Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer Aspire 5320 - nie zawsze wyśw. obraz i brak podśw.

04 Lis 2009 13:46 1457 2
  • Poziom 14  
    Witam.
    Mam taki problem z laptopem jak w tytule, mianowicie po włączeniu na widać logo acera i świeci połowa matrycy przez chwile (prawa cześć) później gaśnie podświetlenie i uruchamia się XP-k, z tym że czasem widać co nieco (mimo że podświetlenia nie ma) a czasem nic (kompletnie ciemna matryca).
    Po podłączeniu zew. monitora nic się nie zmienia - tzn. czasem jest obraz czasem nie. Jak raz udało mi się wejść w ustawienia grafiki to tam gdzie mamy typ karty, mikroukładu, i resztę danych wszędzie pisało <niedostępne dane>

    I teraz co ot może być bo brak podświetlenia wskazywałby na inwerter, a znowu możliwe żeby grafika szwankowała ?
    Domyślam się ze jak grafika to naprawa nie będzie opłacalna ?
    A z jakich modeli podchodzą inwertery do tego Acera może ktoś wie ?



    PS. A tej chwili stawiam na innej partycji nowy system (podpięty zew. monitor) i obraz na razie jest ok.
  • Poziom 18  
    Albo możesz mieć uszkodzony inwerter lub problem z taśma. W pierwszym przypadku przyczyną uszkodzenia inwertera może być umierająca świetlówka. Czy obraz na matrycy był wcześniej bez żadnych przebarwień?
  • Poziom 14  
    Nie jestem wstanie na 100% powiedzieć w tej chwili (muszę zapytać znajomą do której laptop należy) czy jakieś przebarwienia były, ale raczej nie.

    Zainstalowałem XP-ka na nowo i na zew. monitorze jest cacy, więc chyba jednak inwerter.
    Czytałem kilka tematów że można go sprawdzić (pomiar napięć na odpowiednich pinach)
    tylko czy ktoś zna jakie mają być te nap. ? Wiem że tego jest na forum trochę ale czy ogólnie w Acerach jest jakiś standard jeśli o to chodzi ?