Olek II wrote: Na takie bicie piany rozkładam ręce.
Nie ma sieci kablowej która stosuje modulatory dwuwstęgowe . Gdybyś pomyślał, to już brakuje czestotliwości do upchania programów przy jednowstęgowych modulatorach, a Ty walisz jakieś brednie , że sieci kablowe, a mówimy o jednej, ma jeszcze wolne kanały przy stosowaniu dwuwstęgowych modulatorach. Czyli abonent znajdzie conajmniej 4 wolne kanały, aby ze swoim przez Ciebie promowanym modulatorem wpalić się w pasmo i znajdzie taką czestotliwość , aby nie miał interferencji. Jedyny to Terra jeśli znajdzie wolną "dziurkę".A tak na marginesie też mam sieć kablową.Tyle. nie mam ochoty na kłótnie. Pozdrawiam.
Bardzo kulturalnie szanowny kolega zaczyna... - ale przejdźmy do meritum.
Nie wiem z jakiej to upchanej sieci kablowej korzysta ale zapraszam do lektury.
http://www.upc.pl/telewizja/analogowa/wykaz_kanalow/
Nawet w przypadku Warszawy widać wyraźnie ogromną ilość wolnych kanałów od K47 w górę, po drodze też sa wolne. Po drugie użytkownik wcale nie musi obecnie korzystać z całej oferty sieci kablowej i może mieć założone blokady (filtry) na nie używane pasma kanałów.
Wtedy zakres kanałów do wykorzystania oczywiście wzrasta za wiedzą użytkownika.
Pisałem, czytać, czytać i jeszcze raz czytać.
Nie pisałem nigdzie, że jakakolwiek sieć kablowa stosuje modulatory dwuwstęgowe.
Należy też rozgraniczyć pojęcie sieci kablowej a małych operatorów lokalnych (większych instalacji zbiorczych).
Jest to oczywiście szczegółowo opisane w koncesji.
Firma moja wykonuje m.in. usługi dla kilku takich małych firm w Wielkopolsce i znam kilka takich, które korzystają z prostszych, starszych modulatorów dwuwstęgowych - przy swojej ofercie do 15 kanałów nie ma to żadnego znaczenia.
W przedmiotowym temacie mamy oczywiście do czynienia z koncesjonowanym operatorem kablowym UPC, który z całą pewnością posiada nowoczesne stacje czołowe z modulatorami jednowstęgowymi.
W wykazie nie są ujęte kanały cyfrowe DVB-C a może już nawet testowo puszczają DVB-T po kablówce.
Wszystko można sprawdzić posiadając odpowiedni sprzęt oraz doświadczenie.
Użytkownik może również orientacyjnie to sprawdzić używając telewizora i funkcji wyszukiwania kanałów.
Tym razem szanowny użytkownik Olek II wspomniał wyłącznie o tym, że według mnie sieci kablowe stosują modulatory dwuwstęgowe, co jak udowodniłem powyżej jest nieprawdą. Czyżby ilość kontr argumentów zmalała do zera? Może i dobrze, bo temat moim zdaniem został wyczerpany.
Użytkownik gtxk nie uzupełnił profilu o informacje z jakiego jest miasta - może z Warszawy... Ale z pewnością lista kanałów jaką załączyłem w linku może być mu bardzo pomocna przy ewentualnym ustawieniu modulatora.
Nie promuje żadnego modulatora a tym bardziej modelu MT-30A.
Jest wiele tańszych jak i droższych modulatorów, które bez problemu funkcjonować będą w takiej realizacji.
Nie potrzeba 4 wolnych kanałów. Wystarczą 3 przy modulatorze dwuwstęgowym, ważne jest wtedy zachowanie różnic poziomów w sąsiednich kanałach na poziomie 6dB choć odbiorniki radzą sobie nawet przy wartościach 14-16dB.
Jakie są różnice poziomów w sąsiednich kanałach przy modulacji jednowstęgowej opisywałem we wcześniejszym poście.
Sugeruję zakończyć temat przez moderatora bo moim zdaniem temat został wyczerpany a dodatkowo sam zainteresowany (użytkownik gtxk) zapewne dawno już coś wybrał lub dawno pogubił się w tym naszym "bełkocie" technicznym bo ani razu nie odpisał.
Poza tym szczerze mówiąc, irytuje mnie bynajmniej kulturalna forma wypowiedzi jaką posługuje się użytkownik Olek II. Nie wiem czy w ten sposób próbuje coś udowodnic innym czy sobie ale z pewnością nie przystoi to do poziomu tego forum które bardzo cenie.