Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przesyłanie AV za pomocą modulatora w telewizji kablowej

gtxk 04 Nov 2009 23:11 5011 7
NDN
    gtxk
    Level 10  
    Mam telewizję kablową, chcę przesłać sygnał AV z DVD na inne odbiorniki, wiem że trzeba zastosować modulator tylko nasuwa mi się pytanie jaki, są różne, przeczytałem również na forum że należy zablokować aby inni sąsiedzi nie oglądali, tylko jak to zrobić ?

Pytania główne:
    Jaki modulator AV (najlepiej stereo) najlepszy zastosować do przesyłu w kablówce
    Co należy użyć aby zablokować odbiór przez sąsiadów ?
    Czy należy jeszcze zastosować jakieś wzmaczniacze ?

Aktualie jest tak:

UPC >> rozdzielacz alda (http://www.v1v.pl/sklep/galerie/r/rozdzielacz-antenowy-ald_780.jpg)
    z rodzielacza:
    - przewód (zwykły do TV) 8 m do TV A,
    - przewód z upc 7 m do rozdzielacza alda,
    z rodzielacza:
    - przewód (stosowany przy sat) 3 m do TV B
    - przewód 3 m (stosowany przy sat) + 8m (zwykły do TV) do TV C

muszę przyznać że zauważyłem coś dziwnego, w TV A , brakuje paru kanałów, czym to może być spowodowane ?

Jeszcze jedno kwota bez limitu.

Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedz nawet częściową na moje pytania ;)
  • NDN
    sunlux

Level 20  
    jest kilka modulatorów stereo, np.
    - najtańszy - http://sklep.delta.poznan.pl/modulator-av-stereo-avm-2-01-k.5-69-axing_c24_p1430.html za 240zł
    - lepszy http://sklep.delta.poznan.pl/modulator-md-5s-k.-1-69_c24_p3114.html za 245zł z pasmem specjalnym dla kablówek S
    - super http://sklep.delta.poznan.pl/modulator-mt-30a-k.1-69-s1-s38-we.rca_c24_p2329.html za 495zł z regulacją, dostrojeniem fonii

Każdy z tych modulatorów ma wejście RF in gdzie podłączasz antene - w twoim przypadku kabel wchodzący od kablówki od UPC, i wyjście RF out gdzie dalej rozprowadzasz do swojej instalacji TV.

Więc jeśli podłączysz modulator zaraz przed pierwszym rozgałęźnikiem alda (tym bezpośrednio od UPC) to wmodulowany sygnał będzie tylko za modulatorem (na tv A, B i C - sąsiedzi przed pierwszym rozgałęźnikiem UPC nie będą odbierać tego kanału.
    Ustaw kanał modulatora na taki, jaki nie jest używany w twojej kablówce z wolnym przynajmniej jednym kanałem w górę i w dół.

Dlaczego nie masz jakiś kanałów na TV A... to dziwne, nie było by ich również dalej jeśli pierwszy rozgałęźnik alda by je tłumił (ma szerokie pasmo...).
    Myślę, że tv A nie ma głowicy hiperbandowej - nie działa w całym paśmie kablówki.
    Napisz może na jakiej częstotliwości są te brakujące kanały (jeśli znajdziesz taką informacje u UPC

w tej wersji nie musisz zastosować nic co będzie blokować wmodulowany sygnał sąsiadom.

W przeciwnym wypadku można zastosować filtry selektywnie strojone (takie selektywane tłumiki na konkretną częstotliwośc) - zazwyczaj strojone na zamówienie choć jak jest modulator można jego ustawić w ten tłumiony zakres.

Czy trzeba zastosować wzmacniacze...? zapewne tak aby był prawidłowej mocy.

Do tego używa się wyspecjalizowanego miernika TV do odczytu poziomów sygnału w okolicy 1000zł - używam taki na codzień - to podstawa.
    Powinny być one na każdym tv w zakresie 60-80dB
    Przy założenie, że otrzymujesz sygnał od UPC o prawidłowych poziomach (co mało prawdopodobne znając życie) nie musisz mieć żadnych wzmacniaczy.
    Wzmocnisz za mocno - też będzie źle - przesterowany sygnał.
    Za mało - będzie śnieżyć.
    Zainstaluj modulator jak pisałem, a jeśli obraz bedzie słaby jakościowo wstaw (raczej przed modulatorem) prosty wzmacniacz na 18dB, np. taki:
    http://sklep.delta.poznan.pl/wzmacniacz-af-0169-z_c83_p664.html
    z tym zasilaczem:
    http://sklep.delta.poznan.pl/zasilacz-12v-250ma-j-tom_c134_p2436.html

Ma 18dB i może się zdarzyć, że będzie za mocny, dlatego lepiej zastosowac taki:
    http://sklep.delta.poznan.pl/wzmacniacz-ca-215-alcad-12v_c83_p581.html
    gdzie nie potrzebujesz zasilacza i możesz osobno ustawić poziomy na dolnego i górnego pasma.

Aby wszystko wyglądało idealnie warto skorzystać z instalatora tv/sat wyposazonego w taki miernik.
  • NDN
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    gtxk wrote:
    Mam telewizję kablową, chcę przesłać sygnał AV z DVD na inne odbiorniki

Sama chęć może nie wystarczyć.

Intuicja mi podpowiada, że NIE są dozwolone takie "sztuczki" z podpinaniem się do istniejącej infrastruktury TVK w UPC (chodzi tu o "wpychanie" sygnałów w.cz. w sieć).

Pozdrawiam.
    Olek II
    Moderator
    Witam, to wstyd że ktoś kto ma taką stopkę :Profesionalne instalacje TV/SAT/monitoring, centrale tel. SLICAN,cyfrowe domofony CDN ..... pisze takie bzdety. Z linków które załączyłeś kolego, jedynie nadaje się modulator Terra do sieci kablowej (ten ostatni). Dlaczego? bo jest jednowstęgowy. UPC, jak i inne telewizje kablowe pracują z programami sąsiedniokanałowo i dlatego nie wolno stosować żadnych modulatorów dwuwstęgowych ze względu na interferencje. Modulator Terra ma poziom sygnału wyjściowego na poziomie 90 dB, po kiego grzyba proponujesz jeszcze wzmacniacz 18 dB?. Są to rozważania czysto teoretyczne, ponieważ żadnemu abonentowi z mocy umowy nie wolno włączać do linii kablowej żadnych sygnałów obcych. Pozdrawiam.
    sunlux

Level 20  
    Olek II wrote:
    Witam, to wstyd że ktoś kto ma taką stopkę :Profesionalne instalacje TV/SAT/monitoring, centrale tel. SLICAN,cyfrowe domofony CDN ..... pisze takie bzdety. Z linków które załączyłeś kolego, jedynie nadaje się modulator Terra do sieci kablowej (ten ostatni). Dlaczego? bo jest jednowstęgowy. UPC, jak i inne telewizje kablowe pracują z programami sąsiedniokanałowo i dlatego nie wolno stosować żadnych modulatorów dwuwstęgowych ze względu na interferencje. Modulator Terra ma poziom sygnału wyjściowego na poziomie 90 dB, po kiego grzyba proponujesz jeszcze wzmacniacz 18 dB?. Są to rozważania czysto teoretyczne, ponieważ żadnemu abonentowi z mocy umowy nie wolno włączać do linii kablowej żadnych sygnałów obcych. Pozdrawiam.

Wyraźnie zaznaczyłem, że:
    sunlux wrote:
    Ustaw kanał modulatora na taki, jaki nie jest używany w twojej kablówce z wolnym przynajmniej jednym kanałem w górę i w dół.

z całym szacunkiem czytać, czytać i troche kultury.
    Modulator dwuwstęgowy (modulacja DSB - AM) wymaga jednego kanału wolnego w dół i jednego w górę !
    Na razie nie spotkałem sie z faktem aby NIE były wolne w kablówce w całym paśmie 3 kanały obok siebie.

druga sprawa - tego "grzyba" !!!

Modulator MT-30A ma regulowany poziom od 77-90dB ! - sprawdzałem na magazynie, został mi jeszcze jeden MT-30A i tak jak myślałem fabrycznie ma poziom ustawiony na 77dB.
    Z całego serca życzę aby w tej kablówce były poziomy idealne, równe poziomy (np. w okolicy 77dB). Miesiąc temu mierzyłem i regulowałem klientowi taka kablówkę UPC na kolejne tv - zarówno w dolnym jak i górnym paśmie kanały miały różne poziomy - jedne miały tylko 63dB a inne nawet 85dB, jeden nawet miał poziom 57dB - jak widać to super sieć !

Przy ostatnim telewizorze tłumienność całego toru z pewnością przekraczy 10dB a dla sygnałów wejściowych z UPC 63dB to już będzie problem.

W przypadku sytuacji jak wyżej idealnym rozwiązaniem jest skompensowanie tłumienności na ostatnich tv B i C, wprowadzenie wzmacniacza jak pisałem przed modulatorem i zastosowanie tłumika min. 10dB lub regulowanego do 18dB za rozgałęźnikiem do tv A.

Cały czas to są rozważania czysto teoretyczne przy liczbach nie znając poziomów sygnałów w tej sieci UPC - wczoraj uruchamiałem nowe przyłącze u klienta od poznańskie sieci inea i wszystkie poziomy sygnału były w zakresie 75-83 dB a to jak widać już inna sytuacja.

Każda instalacja jest inna i najlepiej może to dopasować/wykonać tylko osoba która posiada odpowiedni sprzęt - m.in. miernik poziomów, czasami nawet przydaje się analizator widma.

Nie mierzyłem tłumienia wstecznego dla toru RF tego typu modulatora czyli ile sygnału przechodzi z OUT do IN, ani nie ma tego w parametrach (tak na szybko) ale jest to wartość znikoma i podejrzewam, że więcej niż 30dB i nawet miernik nic mi nie pokaże - postaram się to zmierzyć.
    Dlatego takie rozwiązanie (a nie wpuszczanie zmodulowanego sygnału przez rozgałęźnik jak to najczęściej czynią samemu klienci - nawet przez modulator tunera sat.) jest znikomo szkodliwe dla funkcjonowania sieci kablowej i dla innych użytkowników sieci - poza oczywiście aspektami prawnymi umowy (ale zawsze można się do czegoś przyczepić).

Użytkownik nie podał informacji czy korzysta w internetu przez kablówkę a wtedy wchodzi w grę kanał zwrotny i inne rozwiązanie tego problemu.

Jeszcza raz na koniec prośba o troszke kultury i szacunku przy używaniu pewnych słów i ocenianiu innych.

Przyznaje, że rozwiązanie z modulatorem MT-30A jest najlepsze (pisałem wyraźnie - SUPER) !!! (czytać)

ale i najdroższe - modulacji VSB-AM z częściowo ograniczoną wstęgą boczną (tzw. jednowstęgowa) jest najczęściej stosowana w sieciach. Ale wymaga znacznie drastyczniejszych ograniczeń na różnice poziomów w sąsiednich kanałach (3dB dla sąsiednich kanałów) choć odbiorniki tolerują różnice nawet 8-10dB.

Dziękuje za wcześniejsze uwagi i jeszcze raz - troszke kultury i pohamowania.
    Olek II
    Moderator
    Na takie bicie piany rozkładam ręce.
    Nie ma sieci kablowej która stosuje modulatory dwuwstęgowe . Gdybyś pomyślał, to już brakuje czestotliwości do upchania programów przy jednowstęgowych modulatorach, a Ty walisz jakieś brednie , że sieci kablowe, a mówimy o jednej, ma jeszcze wolne kanały przy stosowaniu dwuwstęgowych modulatorach. Czyli abonent znajdzie conajmniej 4 wolne kanały, aby ze swoim przez Ciebie promowanym modulatorem wpalić się w pasmo i znajdzie taką czestotliwość , aby nie miał interferencji. Jedyny to Terra jeśli znajdzie wolną "dziurkę".A tak na marginesie też mam sieć kablową.Tyle. nie mam ochoty na kłótnie. Pozdrawiam.
  • Helpful post
    sunlux

Level 20  
    Olek II wrote:
    Na takie bicie piany rozkładam ręce.
    Nie ma sieci kablowej która stosuje modulatory dwuwstęgowe . Gdybyś pomyślał, to już brakuje czestotliwości do upchania programów przy jednowstęgowych modulatorach, a Ty walisz jakieś brednie , że sieci kablowe, a mówimy o jednej, ma jeszcze wolne kanały przy stosowaniu dwuwstęgowych modulatorach. Czyli abonent znajdzie conajmniej 4 wolne kanały, aby ze swoim przez Ciebie promowanym modulatorem wpalić się w pasmo i znajdzie taką czestotliwość , aby nie miał interferencji. Jedyny to Terra jeśli znajdzie wolną "dziurkę".A tak na marginesie też mam sieć kablową.Tyle. nie mam ochoty na kłótnie. Pozdrawiam.

Bardzo kulturalnie szanowny kolega zaczyna... - ale przejdźmy do meritum.
    Nie wiem z jakiej to upchanej sieci kablowej korzysta ale zapraszam do lektury.
    http://www.upc.pl/telewizja/analogowa/wykaz_kanalow/
    Nawet w przypadku Warszawy widać wyraźnie ogromną ilość wolnych kanałów od K47 w górę, po drodze też sa wolne. Po drugie użytkownik wcale nie musi obecnie korzystać z całej oferty sieci kablowej i może mieć założone blokady (filtry) na nie używane pasma kanałów.
    Wtedy zakres kanałów do wykorzystania oczywiście wzrasta za wiedzą użytkownika.

Pisałem, czytać, czytać i jeszcze raz czytać.
    Nie pisałem nigdzie, że jakakolwiek sieć kablowa stosuje modulatory dwuwstęgowe.
    Należy też rozgraniczyć pojęcie sieci kablowej a małych operatorów lokalnych (większych instalacji zbiorczych).
    Jest to oczywiście szczegółowo opisane w koncesji.
    Firma moja wykonuje m.in. usługi dla kilku takich małych firm w Wielkopolsce i znam kilka takich, które korzystają z prostszych, starszych modulatorów dwuwstęgowych - przy swojej ofercie do 15 kanałów nie ma to żadnego znaczenia.

W przedmiotowym temacie mamy oczywiście do czynienia z koncesjonowanym operatorem kablowym UPC, który z całą pewnością posiada nowoczesne stacje czołowe z modulatorami jednowstęgowymi.

W wykazie nie są ujęte kanały cyfrowe DVB-C a może już nawet testowo puszczają DVB-T po kablówce.
    Wszystko można sprawdzić posiadając odpowiedni sprzęt oraz doświadczenie.
    Użytkownik może również orientacyjnie to sprawdzić używając telewizora i funkcji wyszukiwania kanałów.

Tym razem szanowny użytkownik Olek II wspomniał wyłącznie o tym, że według mnie sieci kablowe stosują modulatory dwuwstęgowe, co jak udowodniłem powyżej jest nieprawdą. Czyżby ilość kontr argumentów zmalała do zera? Może i dobrze, bo temat moim zdaniem został wyczerpany.

Użytkownik gtxk nie uzupełnił profilu o informacje z jakiego jest miasta - może z Warszawy... Ale z pewnością lista kanałów jaką załączyłem w linku może być mu bardzo pomocna przy ewentualnym ustawieniu modulatora.

Nie promuje żadnego modulatora a tym bardziej modelu MT-30A.
    Jest wiele tańszych jak i droższych modulatorów, które bez problemu funkcjonować będą w takiej realizacji.
    Nie potrzeba 4 wolnych kanałów. Wystarczą 3 przy modulatorze dwuwstęgowym, ważne jest wtedy zachowanie różnic poziomów w sąsiednich kanałach na poziomie 6dB choć odbiorniki radzą sobie nawet przy wartościach 14-16dB.
    Jakie są różnice poziomów w sąsiednich kanałach przy modulacji jednowstęgowej opisywałem we wcześniejszym poście.

Sugeruję zakończyć temat przez moderatora bo moim zdaniem temat został wyczerpany a dodatkowo sam zainteresowany (użytkownik gtxk) zapewne dawno już coś wybrał lub dawno pogubił się w tym naszym "bełkocie" technicznym bo ani razu nie odpisał.

Poza tym szczerze mówiąc, irytuje mnie bynajmniej kulturalna forma wypowiedzi jaką posługuje się użytkownik Olek II. Nie wiem czy w ten sposób próbuje coś udowodnic innym czy sobie ale z pewnością nie przystoi to do poziomu tego forum które bardzo cenie.
    gtxk
    Level 10  
    Prawda jest taka że "sunlux" ma rację , pogubiłem się już w tym, każdy coś innego mówi.

Ma to być kupione jako na prezent, miejscowość Piekary Śląskie, UPC, tylko telewizja analogowa, brak internetu UPC, brak telefonu UPC