Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Laguna 2 1.9 dci przekazniki

dzino5 04 Lis 2009 15:56 29446 17
  • #1 04 Lis 2009 15:56
    dzino5
    Poziom 10  

    Witam! Mój problem polega na tym iż nie wiem jaki przekaźnik jest od czego. Mam problem z wycieraczkami ale nie wiem jaki to jest. Ogólnie nie wiem jaki jest od czego.
    Bardzo prosiłbym o pomoc.
    tu pokazuje zdjecie przekazników:
    Renault Laguna 2 1.9 dci przekazniki

    4 17
  • #2 05 Lis 2009 23:13
    dzino5
    Poziom 10  

    Dodam, że wyciągnęłem właśnie przekaźnik ten na dole z lewej(różowy) i nie zauważyłem żeby cos nie dzialalo. Moglby moze ktos wyciagnac i sprawdzic pokolei wyciagajac przekazniki poktorym wycieraczki nie beda dzialac. bardzo prosze o pomoc bo pogoda sie robi nie ciekawa a jak tu jezdzic z otwartą szybą i machać ręką trzymajac wycieraczke:P

    2
  • #3 06 Lis 2009 21:46
    WITEK1952
    Poziom 28  

    Witam serdecznie. Nie wiem na czym polega problem. C zy wycieraczki nie działaja w ogóle czy nie ma tylko czasówek. Jak nie ma w ogóle to sprawdź bezpieczniki nr 21 w skrzynce z boku ( zielony) i sam silnik. Poszperałem i znalazłem rozpiskę przekazników. Wycieraczek tam nie ma . Jest tylko tylna. Czerwony dolny od lewej to przekaźnik podgrzewania tynej szyby. Żółty to przekaźnik szyb elektrycznych. Czerwony z prawej to przekaźnik wyposażenia. Dwa małe czarne to przeciwmgłowe i od uruchamiania. W górę od nich jest miejsce na przekaxnik tynej wycieraczki . podejrzewam, że masz sterowanie czasówkami w module nadwozia. Pozdrawiam.

    0
  • #4 06 Lis 2009 22:05
    jurekk55
    Poziom 35  

    Jeżeli wycieraczki nie pracują (przy sprawnym bezpieczniku )odłącz mechanizm od silnika i sprawdź.Nie napisałeś w czym problem.

    1
  • #5 08 Lis 2009 15:06
    dzino5
    Poziom 10  

    Dzięki za zainteresowanie tematem.Problem polega na tym iż wycieraczki nie działają wcale, spryskiwacze i wyswietlacz ten mały obok zegarka co pokazuje ciśnienie w kołach samochodu. Bezpieczniki wszystkie sprawne i jest prąd także w nich bo sprawdzałem. Dodam, że raz grzebałem od strony pasażera w drzwiach bo szyba mi nie idzie do góry mimo ,że sprawny mam silniczek. Troche pobawiłem się i jakieś może tam zwarcie zrobiłem czy coś. Nie jestem pewien ale chyba od tego czasu mam taki właśnie problem.

    4
  • #6 12 Lis 2009 20:39
    dzino5
    Poziom 10  

    Czy potrafi ktoś mi pomóc? Pogoda nieciekawa a jak wycieraczki nie działają tak nie działają. Kojarzy może ktoś za co odpowiadają przekaźniki i bezpieczniki pod maską?

    0
  • #7 12 Lis 2009 23:22
    xromek
    Poziom 11  

    Jest duże prawdopodobieństwo że uszkodzone jest BSI (komp. centr. elektr.) miałem ciekawy przypadek z takim samochodem!!! A mianowicie przy włączaniu kierunkowskazu włączały się wycieraczki ,po wymianie BSI było OK

    1
  • #8 13 Lis 2009 12:06
    dzino5
    Poziom 10  

    Jeśli się dobrze orientuje to BSI to tam gdzie są przekaźniki i bezpieczniki tak? Starczy to wymienić jeśli to byłoby to czy jeszcze coś progeamować. pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie moim problemem. Dodam,że jak byłem u kolesia co ma Clipa to nic komputer nie wykazywal... Ale właśnie jeśli to może być związane z tym BSI to temu nie pokazuje

    2
  • #9 13 Lis 2009 12:43
    xromek
    Poziom 11  

    W BSI często jest immo, a to mały problem bo samochód nie zapali bez przerobienia BSI

    0
  • #10 13 Lis 2009 13:02
    dzino5
    Poziom 10  

    Takie przeprogramowanie to pewnie wiekszy koszt jak zakupienie tego BSI. b widze BSI na allegro za 150 zl dostane. Myslisz servis tylko ? czy masz jakiś inny pomysł.

    0
  • #11 14 Lis 2009 13:47
    xromek
    Poziom 11  

    Są fachowcy od takich spraw ,bo nowe ok 1500 - 2000

    0
  • #12 18 Lis 2009 10:39
    dzino5
    Poziom 10  

    Orientuję się ktoś gdzie w 3mieście lub okolicach by mi zaprogramowali BSI? bardzo proszę o pomoc pozdrawiam

    0
  • #13 18 Lis 2009 17:26
    milejow
    Poziom 42  

    dzino5 napisał:
    Jeśli się dobrze orientuje to BSI to tam gdzie są przekaźniki i bezpieczniki tak? Starczy to wymienić jeśli to byłoby to czy jeszcze coś progeamować. pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie moim problemem. Dodam,że jak byłem u kolesia co ma Clipa to nic komputer nie wykazywal... Ale właśnie jeśli to może być związane z tym BSI to temu nie pokazuje

    Ten twój koleś ma CLIP, aposługiwać się nim też umie? Wydaje mi się, że nie bo można nim (i nie tylko nim) zrobić test wykonawczy urządzeń, np.wycieraczki, podejrzeć sygnały wchodzące do UCH bo BSI tam nie ma.

    0
  • #14 21 Lut 2010 14:25
    kbys
    Poziom 14  

    Moim zdaniem nie jest problem bsi czy uch lecz czytnik kart ma wyłamany jeden ze styczników odpowiadający za akcesoria.Pęka tam taki plastik odpowiadający za wcisniecie stycznika podczas wkładania karty.

    2
  • #15 21 Lut 2010 14:41
    milejow
    Poziom 42  

    kbys napisał:
    Moim zdaniem nie jest problem bsi czy uch lecz czytnik kart ma wyłamany jeden ze styczników odpowiadający za akcesoria.Pęka tam taki plastik odpowiadający za wcisniecie stycznika podczas wkładania karty.

    Akurat wycieraczki zasila +15, nie ACC

    0
  • #16 21 Lut 2010 20:32
    KAROL1138
    Poziom 16  

    Witam.Czytnik nawet z ułamaną zapadka nie przeszkadza w pracy wycieraczek

    0
  • #18 15 Lis 2010 23:56
    frodo52
    Poziom 8  

    Witam rozwiązałem problem który jest banalnie prosty dla dobrego elektromechanika. Mianowicie pojechałem do elektromechanika i po 30 minutach zadzwonił że wycieraczki i spryskiwacze działają, okazało sie że było zwarcie na głównym obwodzie wycieraczek i spryskiwaczy przez co ani przednie ani tylne wycieraczki i spryskiwacze nie działają :) koszt naprawy jedyne 70 zł. Pozdrawiam, P.s. czemu na każdym forum pierwsze co to do wymiany jakieś BSI i inne tego typu rzeczy skoro nieraz wystarczy błaha sprawa by coś nie działało w aucie

    0