Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

behringer sl 2442 fx - szum z efektora cyfrowego

GRZEGORZGT 04 Nov 2009 09:29 2798 10
    GRZEGORZGT
    Level 2  
    Witam, mam problem z efektorem cyfrowym w behringer sl 2442 fx pro który generuje szum na wyjściu (szum pojamiwa się co kilka sekund i trwa około 1 sekundy). Testowałem różne ustawienia, wypinałem i wpinałem wszystko, a szum pozostawał - jest na jednym i drugim efektorze. Najgorsze to, że czasami wszystko działa poprawnie przy tym samym sprzęcie, po prostu włączam mikser i jest szum, albo go nie ma...
  • Helpful post
    marcin_marcepan
    Level 18  
    mam to samo ale w zupełnie innym mixserze. Podejrzewam że to wina zasilacza bo po właczeniu i zostawieniu go na chodzie na ok 10min, później szybkie wyłączenie i włączenie miksera i szumy, brumy i inne smieci znikają. Dodam że zasilacz to najzwyklejszy stabilizator na zenerce i tranzystorze.
    GRZEGORZGT
    Level 2  
    A czy można ten zasilacz "jakoś" naprawić....??? Co proponujesz, czy zgłosić to do serwisu (nie znalazłem firmowego w polsce)....
  • Helpful post
    dj arq
    Level 25  
    SL nie mają zasilacza zewnętrznego, tylko wewnętrzny, impulsowy. Ze swoim SL mam to samo - czasem zaczyna co 2s prykać, na szczęście cicho. A czasem nie - nie wiem od czego to zależy. Ale spróbuje metody włącz-wyłącz :)
    A co do firmy - to tylko bery :P
    Teraz jest okres posuchy więc dam go do mojego magika-elektronika, obiecał zajrzeć. Co z tego będzie - nie wiem.
    GRZEGORZGT
    Level 2  
    Czy masz DJ może schemat mikserka lub samego zasilacza, bo mój magik nie zajrzy bez schematu...???
    dj arq
    Level 25  
    Niestety nie mam, elektronik jestem tylko z wykształcenia :P
    A każdego SLa wyleczy jedno - osobna kamerka :P
    tadeordz
    Level 12  
    Ten sam efekt w PMH5000.
    Czy przypadkiem to nie będzie wina procesora FX?
    Jaki masz typ, bo u mnie DPXM?
    dj arq
    Level 25  
    Grałem też z PMH i tam jak tylko włączyłem powermixer zaraz sprawdziłem czy cyka FX - wszystko było ok. Więc chyba mamy pecha....
    montertb
    Level 22  
    A posiada ktoś schemat tego zasilacza z tej serii mikserów?
    Ja akurat mam UB2442FX PRO i padł zasilacz, impulsowy. Z wyglądu budowa banalna, ale...

Albo jeszcze inaczej. Tutaj jest schemat tego miksera, tylko że trzeba się tam zarejestrować wcześniej wypełniając dość prosty TEST elektryczny:

http://elektrotanya.com/?q=showresult&megnev=2442&megnev2=&kategoria=&kat2=schematics

Niestety ja zostałem przyblokowany na kilka dni i na razie lipa :)
    joy_pl
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie widziałem tego schematu, ale najprawdopodobniej będzie to zasilacz na jakiejś popularnej kości sprawdź, co tam siedzi i poszukaj PDF’a do tego...
    montertb
    Level 22  
    Wrzucam schemat zasilacza z miksera PMH1000, który po wymazaniu części zasilacza dla AMP w/g moich obserwacji wygląda tak samo jak zasilacz impulsowy w mikserach z serii UB (prawdopodobnie i XENYX go odziedziczył).

Wyjście z zasilacza impulsowego w mikserach z serii UB oparte jest na 6 pinowym złączu podającym:

1. masa części cyfrowej
    2. +48V DC
    3. + 5V
    4. masa części analogowej
    5. -15V DC
    6. +15VDC