Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston t2-lls 23MI problem z dwoma funkcjami

fieda 01 Nov 2009 18:32 4175 6
  • #1
    fieda
    Level 11  
    Witam

    Na poczatek powiem ze nie jestem specem od tego ale wiem co to wymiennik ciepla ,pompa,czy zawor itp



    Przed rozpoczeciem sezonu grzewczego odpalilem CO profilaktycznie i okazalo sie ze po wlaczeniu piec chodzil normalnie jakies 15min.po tym czasie nagle zaczela lac sie ciurkiem woda z zaworu bezpieczenstwa (wyczytalem w insr.) ale cisnienie w ukladzie CO nie spada . dodam ze grzanie wodu bylo w porzadku przez caly czas.
    Metodą prob i bledow podstawilem miske i lala sie ta woda (po chwili juz kapala ) a piec grzal i wszystko bylo normalnie.No i tak jakis tydzien minal lub dwa a ja zajety praca po prostu o tym zapomnialem i nagle przestal grzac wode. kiedy otwieram kran (ciepla wode) to slychac jak cyka przekaznik ale nie odpala sie plomien i woda zimna .Reset nic nie pomaga a nie chce tam grzebac sam .no i CO tez nie dziala .Na Zewnetrznej swieca sie tylko diody ze piec wlaczony i ta druga od CO.

    Fakt ze do tego pieca przez okolo 2 lata nie zagladalem bo nie bylo z nim zadnych problemow lecz dodam ze jakies 3 lata temu byla wymieniana elektronika sterujaca z powodu przepiecia po burzy, no ale od wtedy wszystko chodzilo bez zarzutow .

    Jezeli ktos jest w stanie mi pomoc w sensie wiadomosci dla mnie z uwagi na unikniecie niespodziewanych kosztow serwisu (np.jak w programie "Usterka" :) to bede wdziecznyza wszelkie odpowiedzi.
  • #2
    dziubek102
    Heating systems specialist
    Zadzwoń po serwisanta. Jest uszkodzone naczynie przeponowe lub po prostu rozszczelnione, trzeba dopompować powietrza lub wymienić naczynie i wyczyścić/wymienić zawór bezpieczeństwa.
    A nie działa z powodu braku wody/ciśnienia w układzie.
  • #3
    fieda
    Level 11  
    Wlasnie jest cisnienie 1.5 Bara i wtedy jak sie lala woda to cisnienie nie spadalo ,chyba ze ten manometr sie zawiesil . A jak wyglada to naczynie przeponowe lub w jakiej czesci ukladu sie znajduje ,bo moze zobacze co tam sie dzieje ,moze jakies kable sa luzne ,moze to po prostu jakas blachostka a serwisant zaraz mnie skroi ze 300zł :D

    Popraw pisownię[mod="mirrzo"]
  • #4
    _kikol_
    Level 1  
    Sorry że sie tak trochę wtryniam w temat ale mam podobny problem. Dopuszczam wody do układu bo mało - ciśnienie ok zapalam piec wszystko niby działa jak należy- jednak po chwili pracy ciśnienie zaczyna rosnąć a z zaworu bezp. woda zaczyna się lać i tak aż ciśnienie spadnie do zera, czy to wina zaworu bezpieczeństwa? czy może jeszcze coś? No i jak dopompować tego powietrza do naczynia - tym króćcem na górze naczynia?
  • #5
    fieda
    Level 11  
    Dzisiaj bym u mnie serwisant i wymienil Pressostat i wszystko dziala jak nalezy tylko suma jaka skasowal za takie cos to mi sie nie podoba .Czy jest mozliwe zeby cos takiego kosztowalo 150zl ? przeciez to zwykly wlacznik cisnieniowy o danej wartosci cisnienia. Tylko niestety nioe bylo mnie w domu tylko zona -i pewnie wyszla cena z "usterki" i skasowal w sumie za wymiane (5 minut roboty) 50zł i drugie 50zl za czyszczenie i przeglad to w sumie 250.

    Popraw pisownię[mod="mirrzo"]
  • #6
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Serwisant mówiąc oględnie zrobił cię w "wała". Naczynie przeponowe to taki czerwony baniak z tyłu kotła,na pewno uszkodzone. możesz je sprawdzić sam.W tym celu musisz zakręcić zawory pod kotłem, spuścić z niego wodę(możesz zaworem bezpieczeństwa) i następnie manometrem od np. kół samochodowych sprawdz ciśnienie - powinno być od 1,2 do 1,5 bar. Jeśli nie będzie , a raczej tak jest, do pompuj powietrza.
  • #7
    fieda
    Level 11  
    Ale jezeli teraz piec chodzi normalnie to po co ruszac inne rzeczy?

    Gdybym to ja byl wtedy w domu a nie moja luba to napewno by to taniej wyszlo :)

    Tak czy inaczej piec hasa ,dzieki za wszelkie podpowiedzi.