Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SIEMENS Hipath 3350 a 3cx

apodolski 04 Nov 2009 19:56 1903 5
    apodolski
    Level 10  
    Witam

Posiadam w firmie centrale SIEMENS Hipath 3350 i potrzebuje ja zintegrować z centralka voip dokładnie 3cx , czy potrzebuje do tego bramki z portami FXO czy mogę to zrobić np za pomocą karty hg1500 ??
    bulba1
    Level 24  
    Jezeli masz HG to masz centrale VoIP oczywiście z dokładnością do licencji na kanały , dla abonentów SIP nie sa wymagane licencje tylko dla trunków oraz abonentów HFA - systemowych

Żeby nie nabijać postów dopisze jeszcze, że jezeli masz juz HG to moim zdaniem lepiej rozbudować HiPath niz iść w coś innego, pamiętaj , że po VoIP są kłopoty chocby z faksami, Jezlei ni e masz więcej niz dwą konta SIP to w standardzie bez dokupowani amasz 2 kanały w na HG do operatora dla abonentów SIP jak wyżej pisałem nie musisz mieć licencji. HFA to klienty systemowe - zachowuja się jak aparaty systemowe i tu masz do wyboru albo sprzetowy np. Optipoint (lub Openstage ale od wersji 7 ) albo klienty softowe opticlient
    prointegro
    Level 12  
    Witam,
    Uzupełniając wypowiedz poprzednią stoisz tak naprawdę przed decyzją czy rozbudowywać dalej Hipath 3350 czy przejść na inny system centrali IP.
    Dlaczego wybrałeś 3cx?
    W wersji free edition 3cx obsługuje jedynie 4 jednoczesne połączenia.

Pozdrawiam
    apodolski
    Level 10  
    Ale nie powiedziałem ze używam darmowej wersji wykupiłem licencje
    a dlaczego 3cx , ponieważ żaden inny soft nie dał mi takich możliwości testowałem mypbx, asterisk, i parę innych rozwiązań. Zamówiłem w jednej firmie wszystko razem z telefonami ip i wyszło mnie bardzo nie wiele.
    maciunio2
    Level 10  
    ja mam pytanie zblizone tematem samej karty HG1500 wiec moze to dobre miejsce na nie.
    otoz mamy taka karte w centralce i chce ja skonfigurowac do pracy z freeconet.pl i tu jest zonk, bo jesli interfejs eth1 centralki wystawimy na publicznym adresie to dziala, ale jesli jest za statycznym NATem to nie rejestruje sie do serwera operatora.
    jakiekolwiek wskazowki byly by bardzo cenne...
    maciunio2
    Level 10  
    Udalo sie to dziadostwo uruchomic.
    Pytania "jak" prosze na priva, bo nie zagladam tu zbyt czesto ;)