Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HOLUX M1000 - połączenie przez kabel z komputerem

mobilekgliwice 04 Nov 2009 21:33 7616 12
    mobilekgliwice
    Level 2  
    Witajcie,
    posiadam GPS holuxa M1000. Korzystam z niego poprzez Bluetooth. Ale chciałbym podłączyć go przez USB do komputera (zmiana firmware, podłączenie urządzenia na stałe).

Ma ono interfejs miniUSB. W ofercie widziałem kiedyś kable, które to umożliwiają. Z jednej strony USB typu A, a z drugiej miniUSB. Niestety za 40zł. Teraz nawet ich już chyba nie ma.

Standardowy taki kabel (z aparatu cyfrowego czy komórki) tylko potrafi to urządzenie ładować. Po włączeniu urządzenia, windows sygnalizuje awarię urządzenia lub nierozpoznanie urządzenia (to nie wina sterowników bo takowe już mam ze strony producenta.
    Próbowałem samodzielnie zmienić piny w kablu (bo piny 2 i 3 to D+ oraz D-). Niestety nic to nie dało.

Czy ktoś jest mi w stanie pomóc w tej kwestii?
    Pontikos
    Level 38  
    A sprawdzales napiecia na tych dwoch pinach, od strony komputera i od strony urzadzenia? Czasem producencj ikabli wyposazaja wtyczki te piny, jednak ich nie podlaczaja.. .

Oczywiscie jest TEN SAM kabel pozwala Tobie transmitowac zdjecia z aparatu, problem moze lezec gdzie indziej Gniazdo w urzadzeniu pracuje jako host, czy jako guest?
    Szymon Tarnowski
    Level 27  
    mobilekgliwice wrote:
    Czy ktoś jest mi w stanie pomóc w tej kwestii?
    Zajrzyj do specyfikacji/instrukcji, tam jest wyraźnie napisane że ten modele NIE POSIADA układu do transmisji USB. Dla pocieszenia podam że można go podłączyć do komputera przez to gniazdko miniusb.
    lecter69
    Level 10  
    No ja mam instrukcję w ręku i tam jest napisane, że można podłączyć via USB, żeby przesyłać dane. Nawet objaśnienie pinów jest: http://img692.imageshack.us/img692/4629/holux.jpg . Tyle, że sygnał TXD i RXD ma RS-232, a USB ma D+ i D-, także dobrze myślę, że trzeba by jakiś konwerter użyć? Kabel od holuxa ma jakąś elektronikę pośrodku.
    Pontikos
    Level 38  
    Zdjecie ktore zamiesciles, jest specyfikacja gniazda USB (mini) - wiec i sygnaly sa zgodne ze specyfikacja -wg mnie nie trzeba zadnej konwersji - sugeruje odpowiedziec na moj poprzedni post ;)
    lecter69
    Level 10  
    Szczerze nie rozumiem tamtego postu :P Czyli po prostu pogrzebać ze zwykłym kablem USB?
    Szymon Tarnowski
    Level 27  
    Pontikos wrote:
    Zdjecie ktore zamiesciles, jest specyfikacja gniazda USB (mini) - wiec i sygnaly sa zgodne ze specyfikacja
    Z tym drobnym wyjątkiem że producent napisał WYRAŹNIE że gniazdo mini-usb służy do ładowania akumulatora a piny do transmisji danych mają inne przeznaczenie.
    lecter69
    Level 10  
    Nie wiem, gdzie wy to wyczytujecie. Cytat z instrukcji:

" M-1000 is a dual-function GPS receiver. Not only transmit satellite information
    through the PDA or Notebook by Bluetooth interfaces but also is a G-Mouse GPS
    receiver through a HOLUX designed data cable (Optional cable, see chapter 6 ) to
    deliver satellite signal to the device without Bluetooth interface. "
    ferdynand40
    Level 2  
    Także posiadam Holuxa 1000(B). Znalazłem coś takiego: Link
    Jest tam schemat - trzeba trochę pokombinować żeby to samemu zrobić.

lecter69
    Level 10  
    Czyli jednak, żeby podłączyć pod USB potrzeba konwertera?
    mobilekgliwice
    Level 2  
    Próbowałem zmieniać piny w kablu, różne kombinacje....w każdym razie to nie takie proste jak myślałem....najgorzej, że w necie nie ma już tych kabli.

W każdym razie dzięki za odpowiedzi!
    rpal
    Level 27  
    Trochę spóźniona ta moja odpowiedź ale może jeszcze autor nie popsuł swojego odbiornika :) W nocie katalogowej jest wszystko opisane tylko należy to uważnie czytać. Mam taki odbiornik i można go podłączyć do komputera nie tylko przez BT ale także przez złącze RS232.
    Mimo podobieństwa wyprowadzonego złącza do zwykłego USB standart nie jest USB !
    Jest to tylko RS232 ale z napięciami odpowiadającymi poziomowi TTL , konieczne jest zatem zastosowanie konwertera poziomów np. MAX232.
    Z kablem można sobie łatwo poradzić bo wtyczka pasuje od zwykłego mini USB. Schemat powyżej jest jak najbardziej poprawny i godny polecenia, tylko nie wiem po co bo jeśli komunikacja np. z komputerem odbywa się po BT w systemie jest instalowany dodatkowy port COMx i z niego i do niego odbywa się komunikacja więc ew. zmianę ustawieniem GPS można dokonywać z poziomu terminala. Ja osobiście łaczyłem się z tym odbiornikiem poprzez uP Atmega więc połączenie kablowe uzyłem.
    WALDERAMA 7!
    Level 12  
    mobilekgliwice wrote:
    Próbowałem zmieniać piny w kablu, różne kombinacje....w każdym razie to nie takie proste jak myślałem....najgorzej, że w necie nie ma już tych kabli.

W każdym razie dzięki za odpowiedzi!
    są,
    Np tu: http://www.buygpsnow.com/usb-data-cable-for-holux-gpslim236-486.aspx
    Wygląda to tak:
    I co ciekawe podłącza się pod USB a nie RS 232.
    Nie zapominajmy o tych którzy posiadają nowe laptopy bez RS 232 (jak się domyślam wszak one będą najczęściej użytkowane z M1000). Podłączenie przez USB ma ponadto prawdopodobnie, że załatwia problem zasilania odbiornika GPS
    Sam posiadam takowy odbiornik, który kiedyś zakupiłem do mojego smartfona HTC a dziś posiadam już inny model ze zintegrowanym odbiornikiem GPS. M1000 które mi się ostało w spadku chciałbym użyć do współpracy z moim Panasonic'iem CF-29 jako dodatkowa nawigacja