Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Hand Box Atx-1200 wywala korki w domu

03 Lis 2009 16:24 3081 18
  • Poziom 25  
    Hand Box Atx-1200 wywala korki w domu ;)

    Kupiony z neta, rzekomo miał być sprawny a wywala mi korki w domu :D
    Po zagieciu blachy na froncie, dość grubej bo ma okolo 5mm wnioskuje, że upadła paczka, co mogło być przyczyna usterki. Na co stawiacie ? Co mam sprawdzać pierwsze ? Bezpiecznik na wejsciu zasilania jest cały.

    Dodano po 25 [minuty]:

    W domu korki typu C wiec problem twki we wzmacniaczu, jest on starszej konstrukcji. Na co proponujecie najpierw zwrocic uwage ?
  • Poziom 16  
    Moze to wina soft startu ?
  • Poziom 25  
    marian133 napisał:
    Mieszkasz w bloku? jak tak to podłącz go w łazience. U mnie też końcówki wywalały korki.


    Mówisz na poważnie czy jaja sobie robisz ?:D a mieszkam w jednorodzinnym domu.

    Dodano po 2 [minuty]:

    jamesvangrey napisał:
    Moze to wina soft startu ?


    właśnie przeczytałem, że soft start tez może być przyczyną.

    Tyle, że ja jestem przekonany ze na skutek upadku doszło do uszkodzenia, i to teraz bedzie takie mozolne szukanie igły w stogu siana ;p (szczególnie biorąc pod uwage moje zdolności ;) )
  • Poziom 38  
    postiga napisał:
    marian133 napisał:
    Mieszkasz w bloku? jak tak to podłącz go w łazience.


    Mówisz na poważnie czy jaja sobie robisz ?


    Poważnie. Na pokój mam bezpiecznik 10A a na łazienkę 16A,jest to standardem gdyż w łazience podłączamy "mocne" urządzenia takie jak silniki (pralka). Sprawdź jaki bezpiecznik masz w łazience i podłącz tam sprzęt,jeśli nie wywali to masz odpowiedź.
  • Poziom 13  
    Witam

    Z tego co wiem to ten model ma dosyć ciężki start dlatego instalacja nie wytrzymuje ..

    Pozdrawiam
  • Poziom 28  
    u mnie w domu w niektórych kontaktach też wywala bezpieczniki przy starcie

    u znajomego przy włączaniu końcówki przygasało światło (dość mocno)
  • Poziom 20  
    Łazienka to najlepsze wyjście , ewentualnie załączać korki do momentu aż naładuje kondensatory i nie wywali....sprawdzone
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 20  
    Nie wiem jak to wytłumaczyć , ale sprawdzało to się z końcówką implusową QSA i elmuzami
  • Poziom 20  
    Tak, tylko w tej koncowce QSA byl zasilacz impulsowy a nie toroid :P
  • Poziom 20  
    Ok ale w elmuzie jest toroid
  • Poziom 30  
    Ale zbedna dyskusja, wlacz koncowke w miejscu gdzie masz mocne zabezpieczenie. Jesli to nie pomoze, podepnij ja przez szeregowo wpieta zarowke 230V, jesli bedzie caly czas swiecic, gdziesz masz zwarcie. Musi po chwili zaczac przygasac az do naladowania kondensatorow.
  • Poziom 25  
    dowodca_armii napisał:
    Ale zbedna dyskusja, wlacz koncowke w miejscu gdzie masz mocne zabezpieczenie. Jesli to nie pomoze, podepnij ja przez szeregowo wpieta zarowke 230V, jesli bedzie caly czas swiecic, gdziesz masz zwarcie. Musi po chwili zaczac przygasac az do naladowania kondensatorow.

    Dołożyć trzeba że musi to być mocna żarówa, najlepiej jakiś PAR - nie wiem jak w tym modelu ale końce np. ADS PLX 3200 potrafi zjeść na luzie dość sporo (jak się nie mylę ok. 400W) więc wpięcie żarówy 50W spowoduje zawsze jej ciągłe świecenie.
    Najszybciej będzie uruchomić wzmak z żarówką szeregowo w uzwojenie pierwotne, po chwili żarówkę zewrzeć (nie wypinać!). Jak nie wywali korków i nie będzie sygnałów dymnych :P podłączyć do końcówki jakiś stary głośnik (np. z radia) i dać sygnał na wejście (oczywiście minimalny). Jak będzie grało - wystarczy dołożyć softstart lub naprawić istniejący.
    Pozdrawiam
  • Poziom 25  
    No zobaczymy co z tego wyjdzie, narazie nie mam sposobności srpawdzenia końca w innym miejscu, ale jak już to zrobie to dam znac
  • Poziom 30  
    Miałem tak samo. Było tak dlatego, że były właśnie problemy z tym soft-startem. Nie naprawiałem tego ani nic nie wymienialem, bo sprzęt był na imprezy (tam była nowsza instalacja elektryczna i nie było tego problemu), a nie do domu, ale słyszałem, że można zrobić jakieś zabezpieczenie i będzie ok.
  • Poziom 30  
    Jesli soft start jest na rezystorze i przekazniku to nalezy wydluzyc czas zalacznia przekaznika, chyba ze wywala zanim sie zalaczy- wtedy trzeba zwiekszyc wartosc opornika. Jest jeszcze jeden patent, wepnij koncowke w dlugi przedluzacz 20-40m.
  • Poziom 28  
    panowie ale coś musi być jakaś awaria z tym soft startem ATX1200 to przecież chucherko powinien bez problemu się włączać na każdym kontakcie
  • Poziom 25  
    Witam, trochę mnie tu nie było. Koniec mocy już się włącza nawet i na normalnej instalacji. Problem tkwił w przełączniku masy.

    Niestety to nie koniec problemów z nią ;) Ma jakieś przebicia, ściąga zakłócenia mi z leżącego na niej bezpośrednio korektora fbq6200 :)
    Wpięty sygnał w kanał A jest słyszalny troszkę na kanale B i takie tam xD

    Dzisiaj troszkę powalczę z nią i zobaczymy co z tego wyniknie