Witam. Mam następujący problem. Klient na schodach ma oświetlenie LEDowe, które ma być sterowane z czujników ruchu - umiejscowionych na dole i u góry schodów. Pierwsze czujki, które kupił klient były trochę marnej jakości i działały od mocy 40W ( halogeny LEDowe są 1.5 watowe i jest ich 4). Czujki te nie wyłączały halogenów. Dlatego kupiłem czujniki Steinela, które uważane są za najlepsze na rynku (230zł sztuka). Mimo to i one nie działają prawidłowo. W momencie wyłączenia oświetlenia halogeny w dalszym ciągu się świecą tylko słabiej. Mierząc napięcie na wyłączonym oświetleniu miernik pokazuje 25V. Pytanie brzmi co z tym fantem zrobić? Informuję od razu, że nie da się przy tej instalacji wykonać innego sterowania oświetleniem, ponieważ tak został wykonana instalacja, a ściany są już pomalowane i klient nie zgadza się na przeróbkę. Dzwoniłem do przedstawiciela handlowego firmy Steinel i powiedział, że z halogenami LEDowymi dzieją się taki cuda. Jak mogę zbić te 25V aby te halogeny się nie świeciły. Czy mogę to tego zastosować rezystor (jaka wartość) czy może diodę prostowniczą w szeregu?
Zapoznaj się z p.11 oraz 11.1 regulaminu i popraw tytuł.
[Akrzy]
Zapoznaj się z p.11 oraz 11.1 regulaminu i popraw tytuł.
[Akrzy]