Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dodatkowe zasilanie 4 pin

03 Lis 2009 23:56 5263 11
  • Poziom 9  
    Witam
    Mam taki problem z płytą ecs K8t890-a. Po podpięciu zasilania dodatkowego PWR2 nie chce się uruchamiać (zasilacz sie nie uruchamia a wiatrak na procesorze "próbuje" ale nie startuje). Po odłączeniu dodatkowego zasilania plyta włącza się na 24 pinowym zasilaniu.

    Problem powstał jak sprawdzałem na swoim zasilaczu prawdopodobnie zepsutą płytę kolegi i przepiąłem tylko 24pin zasilania a pwr2 został w mojej płycie

    Nadmieniam ze bez zasilania pwr2 nie działa mi karta graficzna agp gf 7600 gs ani pci-e gf 6600 (przed awaria sprawdzane działały)

    Proszę o pomoc
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Karty graficzne prawdopodobnie sprawne - bez podłączenia się do PWR2 (lub gdy niedaleko jest zwarcie wyłączające zasilacz) zapewne CPU nie ma zasilania.

  • Poziom 25  
    Gdzieś jest zwarcie które uniemożliwia prawidłowy start przetwornicy.
    Poszukaj koło wtyczki PWR2.
  • Poziom 32  
    W wielu płytach głównych 12V w gnieździe 4-pin jest odizolowane od 12V będących w gnieździe 24-pin. Dlatego następuje uruchomienie tych procedur do których dochodzi napięcie zasilające- stąd opisany start płyty.
    Podłączając zasilanie do drugiej płyty pozostawiając równocześnie wtyczkę 4-pin w swojej płycie, podane zostało napięcie 12V na tranzystory CMOS w linii zasilania procesora, ale bez ich wysterowania gdyż regulator napięcia zasilany jest napięciem 5V. Jeżeli uszkodzony został jeden z tranzystorów CMOS (sprawdzić omomierzem) płyta jest do uratowania. W tej sytuacji istnieje realne podejrzenie, że napięcie 12V mogło dokonać spustoszeń w podzespołach do których podawane jest napięcie Vcc, Vcore i ewentualnie Vtt (procesor, mostek).
  • Poziom 13  
    Proponuje załatwić jakąś inną zasiłke i sprawdzić czy komp startuje.
  • Poziom 9  
    Na innym zasilaczu komputer też nie startuje po podpięciu zasilania 4 pin, bez niego uruchamia się tak jak opisałem. Oryginalny zasilacz działa z inną płyta normalnie tj. z ms7015, tylko zastanawia mnie dlaczego w programie SpeedFan na zasilaniu -5 V pokazuje 3,55V (chyba plus bo nie ma znaczka "-" przed)

    Pytanie do KODD gdzie mogę znaleźć tranzystory CMOOS i ewentualnie jaki powinien być wynik?
  • Spec od komputerów
    Tranzystory są w pobliżu gniazda procesora, ale bez podstawowych choćby wiadomości z elektroniki, umiejętności wykonywania pomiarów nie licz że cokolwiek zdiagnozujesz. Tym bardzie że mosfety trzeba odpowiednio wylutować częściowo aby stwierdzić czy sprawny czy nie.
  • Poziom 9  
    Przy procesorze znalazłem 6 tranzystorów: PQ1. PQ2, PQ3 (oznaczone NIKOSP0903BD GNP03802) i PQ4, PQ5, PQ6 (oznaczone P75N02LDG GRP03551). Ponadto przy zasilaniu jest jeszcze jeden oznaczony Q2 (oznaczony D1703 L GF 205541). Podobnych tranzystorów znalazłem jeszcze 5 tj.: Q4, Q13, Q14, Q15 (oznaczone jak Q2, tj. D1703 L GF 205541) oraz Q11 (oznaczone jak PQ4,5,6, tj. P75N02LDG GRP03551). Zmierzyłem opory miernikiem (masa i jedna lub druga nóżka) i wyszło mi tak:

    PQ1 : 668 Ohm i 1 Ohm (Tzn. brak oporu);
    PQ2: 3 Ohm i 1 Ohm;
    PQ3: 667 Ohm i 1 Ohm;

    PQ4, PQ5, PQ6: 580 Ohm i 1 Ohm;
    Q11: 1753 Ohm i 903 Ohm;

    Q2: 900 Ohm i 211 Ohm;
    Q4: 882 Ohm i 232 Ohm;
    Q13: 1711 Ohm i 894 Ohm;
    Q14: 883 Ohm i 384 Ohm;
    Q15: przy pomiarze na skali do 2000 Ohm rośnie na obu nóżkach aż pokazuje brak przejścia "1" przy wyższych zakresach od razu brak przejścia, natomiast przy zmianie polaryzacji miernika na jednej nóżce brak przejścia a na drugiej 586 Ohm.

    Tranzystorów nie wylutowywałem ale czy na podstawie tych pomiarów można coś stwierdzić?

    Czy może być uszkodzony PQ2 i Q15 :?:

    Dołączam zdjęcia płyty z oznaczonym położeniem tranzystorów
    Dodatkowe zasilanie 4 pin
    Poprawiłem wklejanie grafiki. Proszę przeczytać i stosować => Wklejanie zdjęć. (gsm_virus)
  • Poziom 32  
    Tylko PQ2 ma zwarcie. Proszę wylutować wskazany tranzystor i ponownie dokonać pomiaru omomierzem w linii 12V (złącze PIN4) oraz a wyjściu jednej z cewki (obok PQ6).
    Ze względu na małe wymiary tranzystora nie polecam zdejmowania go poprzez nagrzewanie radiatora z równoczesnym podnoszeniem za korpus - bez wprawy często wyrywane są pady.
  • Poziom 9  
    Witam ponownie.

    Po wylutowaniu PQ2 pokazuje ten sam opór: 3 Ohm i 1 Ohm.
    PQ4,PQ5,PQ6 wskazania bez zmian.
    PQ1 i PQ2 na obu nóżkach wskazują rosnący opór do 2000 Ohm a potem wyświetla się "1" (zakres 2000 ohm). Na wyższym zakresie od razu wyświetla się "1"

    Jeśli chodzi o cewkę (nie za bardzo rozumiem w jaki sposób mam zmierzyć), ale zarówno końcówki miernika przyłożone w miejscu wlutowania cewki jak też jeden do pinów w złączu PIN4 (po przeciwnej stronie niż zatrzask) a drugi na wlutowaniu cewki pokazuje "1".
    Natomiast na cewce i w złączu PIN4 (piny od strony zatrzasku) rośnie do 2000 Ohm i potem wyświetla się "1".

    Poza tym mam pytanie, jakie parametry ma PQ2 i czy można pozyskać go ze starej , innej płyty.
  • Poziom 9  
    Witam po długiej przerwie.

    Mam drugą płytę, na której w linni zasilania znajdują się tranzystory m.innymi DQ2 oznaczony:


    sono24
    09 P
    BL
    L54A

    Czy mogę użyć go jako zamiennika dla PQ2. Pomiar oporu wskazuje na jednej z nóżek ok 700 Ohm. Ewentualnie jak rozszyfrować oznaczenie tranzystora. Tranzystor pochodzi z płyty głównej GA-K8NE.