie.
    Czy odpalanie odbywa się od pierwszego cylindra ? Skoro czujnik wału określa położenie pierwszego tłoka i na podstawie tego sygnału zaczyna dawać sygnał na wtryski a przy padniętym wtrysku może nie daje rady ...

    0
  • #4 31 Paź 2009 19:16
    mig29_1979
    Poziom 19  

    Kolejność zapłonu to:1 3 4 2. Świeci sie check to masz błąd w sterowniku zapisany, najlepiej jak go podłączysz pod fejsa i odczytasz będzie wiadomo co go boli.

    0
  • #5 31 Paź 2009 19:21
    pawel0311
    Poziom 2  

    Teraz czeka mnie wyprawa na serwis.
    Tak na marginesie. Czy stosowanie "samostartu w sprayu" może mi rozłożyć silnik ?
    Już dwa razy go użyłem żeby odpalić i tak nie jestem pewien czy nie pogorszę sprawy ...

    0
  • #6 14 Mar 2010 23:43
    lagun79
    Poziom 10  

    mam ten sam problem z tym jtd brawa 105km-odpale na samostart chodzi na wolnych ok jak daje w deche zgasnie i nie odpala nawet w trakcie jazdy-chwile odczekam i odpali na samostart albo na pych-na kompie pokazuje niskie cisnienie wtrysku pali sie czerwona lampka wtrysku i gasnie no i dymi na czarno troche-zawor na pompie wyskokiego cisnienia zmieniłem na nowy ale to nie to

    0
  • #7 16 Mar 2010 00:02
    tkoziol

    Poziom 19  

    wtryskikwacze na przelewy sprawdzić

    0
  • #8 21 Mar 2011 17:41
    lagun79
    Poziom 10  

    uszkodzona była pompa paliwa w zbiorniku podawała powietrze i uszkodziło to pompę wtryskową

    2