logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter nie pali z rozrzusznika-kompletny brak reakcji na aku

kamilsz20 02 Lis 2009 20:02 29256 12
REKLAMA
  • #1 7207243
    kamilsz20
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam,
    Mój skuter nagle nie reaguje na podłączone aku, uprzedzam wasze posty i mówię, że aku jest dobre, naładowane, bezpiecznik ok, łączenia kabli całe (sprawdzałem bo rozebrałem cały skuter).
    Kiedyś był podobny problem, ale po jeździe po dołkach, prąd z aku normalnie ciągnęło, ale czasami też nie. Jak się długo kręciło rozrusznikiem to przestawał działać (nawet nie trąbił tylko wydobywał się dźwięk po naciśnięciu trąbki takie ,,tik'' i tyle)

Teraz objawy są następujące, wkładam kluczyk do stacyjki (strzałka od benzyny idzie do góry gdyż po włączeniu pokazuje ile mam paliwa) a następnie wciskam rączkę hamulca żeby go odpalić ale w tym momencie strzałka od razu spada jakby coś nie łączyło czy coś. Nie wiem co z tym zrobić, co to może być.Muszę go z kopniaka brać.

Dodam, że kiedyś mi po wyłączeniu z kluczyka chodził normalnie, a nie powinien ( chodź mam ten czerwony przycisk od zapłonu w rączce, dam foto), no i jak go rozebrałem to patrzyłem wszystkie kable po kolei, te co były ,,niepewne'' zlutowałem. No i teraz gaśnie po wyłączeniu kluczyka normalnie, ale prądu z aku jak nie ciągnął tak nie ciągnie, dodam że kiedyś jak się kablami poruszało, było ok, teraz już kompletna klapa Sad .

Wczoraj jak go odpaliłem, zaczął tak pierdzieć i przerywać i ujrzałem, że bez włączonych świateł czasami miga podświetlenie zegarów.
    Jeszcze światło stop po lewej załącza się czasami jak gdzieś do polowy nacisnę :/

a prawe światło krótkich raz świeci ok a raz bardzo słabo i za chwile znów ok i tak w kolko.

Proszę o porady co robić.

Proszę zakładać tematy we właściwych działach forum. Przeniosłem z SEiE. [MS]
  • REKLAMA
  • #2 7212463
    RafalGT2
    Poziom 24  
    Ocena: 223
    Piszesz ze akumulator jest na pewno dobry a skąd ten wniosek? Czasami można mierzyć napięcie i będzie wysokie, podłączysz żarówkę i będzie świeciła ale akumulator może już być u kresy sił. Kiedy podłączysz większe obciążenie może już nie dać rady. Miałem tak kiedyś, w samochodzie, po przejechaniu 100km zostawaiłem samochód na godzinę i nie udało się uruchomić bez prostownika, a było tez i tak ze zostawiłem na noc i zapalał bez problemu. Po wymianie aku wszystko było OK, wiec najpierw radził bym podłączyć inny akumulator a potem sprawdzać kolejna obwody, np odłączasz na bezpiecznikach światła i wszystkie odbiorniki zostawiając tylko zapłon, jeśli będzie wszystko ok podłączasz po kolei pozostałe urządzenia i wtedy będziesz wiedział co ci szwankuje, co ma przebicie, bo ta na odległość trudno coś doradzić.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 7212808
    adams bem
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam
    Sprawdź żarówkę od stopu, mam pytanie, czy jak odpalisz z kopniaka i naciśniesz stop to gasną kontrolki i wskaźnik paliwa.
  • REKLAMA
  • #4 7214539
    kamilsz20
    Poziom 10  
    TAK.
  • #5 7228055
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Padł Ci regulator napięcia, Pomierz napięcie na akumulatorze podczas pracy silnika.
    Albo ukruszone kable gdzies w instalce
  • REKLAMA
  • #6 7231139
    syczylyjczyk
    Poziom 16  
    Ocena: 60
    Masz prawdopodobnie problem z masa
  • #7 7232883
    kamilsz20
    Poziom 10  
    Problem prawdopodobnie rozwiązany, wina? Zwarcie w przełącznikach przy lewej manetce, już zamówiłem nową, jak dojdzie dam znać, czy to na pewno wina tego :). PZDR i dzięki za odp.
  • #8 7495897
    kamilsz20
    Poziom 10  
    Witam panowie.
    A więc, podłączyłem swoją masę, przejrzałem wszystkie kabelki, są okej.
    Odłączyłem wyłącznik, nadal lipa :/ , z kopa iskra jest, z aku iskry brak :( (, Ja już nie wiem co może być, może macie jakieś propozycje?
    Piszcie co sprawdzić, nawet błahe sprawy, bo skuter stoi cały rozebrany :/ .

SKUTER to zipp steed 4t
  • #9 7499761
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1138
    Kolego, czy stacyjka jest sprawna i ma prawidłowo podłączone kable. Połączenia w instalacji elektrycznej muszą być pewne, a nie jak piszesz wyżej, że działa gdy poruszysz kablami itd.. Wcześniejsze informacje należy wziąć pod uwagę. Zdobądź też schemat instalacji elektrycznej i sprawdź czy podłączyłeś wszystkie odbiorniki prądu zgodnie ze schematem.
  • #10 7500104
    kamilsz20
    Poziom 10  
    Ten temat był stary, od tamtej pory już wszystko połączone dobrze.

Schemat mam, kable są połączone jak należy, stacyjka dobrze połączona...
  • #11 7524970
    kamilsz20
    Poziom 10  
    Witam.
    Mogę kablami od razu bezpośrednio z pominięciem przekaźnika , aku pod rozrusznik podłączyć?

Dodano po 2 [godziny] 8 [minuty]:

Polutowałem wszystkie kabelki, które wyglądały nieładnie, nic, nie palił. Poruszałem kablami przy kierownicy, pod obudową zegarów a tu nagle: http://w728.wrzuta.pl/film/4Au71SOyOlF/mov00002

Kiedyś też tak miałem, ale znikło i chyba od tamtej pory nie palił z rozrusznika :/.
  • #12 7527694
    chudy911
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Kolego, gdy włączasz kierunki to świecą Ci wszystkie żarówki?
    Kiedyś robiłem skuta z taka przypadłością jaką pokazałeś na filmie i przyczyna tego było zwarcie w jednym z kierunkowskazów.
  • #13 7657546
    bartekdrivter2
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    ja w swoim miałem to samo wykręciłem rozrusznik przeczyściłem umyłem i wkręciłem i chodzi a teraz mi się popsuł silnik tłok

Podsumowanie tematu

✨ Skuter nie uruchamia się z rozrusznika, brak reakcji na podłączony akumulator mimo jego dobrego stanu i sprawnego bezpiecznika. Objawy obejmują natychmiastowe opadanie wskaźnika paliwa po próbie uruchomienia oraz brak dźwięku rozrusznika, jedynie pojedyncze „tik” przy naciśnięciu klaksonu. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak zużyty akumulator niewydolny pod obciążeniem, uszkodzony regulator napięcia, problemy z masą, zwarcia w przełącznikach manetki, zwłaszcza lewej, oraz uszkodzenia instalacji elektrycznej i przekaźników. Po wymianie przełącznika manetki problem częściowo ustąpił. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie stacyjki, połączeń kabli według schematu elektrycznego oraz ewentualne bezpośrednie podłączenie akumulatora do rozrusznika z pominięciem przekaźnika. W jednym przypadku oczyszczenie i ponowne zamontowanie rozrusznika przywróciło jego działanie. Skuter wymagał również uruchamiania kopniakiem z powodu braku iskry z rozrusznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA