Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Niby proste ale jak to zrobić? automatyka pieca CO

02 Lis 2009 12:48 4046 8
  • Poziom 20  
    Witam
    zastanawiam sie nad małym zautomatyzowaniem podawania paliwa. W tym roku ceny zboża były tak niskie ze aż sie prosiło kupić jako opał. Tak też zrobiłem - kupiłem żyto.
    Wszystko było by ok gdyby tak jeszcze samo sie uzupełniało w piecu:)

    Narysowalem poglądowy rysunek mojego pieca z planowanym podajnikiem ślimakowym.

    Problem pojawia sie w sposobie pomiaru napełnienia zboża... niby można zrobić fotokomórkę która po spaleniu pewnej porcji zboża podała by sygnał ale w momencie kiedy paliwa brakuje w zasypie w samym piecu pod koniec przepala sie końcowa warstwa paliwa i płomień wraz z dymem wchodzi do komory paliwowej - czujka ulegnie spaleniu.

    Jaka czujkę zastosować?

    [img]Niby proste ale jak to zrobić? automatyka pieca CO[/img]
  • Poziom 17  
    a myślałeś nad zastosowaniem czujnika temperatury (np PT-1000) na czopuchu kominowym? Gdy temperatura spalin zacznie spadać - kończy się proces spalania, to znak, że trzeba coś dorzucić
  • Poziom 19  
    Najprostsze rozwiązanie to sterowanie czasem podawania i czasem przerwy pomiędzy pracą ślimaka
  • Poziom 19  
    Kufcio - może zakup pieca z podajnikiem na ekogroszek, owies to będzie najlepsze rozwiązanie. Ja w tym roku zaczołem palic owsem. Przeznaczyłem plony z 1ha na to, a w przyszłym roku obsieję 3 ha. Oszczędność na miale ( bo do tej pory miałem paliłem ) pozwala na to żeby za jeden sezon kupic właśnie piec z podajnikiem a w drugim sezonie kupić np silos żeby nie przerzucać tego non stop.

    Fakt jest że zboże jest lekkie i trzeba dosypywać często.
    A wogóle to masz nadmuch powietrza od góry czy tylko spod popielnika ?
  • Poziom 20  
    mr_kciuk napisał:
    a myślałeś nad zastosowaniem czujnika temperatury (np PT-1000) na czopuchu kominowym? Gdy temperatura spalin zacznie spadać - kończy się proces spalania, to znak, że trzeba coś dorzucić


    Nie bardzo widze potrzebe pomiaru temp w czopuchu.. ta temperatura podczas normalnej pracy skacze bardzo mocno. Np. piec robi co jakis czas przedmuchy itp.
    To nie jest to rozwiązanie.

    Cytat:
    Najprostsze rozwiązanie to sterowanie czasem podawania i czasem przerwy pomiędzy pracą ślimaka


    Odpada.. w nocy jest zimniej bedzie szybciej spalać, za dnia czy w cieplejsze dni zasypie mi piec ziarnem.

    Cytat:
    A wogóle to masz nadmuch powietrza od góry czy tylko spod popielnika ?


    Piec to ceramik 200 warmet od Kostrzewy. Typowy dolniak. Nadmuch od spodu na ruszt.

    Cytat:
    może zakup pieca z podajnikiem na ekogroszek, owies to będzie najlepsze rozwiązanie


    Właśnie nie. Specjalnie kupilem dolniaka bo jest w miare uniwersalny. Pieca sie nie kupuje co 2-3 lata. Podajnik fajna sprawa ale czy na prawde uwazasz ze cena zboża sie nie podniesie? 210zł/tone żyta zostanie juz na zawsze? Jesli dasz gwarancje choc na 5 lat to jutro kupie piec z podajnikiem:))

    Czyli dalej nie mam jak zorganizowac sterowania...:/
  • Poziom 19  
    Więc sterownik gdzie możesz podłączyć czujnik temp. zew. i ustawiasz czas podawania w zależności od temp. zew.
    Tak działają wszystkie sterowniki do pieców ( oczywiście te z sterowaniem pogodowym) Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup takiego właśnie sterownika i paru czujników temp. COMPIT GECO i parę innych
    p.s.

    Mariuszczs
    Palisz owsem w piecu z podajnikiem ? Możesz coś więcej napisać.
  • Poziom 20  
    Witam!
    Twój pomysł jest zły .Nasyp zboża do kotła i zobaczysz jakie utworzą się spieki.Poszukaj no forum tematu "podajnik szufladowy",to jest rozwiązanie dla Ciebie.

    Znalazłem"https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic486686.html
  • Poziom 20  
    12gucio napisał:
    Witam!
    Twój pomysł jest zły .Nasyp zboża do kotła i zobaczysz jakie utworzą się spieki.Poszukaj no forum tematu "podajnik szufladowy",to jest rozwiązanie dla Ciebie.

    Znalazłem"https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic486686.html]

    W tej chwili pale od 3 tygodni bez wygaszania i jakos spieków nie mam. codziennie przerusztuje i idzie.
  • Poziom 20  
    Witam!
    To dobrze bo ja robiłem próby i potrafi się nieżle zbrylić.