Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterownik KOMFORT problem z wyłączeniem pompy CO

31 Paź 2009 18:45 12179 12
  • Poziom 13  
    Witam! mam problem! Sterownik Komfort nie wyłącza pompy co oto zdjęcie Sterownik KOMFORT problem z wyłączeniem pompy CO proszę o pomoc w ustawieniu Dzięki pozdrawiam!
  • Poziom 16  
    Pompa fabrycznie ustawiona jest na zakres pracy od 30 stopni C . Wyłacza sie gdy temperatura wody w kotle spadnie do 25 stopni +/- 1 stopien.Zawsze powinna sie wylaczyc gdy temperatura spadnie i jest o 5 stopni ponizej temperatury zalaczenia . Wejdz na te strone :http://elster.w.com.pl/files/Komfort_P_v2.1_instalator.pdf . Sprawdz czy nastawienie fabryczne jest zachowane , jezeli nie to samodzielnie to ustaw i wtedy zobaczysz czy sie włacza i wylacza poprawnie.
  • Poziom 13  
    No ale jak mam to nastawienie fabryczne sprawdzić? właściwie to pompa chodzi cały czas! nawet jak temperatura spadnie poniżej.
  • Poziom 16  
    Wejdz na podana strone i wykonaj podane czynnosci , po kolei , nacisnij przycisk start , nastepnie wlacz regulator do sieci , zacznie Ci migac pierwsza lampka od gory , w trybie instalacyjnym oznacza ona ustawienie pompy . Ustaw na 30 stopni , odczekaj 10 sek aby nastawa byla zapamietana i po sprawie.
  • Poziom 13  
    Dzięki kolego spróbuje zrobić tak jak mówiłeś! jak by było dalej coś nie tak to się odezwę! Dzięki wielkie.
  • Poziom 9  
    Dla Kolegi za tego linka dziękuję bardzo pomogło, a miałem już kupywać nowy sterowik..

    Pozdrawiam !
  • Poziom 13  
    Witam! zrobiłem tak jak kolega mówił, ustawiłem pompę na 30 stopni ale dalej bez zmian temperatura spadła o 10 stopni w dół myślałem że pompa przestanie działać! pompa nadal nie wyłącza się, już nie wiem co może być tego przyczyną ?? proszę o pomoc:cry:
  • Poziom 16  
    Musisz zagladnac do srodka sterownika i sprawdzic czy optotriac MOC3021 i BT137 lub BT138 w obwodzie sterowania pompy sa sprawne, zobacz tez czy przypadkiem rezystor 120ohm/0,5W przy trafo nie jest nadpalony.
  • Poziom 16  
    Sprawdź a najlepiej wymien triaka BT136 bo to przewaznie on jest przewaznie przyczyna nieprawidlowej pracy pompy CO.
  • Poziom 13  
    Dzięki! kolego będę próbował coś zrobić z tym w razie czego będę pisał!

    Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

    Kolego! mam pytanko wiem że triaki BT136 wieszają się! czy jest może jakiś dobry zamiennik? a i jeszcze jedno skąd kolega wie że najczęściej padają triaki bt136 bt138 i te optotriaki ?
  • Poziom 16  
    Widze , ze znasz sie na elektronice , napisz co wydedukowales z usterka swojego sterownika. Napisz co z tym BT136 ?
  • Poziom 13  
    No muszę wymienić bt136 i optotriak MOC3041,a no i ten rezystor 120 ohm też muszę dać nowy bo nie pokazuje żadnej wartości , optotriak jest widocznie przegrzany spróbuje zamienić na nowe części tylko na razie nie mam dostępu do sklepu!
  • Poziom 1  
    Witam przepraszam że odkopuje temat, ale coś nie mogę poradzić sobie z ustawieniem tego sterownika. Chce wejść tryb serwisowy i zwiększyć temperaturę pracy.
    Musi być ileś czasu wyłączony sterownik ?
    Trzymam start podłączam do sieci piknie i pojawi się zero. Tylko wtedy można przełączać opcję te standardowe co są opisane (od temperatura zadana do moc dmuchawy)

    Co jest może mój sterownik nie ma takiej opcji ?